David Baldacci: een korte bio

David Baldacci is een wereldwijd bekende Amerikaanse auteur van meer dan 30 thrillers. David is 5 augustus 1960 geboren in Virginia. Hij volgde Engels en geschiedenis op de universiteit van Virginia waar hij in 1982 cum laude afstudeerde. Na het behalen van zijn masters was hij nog niet uitgeleerd en begon met zijn rechtenstudie die hij in 1986 afrondde. Negen jaar lang was hij werkzaam als advocaat en jurist. David was sinds zijn afstuderen in 1986 begonnen met schrijven en bracht 10 jaar later in 1996 zijn eerste boek uit, genaamd: Absolute Power (oftewel het recht van de macht vertaald).

Zijn beste boeken

Absolute power

Absolute power, het eerst geschreven thriller van de Amerikaanse auteur David Baldacci. Absolute power is een van de best geschreven boeken van Baldacci, samen met First family (vertaald Familieverraad) en The Collectors (vertaald de verzamelaars). Dit boek is een best seller geworden en hebben ze naderhand verfilmd waar bekende acteurs zoals Clint Eastwood in hebben gespeeld. Het boek gaat over een inbreker die getuige is geworden van een moord. De vrouw wordt om het leven gebracht door een kogelschot nadat haar minnaar haar heeft proberen te verkrachten. Het schot wordt gelost door een beveiliger van niemand minder dan de president van de V.S.

De inbreker kijkt toe hoe de beveiligers alle sporen van de moord verbergen in koelen bloede. De inbreker weet te ontsnappen maar wordt opgemerkt door een van de beveiligers en er volgt zo een klopjacht op de inbreker…

Zero Day One

Zero day one, vertaald de provocative, is een boek uit 2011. Dit boek hoort zeker thuis in de top tien van David Baldacci. Deze thriller gaat over een echtpaar, wonende te West Virginia, die op brute wijze zijn vermoord in hun eigen woning. Het echtpaar blijkt een militair en zijn vrouw die contact had met het Pentagon. Het blijkt een zaak te zijn voor ACID, army’s criminal investigative division. De rechercheur die op de zaak zit baant een weg door bedrog en leugens. Het kleine stadje van het vermoorde echtpaar blijkt alles behalve onschuldig. De zaak lijkt complexer dan in eerste instantie gedacht.

The Keeper

In het Nederlands; De Waker. Een boek geschreven in 2016 en heeft een plek in de 10 beste boeken van Baldacci. Deze thriller gaat over een dame Vega Jane, opgegroeid in het Bitterbos. Het Bitterbos was een plek dat geen enkele inwoner kon verlaten, want daarbuiten was alleen een levensgevaarlijke wildernis te vinden waar de dood een garantie was. Vega geloofde deze leugen voor een lange tijd totdat ze een geheim te weten kwam wat alles in twijfel trok, het hele verhaal was een leugen. Er wachtte Vega nog maar één oplossing en dat was ontsnappen uit het Bitterbos. Toch zit deze wildernis vol met gevaren en zal zij een weg moeten vinden om deze te overleven.

A minute to midnight

Een minuut tot middernacht, zo staat het boek in Nederland bekend. Deze thriller is in 2019 uitgebracht, samen met drie andere boeken van Baldacci; One good deed, redemption en the stars below. Dit laatste boek is niet vertaald naar het Nederlands. Deze spannende thriller gaat over een FBI agente die opzoek is naar de ontvoerder van haar zusje. Tijdens deze zoektocht komt zij een seriemoordenaar op het spoor. Naast het onderzoek van haar zusje moet zij ook zien deze seriemoordenaar te stoppen voordat er nog meer doden vallen.

One good deed

Een goede daad, een thriller verkocht als bestseller. Ook dit boek is uitgebracht in 2019. 2019 was een erg succesvol jaar voor Baldacci door de drie boeken A minute to midnight, redemption en One good deed. Deze thriller speelt zich af in het jaar 1949 en gaat over een oorlogsveteraan. In 1949 komt hij voorwaardelijk vrij voor een misdaad dat hij niet heeft gepleegd. Met zijn vrijlating heeft hij regels mee gekregen welke wel en niet mogen. Zo moet hij voorzien zijn van een baan en moet een aantal keer per maand verplicht zijn reclasseringsambtenaar bezoeken. Ook heeft hij restricties zoals het drinken van alcohol en mag hij geen contact zoeken met ‘party’ vrouwen. Bij de zoektocht naar een nieuwe baan ontmoet hij een rijke zakenman die hem een baan aanbiedt. Helaas heeft deze zakenman geen eerlijke klusjes voor hem…

Memory man

Oftewel de geheugenman in het Nederlands. Deze thriller is samen met twee andere boeken, the guilty en the finisher in 2015 uitgebracht. Memory man is een van de best geschreven thrillers van baldacci. De hoofdrolspeler in het boek heet Amos Decker. Amos is een professionele sporter met een glansrijke carrière tegemoet totdat hij door een klap tegen het hoofd een einde moet maken aan zijn nog maar pas begonnen carrière. Door de klap tegen het hoofd heeft hij iets bijzonder er aan over gehouden; hij vergeet niks. De 2e klap was de gruwelijke vondst van zijn vrouw, dochtertje en zwager die op gruwelijke wijze waren vermoord. Er was geen enkel motief wie de dader zou kunnen zijn en doordat Amos niks vergat kon hij de moord niet verwerken.  Er volgt een turbulente tijd maar uiteindelijk blijkt de moordenaar zichzelf aan te geven…

Redemption

In het Nederlands vertaald; verlossing. Het boek is uitgebracht in 2019 en Amos Decker is weer de hoofdrolspeler. Het is een vervolg op het boek Memory Man. Amos begon na zijn sporters carrière te werken als politie agent. Toen hij terugkeerde naar het stadje Burlington wordt hij benaderd door de eerste persoon die hij ooit heeft gearresteerd voor een viervoudige moord.

Long road to mercy

De lange weg naar genade is samen met twee andere boeken; the fallen en the width of the world, uitgebracht in 2018. Ook deze thriller hoort zeker thuis in de top tien van Baldacci. De hoofdrol speelster is de special agent Atlee Pine. Het verhaal speelt zich af in het westen van de V.S. Atlee heeft haar leven gewijd in het terug vinden van haar zusje en heeft zich dan ook, zodra ze oud genoeg was, bij de FBI gevoegd. Ze heeft haar leven gewijd aan het opsporen van moordenaars en daar is ze ontzettend goed in. Het verhaal zet zich voort over de verdwijning van een ruiter waar Atlee’s hulp bij wordt ingeroepen.

Simple genius

Geniaal geheim is een thriller uitgebracht in 2007 samen met het boek stone cold. Deze thriller heeft twee hoofdrolspelers; Sean King en Michelle Maxwell. Het verhaal speelt zich af op het ultrageheime trainingscomplex van de CIA. Op het terrein van de CIA wordt het levenloze lichaam gevonden van een wetenschapper. In eerste instantie wordt gedacht aan zelfmoord, maar de politie trekt dit later toch in twijfel. De moord wordt onderzocht.

The fallen

Het laatste boek dat ook zeker een plek verdient in de top 10 is Doodskleur. Dit boek is uitgebracht in 2018 samen met long road to mercy en the width of the world. De hoofdrolspeler is de bekende Amos Decker. Dit is het vierde boek dat over de personage Amos Decker gaat. Het gaat over een viervoudige moord en een stad dat toch een groot geheim met zich mee draagt. Amos zijn aandacht wordt getrokken door een huis wat in vlammen opgaat. Hij gaat op onderzoek uit en vindt veel meer dan een brand alleen.

Volledige bibliografie

JaarTitel
2021A Gambling Man
2020Daylight
Walk the Wire
2019One Good Deed
Redemption
The stars below
A minute to midnight
2018Long road to mercy
The Fallen
The Width Of The World
2017End Game
The Fix
2016No Man’s Land
The Keeper
The Last Mile
2015The Guilty
The Finisher
Memory Man
2014The Escape
The Target
2013King & Maxwell
The Hit
2012The Forgotten
The Innocent
2011Zero Day
One Summer
The Sixth Man
2010Hell’s Corner
Deliver Us From Evil
2009True Blue
First Family
2008Divine Justice
The Whole Truth
2007Stone Cold
Simple Genius
2006The Collectors
2005The Camel Club
2004Hour Game
2003Split second
2002The Christmas Train
2001Last Man Standing
2000Office Hours
Wish You Well
1999Saving Faith
1998The Simple Truth
1997The Winner
Total Control
1996Absolute Power

Bron: Wikipedia