De beste en nieuwste boeken van Kluun

Kluun is bij het grote publiek ook wel bekend als de schrijver van Komt een man bij de dokter. De roman werd een bestseller en kende een ongekend zware thematiek, die het desalniettemin goed deed bij het Nederlandse lezerspubliek. Daarbuiten kun je Kluun kennen van zijn relatie met Saskia Noort, tv-optredens of slimme marketingtrucjes, waarmee hij bovendien ook prijzen heeft gewonnen. Lees verder voor de beste en nieuwste boeken van deze bezige bij.

10. Kluun, Ronald Giphart – Het eeuwige gezeik

Het eeuwige gezeik is in samenwerking met Ronald Giphart tot stand gekomen. In dit spraakmakende boek van een bijkans nog spraakmakender duo wordt de geschiedenis van het Nederlandse voetbal besproken op een manier die typisch is voor Kluun: luchtig, van humor doorwrochten en vol ironie. De roemruchte jaren 1974, 1988, 2006 en 2010 worden uitgebreid onder de loep genomen door het tweetal, die het schrikbarend vaak eens zijn, maar nog vaker oneens. Een luchtig boek over voetbal geschreven door twee nuchtere, literaire helden.

9. Kluun – Klunen 2

In Klunen 2 worden de leukste, grappiste en meest hilarische columns en verhalen van Kluun gebundeld die tot dusver zijn verschenen. De thema’s zullen fans van Kluun niet verrassen. Zo komen onder meer aan bod seksualiteit, Breaking Bad, muizen en de voor-en nadelen van het plassen met een stijf geslachtsdeel (bij de mannen dan). Een echt mannenboek vol grappige twists. Het creatieve brein van Kluun staat nooit stil en daarmee is Klunen 2 een feest om te lezen.

8. Kluun – Haantjes

Veel mensen zullen Kluun associëren met Amsterdam en de reclamewereld, omdat hij daar woonachtig is, en omdat hij prijzen heeft gewonnen voor de manier waarop hij zijn boek heeft gepromoot. Haantjes is voor de liefhebbers van Kluun uitermate aan te raden want het zijn precies deze thema’s die uitgebreid worden uitgewerkt in Haantjes. Het verhaal van Stijn en Frenk wordt in geur en kleur verteld. De twee heren hebben een reclamebureau Merk in Uitvoering, dat ups en downs kent zoals elk ander reclamebureau. Een verhaal over ambitie en de verwoestende kracht van ambitie als je niet op let.

7. Kluun – Aan de Amsterdamse nachten

Kun je geen genoeg krijgen van Amsterdam? Zou je het liefst met Kluun zelf door Amsterdam ijsberen van de ene kroeg naar de andere? Aan de Amsterdamse nachten geeft de lezer de mogelijkheid Amsterdam te bezien vanuit de ogen van Kluun. Kluun geeft je namelijk een rondleiding door het beruchte nachtleven van Amsterdam, inclusief de talloze bordelen. Een aanrader voor iedereen met een warm hart voor het nachtleven van welke stad dan ook, maar Amsterdam in het bijzonder.

6. Kluun – KLUNEN

KLUNEN is een bundel waarin talloze verhalen en columns van Kluun bij elkaar zijn geraapt om een onweerstaanbaar verslavend geheel te vormen. De onderwerpen die voorbij komen zijn onder meer: voetbal kijken met vrouwen, hoe te trouwen met vrouwen, seksualiteit, liefde en nog meer voetbal. Een heerlijk boek voor de nuchtere Nederlandse man die maar geen genoeg kan krijgen van de columns en bijbehorende schrijfstijl van Kluun.

5. Kluun – De weduwnaar

Op nummer vijf in de top tien beste en nieuwste boeken van Kluun staat een roman, namelijk De weduwnaar. Een roman die autobiografisch aandoet wanneer hij naast het leven van Kluun wordt gelegd. De vrouw van hoofdpersoon Stijn is onlangs overleden. Stijn geeft zich over aan het nachtleven in Amsterdam, een onderwerp waar Kluun maar geen genoeg van kan krijgen. Stijn blijft echter achter met een onbevredigd gevoel. Hij vertrekt naar de andere kant van de wereld in de hoop daar antwoorden te vinden hoe om te gaan met het verlies van zijn vrouw. Een aangrijpend verhaal van verlies en rouw dat met humor en schijnbare lichtvoetigheid wordt verteld.

4. Kluun – Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!

Ook voor mannen is het krijgen van een kind een hele happening. Hoe moet je omgaan met de buien van je vrouw? Kluun heeft met Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! niet alleen een psychologisch hulpboek geschreven voor mannen die in deze situatie zitten, maar ook een biologische handleiding waarin hij alle ins en outs van de zwangerschap beschrijft. Inclusief de voor-en nadelen van een tangbevalling. Zoals de titel al doet vermoeden beschrijft hij alles op een uiterst lichtvoetige toon. Voor alle mannen met een zwangere vrouw verplichte kost.

3. Kluun – Familieopstelling

Familieopstelling is een prachtige roman die geschreven is met een ogenschijnlijke luchtigheid, maar verdriet en pijn verbergt. Stijn is opnieuw de hoofdpersoon van Familieopstelling. Nog altijd weet Stijn niet om te gaan met de dood van zijn vrouw. Nog altijd geeft hij zich over aan het nachtleven van Amsterdam. Frenk speelt opnieuw een grote rol in Familieopstelling. Alle grote thema’s in het ouevre van Kluun zijn verwerkt in Familieopstelling en daarmee is het verplichte kost voor de fan van Kluun. Het wordt tijd dat Stijn naar zichzelf kijkt. Als je met één vinger naar een ander wijst, wijzen er vier vingers naar jezelf.

2. Kluun – DJ

DJ handelt net als een aantal andere romans van Kluun over het deal met een scheiding. De ex van de hoofdpersoon wilt de kinderen opvoeden, maar uiteraard staat de hoofdpersoon dit niet zonder slag of stoot toe. Opnieuw vlucht de hoofdpersoon uit het benauwende klimaat van Nederland, ditmaal naar Las Vegas. Hier raakt hij verzeild in een wereld van geld, elektronische muziek, drugs en danseressen. Een onweerstaanbare, luchtige roman met een ondertoon van bittere ernst die Kluun zo kenmerkt.

1. Kluun – Komt een vrouw bij de dokter

Op nummer één van de top tien beste boeken van Kluun staat Komt een vrouw bij de dokter. Deze roman valt op in de directheid en trefzekerheid waarmee Kluun van zich af lijkt te schrijven in deze pijnlijk autobiografische roman. De hoofdpersoon verliest zijn vrouw aan kanker op schrikbarend jonge leeftijd. Hij raakt onder meer verzeild in het nachtleven van Amsterdam en Ibiza. Samen met zijn dochter vlucht hij naar het buitenland vanwege alle herinneringen die Nederland bij hem oproept. Een hartverscheurende roman die de lezer slechts moeilijk van zich af kan schudden. Hoe moet je omgaan met het verlies van een

geliefde? Deze vraag is onmogelijk te beantwoorden. Kluun probeert de vraag dan ook niet te beantwoorden. Hoewel hij hem eerst ontwijkt in deze roman – een fase in het verwerkingsproces – beschrijft hij vervolgens hoe hij omgaat met deze vraag. Niet door hem te beantwoorden, maar door hem te leven. Een prachtige, heftige roman die met de nodige (zwarte) humor is geschreven.

De volledige bibliografie van Kluun

  • Komt een vrouw bij de dokter (2003), roman
  • Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! (2004)
  • De weduwnaar (2006), roman
  • Memoires van een marketingsoldaat (2008), 30 Minuten-boekje bij een sixpack Hertog Jan Grand Prestige-bier
  • Klunen (2008), verzameling columns
  • Van Leven ga je dood (2008), boekje met verhalen over de dood voor verzekeraar Interpolis
  • God is Gek (2009), voor de Maand van de Spiritualiteit
  • Haantjes (2011), roman
  • Aan de Amsterdamse nachten (2011), anekdotes en tips uit het Amsterdamse nachtleven i.s.m. Parooljournalist Hans van der Beek
  • Klunen2 (2013), verzameling columns
  • DJ (2017), roman
  • Familieopstelling (2020), roman