De beste en nieuwste boeken van Thea Beckman
In het gevarieerde landschap van de Nederlandse jeugdliteratuur komt Thea Beckman metersver boven de concurrentie uit. Ze is eerder een berg dan een heuvel. Jarenlang heeft ze de maatstaf gelegd voor jeugdliteratuur. Dit is niet alleen terug te zien in haar talloze (historische) romans, die met een fijn oog voor detail zijn geschreven, maar ook in de vele prijzen waarmee haar werk zijn onderscheiden. Lees verder voor de beste en (relatief) nieuwste boeken van Thea Beckman.
10. Thea Beckman – De ongelofelijke avonturen van Tim en Holderdebolder
Op nummer tien in de lijst van beste en nieuwste boeken van Thea Beckman staat De ongelofelijke avonturen van Tim en Holderdebolder. Dit is het debuut van Thea Beckman en daarmee een regelrechte mijlpaal in haar literaire carrière, hoewel het niet veel verkocht. Dit doet echter niets af aan de literaire kwaliteit. Tim en zijn geit Holderdebolder staan centraal in dit humoristische verhaal waarover zelfs de kleinste lezer zich zal verwonderen.
9. Thea Beckman – Geef me de ruimte!
Geef me de ruimte! is een prachtig boek van Thea Beckman waarin menig kind zich zal kunnen herkennen. Het verhaal van Marije Wartelsdochter wordt op een kleurrijke en vernuftig vervlochten manier verteld aan de (jonge) lezer. Ze weet het historische toneel op uiterst boeiende wijze tot leven te laten komen. Marije moet met Jan van Gauwe trouwen, een vervelende man. Ze vlucht in een wanhoopspoging dit huwelijk te voorkomen. Ze komt in een avontuur terecht vol met historische verwijzingen. Een emotioneel plot ontvouwt zich rondom het lot van Marije. Een plot waarmee Thea Beckman laat zien hoe goed de titel wel niet gekozen is.
8. Thea Beckman – Triomf van de verschroeide aarde
Triomf van de verschroeide aarde is onderdeel van een trilogie. Het boek verteld het verhaal van Matthis Cuvelier, een jonge soldaat die slechts moeizaam zijn plekje verovert binnen het leger; hij is geen natuurtalent als het aankomt op harde zaken als vechten en onderhandelen. Hij komt terecht in Parijs, waar een burgerrevolutie aan de gang is. Een zenuwslopend plot ontvouwt zich rondom Matthis. Een prachtig historisch boek dat de jeugd aan het denken zal zetten over hun respectievelijke plaats in de geschiedenis.
7. Thea Beckman – Het rad van fortuin
Het rad van fortuin gaat over Robert. Robert is slechts zeer klein voor zijn leeftijd. Dit compenseert hij met een grote mond. Zo komt hij terecht op een heuse veldtocht. Omdat hij zo klein is heeft hij talloze voordelen boven andere soldaten en bovendien is hij erg handig met wapens. Thea Beckman heeft met Het rad van fortuin een prachtig en veelzijdig boek op haar naam staan. Een boek dat de bewogen Franse geschiedenis onder de loep neemt op een manier die voor kinderen goed te volgen is. Geschiedenis is hartstikke leuk met Thea Beckman.
6. Thea Beckman – Heremetijd … wat een lastpost!
Heremetijd … wat een lastpost! is geschreven en uitgekomen in 1973, maar is actueler dan ooit. Het boek gaat over een engeltje dat Heremetijd heet. De avonturen van Heremetijd doet hem zelfs op de maan belanden. Bovendien ontmoet hij duiveltjes, andere engeltjes en schrijft hij muziek. Een kleurrijk jeugdboek vol grappige plottwists.
5. Thea Beckman – Wij zijn wegwerpkinderen
Eén van de grootste talenten van Thea Beckman is het toegankelijk maken van serieuze (historische) thema’s. Wij zijn wegwerpkinderen is serieuze kost voor een kind. Het is echt jeugdliteratuur. Yvonne woont in een weeshuis, maar is hier ten onrechte terecht gekomen. Een prachtig en ontroerend boek over wat het betekent om wees te zijn. Elk kind dat gevoelens van eenzaamheid heeft zal zich in Yvonne kunnen herkennen. Daarmee heeft Thea Beckman knap werk verricht. Een familiedrama ontvouwt zich op rap tempo.
4. Thea Beckman – Stad in de storm
Stad in de storm speelt zich af in Utrecht. Daarmee kan het werk extra worden aanbevolen aan kinderen die in Utrecht woonachtig zijn. Utrecht heeft te maken met allerhande economische problemen zoals voedselschaarste en een wel erg hoge belastingdruk. Hans voelt zich hiervoor verantwoordelijk, zeker als er een moord wordt gepleegd in Utrecht. Een spannend avontuur volgt waarin criminelen constant op de loer zijn. De pen van Thea Beckman is vlot en met Stad in de storm heeft ze een boek geschreven dat net een bestseller is zo spannend.
3. Thea Beckman – Hasse Simonsdochter
Hasse Simonsdochter is een gelaagd boek met een nog gelaagder hoofdpersonage, namelijk Hasse Simonsdochter. Zoals de titel al deed vermoeden. Hasse Simonsdochter zal bij menig kind herkenning oproepen. Ze is heel bijzonder en bijkans nog gevoeliger. Sinds haar kindertijd zwerft ze veel rond. Het boek begint pas echt als verschillende mannen proberen Hasse te verkrachten, maar Hasse op het nippertje wordt gered. Hasse Simonsdochter is een prachtig boek dat elk kind zal beroeren, maar dat ook door volwassenen zeer goed te lezen is. Daarmee is Hasse Simonsdochter een aanrader voor jong en oud.
2. Thea Beckman – Vrijgevochten
Vrijgevochten vertelt het verhaal van Jasper, die op jonge leeftijd zijn moeder verliest. Hij wordt geadopteerd, zoals zoveel kinderen overkomt. Opnieuw schrijft Thea Beckman herkenbaar en ontroerend. Hij leert het vak van timmerman. Jasper is echter avontuurlijker dan dat. De zee lonkt en voor hij het weet belandt Jasper op een boot, waar hij het ene avontuur na het andere avontuur beleeft. Een duizelingwekkend avonturenboek waar het jongenshart sneller van gaat kloppen en waar het moedige meisjeshart zich kan opwarmen. Een prachtig geschreven jongensdroom.
1. Thea Beckman – Kruistocht in spijkerbroek
Welk ander boek dan Kruistocht in spijkerbroek kan op nummer één eindigen? Een prachtig boek waarin elk kind van Nederland zich zal herkennen. Herkenbaar is hoofdpersoon Rudolf, die in een tijdmachine belandt. Vervolgens komt hij in de middeleeuwen terecht. Dit is een regelrechte droom voor de gemiddelde tiener. Knap ook hoe uiterst geschikt Kruistocht in spijkerbroek is voor zowel jongen als meisje. Hij sluit zich aan bij een kruistocht. Thea Beckman informeert de lezer zijdelings over de historische omstandigheden, maar verstaat bovenal de vertelkunst als geen ander en weet de lezer te boeien met een kruistocht die Rudolf (inderdaad) in spijkerbroek loopt. Een onovertroffen jeugdboek dat in elke boekenkast zou moeten staan. Dus ouders, zet u schrap en vertrek naar de boekenwinkel. Kruistocht in spijkerbroek is vlot geschreven en een werkelijk genot om te lezen. Thea Beckman kent haar gelijke niet met dit kleine meesterwerkje, dat informeert, maar bovenal ontroert. Het boek is ook verfilmd, dus de kinderen kunnen achteraf de verfilming bekijken. Dit kan motiverend werken voor kinderen die slechts moeizaam lezen.
Complete bibliografie van Thea Beckman via Wikipedia
- De ongelofelijke avonturen van Tim en Holderdebolder (1957) (Eerste boek van Thea Beckmann)
- Bertus en het wonderkrijtje (1964) (onder schrijversnaam Thea Beckmann)
- Met Korilu de Griemel rond (1970) (later hernoemd tot Zwerftocht met Korilu; Zilveren Griffel 1971)
- Mickey en de Fiebeldewiebels (1972)
- Heremetijd… Wat een lastpost! (1973)
- Kruistocht in spijkerbroek (1973; Gouden Griffel 1974; Europese prijs voor beste historische jeugdboek 1974, in 2006 verfilmd)
- Mijn vader woont in Brazilië (1974)
- Trilogie over de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk
- Geef me de ruimte! (1976)
- Triomf van de verschroeide aarde (1977)
- Het rad van fortuin (1978)
- Stad in de storm (1979; Zilveren Griffel 1980) – over Utrecht in het rampjaar 1672 en de tornado van 1674
- Wij zijn wegwerpkinderen (1980)
- De gouden dolk (1982) – over de Tweede Kruistocht van 1147-1149
- Hasse Simonsdochter (1983) – over de vrouw van Jan van Schaffelaar (hierin als personage ook Geert van Wou)
- Wonderkinderen (1984)
- Trilogie, een toekomstromancyclus, zes eeuwen na de Derde Wereldoorlog
- Kinderen van Moeder Aarde (1985)
- Het helse paradijs (1987)
- Het Gulden Vlies van Thule (1989)
- De val van de Vredeborch (1988)
- Een bos vol spoken (1988)
- Het geheim van Rotterdam (1990)
- Het wonder van Frieswijck (1991) Kinderboekenweekgeschenk, opnieuw uitgebracht in 2005
- De Stomme van Kampen (1992) – over de doofstomme schilder Hendrick Avercamp
- De verloren schat (1993)
- De doge-ring van Venetië (1994) – de novice Thomas maakt samen met de monnik Matthias een lange reis naar Venetië om een belangrijke relikwie te kopen die hun klooster meer aanzien zal geven
- Saartje Tadema (1996) – over het weesmeisje Saartje dat opgroeit in het Burgerweeshuis te Amsterdam
- Vrijgevochten (1998) – Jasper wordt als slaaf gevangengenomen nadat hij op de Anne-Maria heeft aangemonsterd
- Gekaapt! (2003) – het laatste boek van Beckman