Volledige bibliografie

Non-fictie

  • Stieg Larsson, Anna-Lena Lodenius: Extremhögern, Stockholm, 1991;
  • Stieg Larsson, Mikael Ekman: Sverigedemokraterna: den nationella rörelsen, Stockholm, 2001;
  • Stieg Larsson, Cecilia Englund: Debatten om hedersmord: feminism eller rasism, Stockholm, 2004;
  • Richard Slätt, Maria Blomquist, Stieg Larsson, David Lagerlöf m.fl.: Sverigedemokraterna från insidan, 2004.

Romans

Stieg Larsson heeft enkel de Millennium-serie kunnen maken alvorens hij op vijftigjarige leeftijd stierf. Ten tijde van zijn heengaan was nog geen enkele van zijn romans gedrukt en gepubliceerd.

  • Män som hatar kvinnor (“Men Who Hate Women”), 2005. English translation by Reg Keeland under the title The Girl with the Dragon Tattoo, January 2008.
  • Flickan som lekte med elden (“The Girl Who Played with Fire”), 2006.
  • Luftslottet som sprängdes (“The Air Castle That Was Blown Up”), 2007. English translation by Reg Keeland under the title The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest, October 2009 (UK release).

De nalatenschap van Stieg Larsson

De Zweedse jounalist en schrijver Stieg Larsson overleed in 2004 aan een hartinfarct op vijftigjarige leeftijd. Karl Stig-Erland Larsson, zoals hij officieel heette, liet na zijn dood een drietal manuscripten na die nog niet gepubliceerd waren. In 2005 werd het eerste deel uitgegeven met de Nederlandse titel ‘Mannen die vrouwen haten’. Het boek werd zeer enthousiast ontvangen en snel daarna werden de overige twee delen uit de zogeheten Millennium-trilogie uitgegeven. De drie misdaadromans zijn in meer dan dertig landen uitgegeven en werden verfilmd. Wereldwijd zijn er ruim 75 miljoen exemplaren verkocht van de drie delen.

Mannen die vrouwen haten

In 2005 verscheen het eerste deel uit de Millennium-trilogie, ‘Mannen die vrouwen haten’. De twee hoofdpersonen worden geïntroduceerd, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Michael is een onderzoeksjournalist van middelbare leeftijd. Hij is tevens uitgever van het kritische tijdschrift Millenium. Lisbeth is een jonge, stoere vrouw met tatoeages en piercings en een gecompliceerd, traumatisch leven. Ze blijkt een uitmuntende hacker. Mikael krijgt van een bejaarde zakenman het verzoek onderzoek te doen naar een veertig jaar oude verdwijning van diens zestienjarige nichtje, Harriët Vanger. Het vermoeden is dat zij is vermoord na een mysterieuze verdwijning, de zaak is door de politie nooit opgelost. Lisbeth biedt ondersteuning in het onderzoek dat lijkt te leiden naar een duister familiegeheim.

Trivia Mannen die vrouwen haten

De oorspronkelijk Zweedse titel van het boek luidt ‘Män som hatar kvinnor’, de Engelse vertaling kreeg de titel ‘The girl with the dragon tattoo’. Het boek werd overladen met diverse prijzen, waaronder de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman, de ‘Glazen Sleutel’. En de Zuid-Afrikaanse prijs ‘Exclusive Books Boeke Prize’. In 2009 werd het boek in Zweden verfilmd en in 2011 werd er een Amerikaanse film gemaakt.

De vrouw die met vuur speelde

Het tweede deel uit de trilogie sluit aan op het eerste deel en draait wederom om Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Lisbeth wordt als verdachte gezien in een drievoudige moord. Haar curator, de advocaat Bjurman en een journalistenstel dat werkte aan een publicatie over sekshandel, worden alle drie vermoord aangetroffen. Het moordwapen lijkt naar Lisbeth te wijzen, Lisbeth zelf is spoorloos verdwenen. Mikael gelooft in haar onschuld en stelt alles in het werk om haar naam te zuiveren. Er lijkt een verband te zijn tussen de moorden en de geplande publicatie over vrouwenhandel waar veel hooggeplaatste mensen bij betrokken zijn.

Trivia De vrouw die met vuur speelde

De Zweedse titel van het tweede deel luidt ‘Flickan som lekte med elden’, in het Engels werd het ‘The girl who played with fire’. In 2006 won het boek ‘De bästa svenska kriminalroman’, een Zweedse literatuurprijs. En in 2009 versloeg het boek een titel van Dan Brown en won de ‘Goodreads Choice Award’. Ook dit boekdeel kreeg een Zweedse verfilming.

Gerechtigheid

In dit derde deel volgt de spannende ontknoping van vele vragen die de eerste twee delen onbeantwoord bleven. Lisbeth Salander belandt in het ziekenhuis na een zware aanslag op haar leven. Blomkvist jaagt op de daders en stuit op een geheime sectie van de veiligheidsdienst. Ondertussen wordt er steeds meer van de achtergrond en het verleden van Lisbeth Salander duidelijk.

Trivia Gerechtigheid

De oorspronkelijke titel van het laatste deel is ‘Luftslottet som sprängdes’, de Engelse titel is ‘The girl who kicked the hornets nest’. Ook dit deel won de prijs voor de beste Scandinavische misdaadroman, de ‘Glazen Sleutel’, in 2008. En in 2010 werd het boek de Winnaar van de ‘Goodreads Choice Awards Best Mystery & Thriller’.

De Milleniumreeks: een hooggewaardeerd werk

Stieg Larson schreef voor zijn overlijden drie maniscripten in de Milleniumreeks. Later werden er twee boeken aan de reeks toegevoegd, geschreven door David Lagercrantz. In 2015 verscheen ‘Wat ons niet zal doden’ en in 2017 ‘Zij die moet sterven’. Het vierde deel werd verfilmd. In Stockholm kun je een zogenoemde Millenium Tour maken. De tour die twee uur duurt leidt onder meer langs de woningen van Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander en andere belangrijke locaties uit de boeken.