Op deze pagina krijg je alle informatie over Julian Barnes, beginnend met de complete bibliografie op volgorde met alle boeken en daardoor ook de nieuwste boeken van deze auteur. Vervolgens geven we een korte biografie over Julian Barnes en tot slot vind je de top 10 beste boeken van deze auteur, zodat je precies weet wat de mooiste en bekendste boeken zijn die je van hem kunt lezen. Start de speurtocht naar jouw volgende leesboek met dit artikel over de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Julian Barnes.

Complete bibliografie op volgorde

Korte biografie over Julian Barnes

Julian Barnes wordt in 1946 in Leicester in Groot-Brittannië geboren. Hij is een groot Brits schrijver en publiceert zelfs werken onder andere namen (Basil Seal, Dan Kavanagh en Edward Pygge). Wat duidelijk is, is dat Julian Barnes altijd iets met woorden of teksten heeft gedaan, of hij nu met woordenboeken bezig was, recensies schreef of eigen boeken aan het schrijven was. Julian Barnes heeft diverse prijzen gewonnen:

  • Man Booker Prize
  • Prix Médicis
  • Prix Femina
  • Grote Oostenrijkse Staatsprijs
  • David Cohen Prize

Top 10 met de beste boeken van Julian Barnes

The Only Story

In ‘The Only Story’ draait alles om liefde en de vraag hoeveel je voor de liefde over zou hebben. Je wordt meegenomen in het verhaal van Paul die op zijn negentiende verliefd wordt op de liefde van zijn leven. Als hij ouder wordt, gaat hij pas echt beseffen wat liefde eigenlijk is en ook welke opofferingen hij ervoor moet doen. Julian Barnes raakt met dit boek een gevoelige snaar en zijn manier van schrijven vinden wij ook anders dan anders.

Het tumult van de tijd

In een artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Julian Barnes mag je ‘Het tumult van de tijd’ niet overslaan. Hoeveel zou jij ervoor over hebben om als artiest aan de slag te kunnen gaan om jouw passie met de wereld te kunnen delen? Je leest het verhaal van Dmitri Sjostakovitsj, een componist in Leningrad, die bereid is zijn grootste offer te brengen om te kunnen doen waar hij van houdt.

Hoogteverschillen

‘Hoogteverschillen’ kun je letterlijk en figuurlijk interpreteren bij het lezen van dit boek van Julian Barnes. Letterlijk gaat het over ballonvaren en figuurlijk heeft het te maken met de pieken en dalen waar je in het leven niet aan ontkomt. Dit filosofische boek brengt beiden samen en wij kunnen het aan iedereen aanbevelen die die een dierbaar iemand verloren heeft en zich niet altijd in zijn omgeving begrepen voelt.

Alsof het voorbij is

In een review met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Julian Barnes  mag ‘Alsof het voorbij is’ natuurlijk niet ontbreken. Voor veel lezers op leeftijd is het verhaal heel herkenbaar: waar ging de tijd naartoe? Je leest over Tony Webster en hoe hij op het leven dat al geweest is terugkijkt. Dan ontvangt hij post die aan zijn leven weer een hele andere wending geeft.

Niets te vrezen

Julian Barnes is de broer van filosoof Jonathan Barnes en dat is in dit boek goed te merken. Diverse onderwerpen komen aan bod in ‘Niets te vrezen’, maar wat in veel van zijn boeken besproken wordt, krijgt ook hier weer een plek: de dood. Er ligt een soort weemoedigheid ten grondslag aan de geschreven teksten van Julian Barnes en voor velen zal dit herkenning opleveren zodra je de woorden op elke bladzijde leest.

A History of the World in 10 ½ Chapters

‘A History of the World in 10 ½ Chapters’ is een must-read op de lijst met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Julian Barnes. Wij vinden het een soort mix van fantasie met werkelijke gebeurtenissen die over een langere periode afgespeeld hebben. Het start allemaal op de Ark van Noah, maar er worden bruggen geslagen naar de Titanic, de Middeleeuwen, astronauten en zo nog veel meer. Dit is werkelijk een bijzonder boek dat je meerdere keren wilt lezen.

Flauberts papegaai

Laten we beginnen te zeggen dat dit geen gemakkelijk boek is. Wie graag één bepaald genre leest, kan bedrogen uitkomen en verward de laatste bladzijde omslaan. Dat komt omdat Julian Barnes de techniek beheerst om diverse genres te mengen en dit ook nog met humor te doen. Het verhaal draait om Geoffrey Braithwaite en zijn drang om het leven van Flaubert tot in de kleinste details uit te pluizen.

De man in de rode mantel

In dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Julian Barnes delen we ‘De man in de rode mantel’ met je, omdat dit boek zo mooi weergeeft – zoals de omslag van het boek al doet vermoeden – wat Julian Barnes’ favoriete periode is: de Belle Époque. Centraal staat het leven van de Parijse dokter Samuel Jean Pozzi, maar Samuel blijkt veel meer dan alleen dokter te zijn en daar lees je nog veel meer over in dit boek.

Arthur en George

Arthur en George verschillen als dag en nacht van elkaar. Zonder enige aanleiding blijkt George als dader beschuldigd te worden in een rechtszaak waar hij Arthur tegenkomt. Canon Doyle – de schrijver van alle Sherlock Holmes verhalen – besluit echter om George te helpen en dat is maar goed ook.

Verzamelde verhalen

In dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Julian Barnes gaat het niet alleen om boeken waarin een verhaal geschreven wordt, want Julian Barnes heeft ook korte verhalen op papier gezet. In ‘Verzamelde verhalen’ zijn deze korte verhalen bij elkaar geplaatst en gepubliceerd. Kenmerkend voor de kortere verhalen zijn de thema’s die je bij de andere boeken in deze top 10 van Julian Barnes al tegen bent gekomen: ouder worden en de dood, Frankrijk en – hoe kan het ook anders – de liefde.

Afsluiting

Wij hopen dat je hebt genoten van de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Julian Barnes. Deze auteur heeft wat ons betreft een speciaal plekje in het rijtje met topschrijvers vanwege zijn unieke kijk op het leven en het delen van echte gevoelens die ertoe doen.