Op deze pagina krijg je alle informatie over Kader Abdolah, beginnend met de complete bibliografie op volgorde met alle boeken en daardoor ook de nieuwste boeken van de auteur. Vervolgens geven we een korte biografie over Kader Abdolah en tot slot vind je de top 10 beste boeken van deze auteur, zodat je precies weet wat de mooiste en bekendste boeken van hem zijn die je kunt lezen. Lees snel verder in dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Kader Abdolah om te ontdekken wat deze auteur geschreven heeft.

Complete bibliografie op volgorde

  • Zie Wikipedia voor een volledige weergave van alle werken van Kader Abdollah.

Korte biografie over Kader Abdolah

Kader Abdolah is een pseudoniem voor Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani en hij is in 1954 in Iran geboren. In 1988 komt Kader Abdolah in Nederland wonen, nadat hij al in 1985 Iran uitgevlucht is. Hoewel Kader Abdolah zich al vanaf zijn twaalfde in literatuur verdiept – hij weet namelijk al dat hij schrijver wil worden – verschijnt zijn eerste boek in 1980. ‘Wat willen de Koerden zeggen?’ brengt hij uit onder de naam Kader Abdolah en dit doet hij, omdat twee van zijn beste vrienden (Kader en Abdolah) door de overheid vermoord worden.

Kader heeft in Zwolle gewoond toen hij als politiek vluchteling naar Nederland kwam en de Nederlandse taal heeft hij geleerd door vooral kinderboeken te lezen. Hij heeft meerdere prijzen gewonnen en is daarnaast diverse keren genomineerd voor zijn werk.

Top 10 beste boeken van Kader Abdolah

Het pad van de gele slippers

Heb jij ook een object dat je van jongs af aan had en dat later invloed heeft gehad op je leven? Het overkomt de hoofdfiguur in ‘Het pad van de gele slippers’, wanneer hij van een verrekijker overschakelt naar een fotocamera en later een filmcamera in de hand krijgt. Hij wordt fanatiek in het vastleggen van beelden en ontmoet diverse unieke personen als filmmaker. Voor wie die gele slippers toch zijn? Dat lees je in het boek waarmee we dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Kader Abdolah starten.

1001 Nacht; een hervertelling

1001 Nacht heeft in het jonge leven van Kader Abdolah een rol gespeeld, maar speciaal voor de Nederlandse doelgroep heeft hij een aangepaste vertaling geschreven. Het verhaal gaat over een koning die elke nacht met een maagd naar bed gaat om haar vervolgens de volgende dag te vermoorden. Dat werkt prima, totdat hij Sheherazade ontmoet. Het lukt haar om 1001 nachten bij hem te blijven zonder haar leven onzeker te hoeven zijn en dit komt door de verhalen die ze weet te vertellen. De koning raakt gebiologeerd door de verhalen en dat is haar redding.

Salam Europa!

De volgende titel in deze review met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Kader Abdolah is ‘Salam Europa!’, waarin Sjeed Djamal besluit een reis opnieuw te doen die een Perzische Sjah eerder al eens door Europa maakt. Ondanks dat de reis van nu en anderhalve eeuw geleden ontzettend van elkaar verschillen, zijn er mooie lessen te halen uit het verkennen van de diverse landen en culturen.

Spijkerschrift

Ismaiel krijgt nadat zijn vader Aga sterft een boek in Nederland afgeleverd dat deze in een eigen bedacht spijkerschrift heeft geschreven. Ismaiel wil weten wat zijn vader geschreven heeft en doet zijn best om alles te ontcijferen, net zoals hij dat moest doen toen zijn vader nog leefde omdat deze doofstom was.

Het huis van de moskee

Aga Djan is baas van de bazaar en een belangrijke figuur in de stad. De imam is ook een topman, maar er gaat een hoop gebeuren wanneer de Iraanse samenleving op het punt van verandering staat. Aga Djan ontdekt dat niets meer is wat het vroeger was en iedereen die je dacht te kunnen vertrouwen, blijkt een ander pad te hebben gekozen, een pad dat niet meer overeenkomt met dat van Aga Djan. Hoe zal hij met deze nieuwe werkelijkheid omgaan? Dat lees je in dit boek in de review met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Kader Abdolah.

Het Gordijn

Dit is een ander boek dan je normaal van Kader Abdolah gewend bent. Het boek neemt je mee op zijn persoonlijke reis die hem naar Dubai brengt. Dit is namelijk een plek waar hij zijn moeder veilig en redelijk gemakkelijk kan weerzien na zo’n lange tijd elkaar niet gezien te hebben. In Iran is het namelijk niet veilig voor Kader. Als hij in Dubai landt, blijkt als snel dat zijn moeder door dementie soms verder weg is dan hij had verwacht. Het levert grappige momenten op, maar doet ook verdriet. 

De reis van de lege flessen

In ‘De reis van de lege flessen’ – de volgende titel in deze review met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Kader Abdolah – zie je direct parallellen met Kader Abdolahs eigen leven. Het boek start met het leven van een vluchteling die zich in Nederland probeert staande te houden. Hij heeft weinig relaties buiten de muren van zijn huis, maar wel is er buurman René. Lees over de verschillen in culturen en hoe dit tot uiting komt als je je continu een outsider voelt.

In de polder

15 Jaar lang heeft Kader Abdolah wekelijks een column in de Volkskrant gehad. Hij gebruikte hiervoor de naam Mirza en dit boek is een samenvatting van de belangrijkste of meest spraakmakende columns uit die 15 jaar. Ben je nieuwsgierig naar hoe iemand die vanuit het buitenland naar Nederland is gekomen het land ervaart? Dan is ‘In de polder’ een echte aanrader.

De koe

Dit is een speciaal boek in dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Kader Abdolah, omdat het een eigen bewerking is van een reeds bestaand werk. Het bestaat namelijk al meer dan drieduizend jaar in schrift, maar de werkelijke verhalen zijn nog veel ouder. Kader Abdolah heeft de teksten zo aangepast dat ze voor de Nederlandse lezer te behappen zijn.

Rode wijn en andere verhalen

In dit boek komen twee werelden samen, namelijk die van de boeken ‘De adelaars’ en ‘De meisjes en de partizanen’. Je kunt lezen over hoe het is om vluchteling te zijn en hoe moeilijk het soms is om te aarden op een plek waar je niet geboren bent.

Tot slot

Dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Kader Abdolah is niet lang genoeg om alle titels van deze auteur te behandelen, maar de top 10 is een goede start voor wie de romans van Kader Abdolah een kans wil geven.