Op deze pagina staat een overzicht van de allerbeste boeken van Erik Scherder. Eerst is daar een chronologisch overzicht van de gehele bibliografie van deze psycholoog en schrijver. Dit wordt gevolgd door een korte biografie van Scherder. Tenslotte vind je aan het eind een langere beschrijving van diens beste boeken.

Bibliografie Erik Scherder

  • Aging and dementia (2012)
  • Laat je hersenen niet zitten (2014)
  • Singing in the brain (2017)
  • Hersenen willen lezen: waarom lezen goed is voor je brein (2018)
  • Professor S. en de Verslaafde Koning (2019)
  • Professor S. en de gestolen breinbril (2020)
  • Hart voor je Brein (2020)

Biografie Erik Scherder

De Amsterdamse Eriks Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bovendien is hij verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Landelijke bekendheid kreeg Scherder vooral met tv-optredens bij het programma De wereld draait door.

De beste boeken van Erik Scherder

Singing in the brain

Recent onderzoek heeft nog maar eens aangetoond dat muziek de hersenen stimuleert. Of je nu zelf een instrument speelt, of alleen maar luistert. Dit heerlijke boek mengt pure wetenschap op dit gebied met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Laat het maar aan Scherder over om ingewikkelde concepten voor een groot publiek inzichtelijk te maken.

Bol.com: Singing in the brain

Laat je hersenen niet zitten

Niet alleen muziek houdt onze hersenen jong en gezond, dat doet ook lichaamsbeweging. Scherder heeft het dan niet over topsport, maar wél over een fijne boswandeling, of een verkwikkende fietstocht. Dergelijke simpele activiteiten verminderen bijvoorbeeld de kans op dementie. Een sympathiek en welgemeend pleidooi om uit die luie stoel te komen. De paden op, de lanen in!

Bol.com: Laat je hersenen niet zitten

Professor S. en de Verslaafde Koning

Brian en Zhé zijn beste vrienden, en moeten in dit spannende avontuur samen met de hond Pavlov op zoek naar de bekende professor S. Via een tijdmachine komen ze aan in Breinstein, een dystopische wereld waarin iedereen verslaafd is aan technologische snufjes. Maar waar is de professor? En hoe komen Brian en Zhé weer terug naar aarde? Een superleuk avontuur voor kinderen met een onderzoekende geest.

Bol.com: Professor S. en de Verslaafde Koning

Professor S. en de gestolen breinbril

In dit vervolg op Professor S. en de Verslaafde Koning komt Tycho nieuw bij Brian en Zhé in de klas. Tycho zit in een rolstoel en kan van daaruit heel goed tennissen. Dan komt de nieuw ontwikkelde breinbril van de professor goed van pas: daardoor kan hij namelijk nóg beter worden. Maar dan raakt de breinbril zoek… Een heerlijk nieuw avontuur volgt, waarin diverse leerzame weetjes op het jonge publiek wordt afgevuurd.

Bol.com: Professor S. en de gestolen breinbril

Aging and dementia

Dit wetenschappelijke werk geeft alle informatie zoals die op dit moment voorhanden is over ouderdom en dementie. Voor wie met deze ziekte te maken krijgt, kan het een zeer nuttig werk zijn, maar wees er wel van bewust dat Aging and dementia eerst en vooral bedoeld is voor een geleerd publiek. Desondanks een interessant, baanbrekend en belangrijk werk van Scherder dat in deze toplijst niet mag ontbreken.

Bol.com: Aging and dementia

Hersenen willen lezen: waarom lezen goed is voor je brein

Na het belang van muziek en sport wil Scherder ook graag de aandacht vragen voor het belang van lezen voor je hersenen. De professor combineert alle beschikbare informatie in dit interessante, laagdrempelige werk. Het boek is gevuld met schitterende anekdotes en de meest boeiende verhalen. En dat is mooi, want lezen is gezond. Zeker voor je brein.

Bol.com: Hersenen willen lezen: waarom lezen goed is voor je brein

Hart voor je Brein

De lichamelijke inactiviteit die over de mensheid is gekomen, is een groot gevaar voor onze gezondheid. Of het nu gaat om je hart, hersenen of immuunsysteem: het belang van regelmatig bewegen is haast niet te overschatten. Dit tezamen met de juiste voeding houdt de mens gezond, fit en scherp. Scherder weet deze boodschap in wederom een geweldig en laagdrempelig boek te verpakken, bestemd voor iedereen die wel wat gezonder wil leven.

Bol.com: Hart voor je Brein