Tom Clancy: een korte bio

Tom Clancy was een bekende Amerikaanse auteur, Tom Clancy stierf in 2013 in dezelfde plaats waar hij geboren werd. Hij werd in Baltimore geboren op 12 april 1947. Clancy wilde sinds kinds af aan graag in dienst treden en was gefascineerd door het leger. Helaas lieten zijn ogen hem in de steek voor deze droom. Tom startte met studeren in de jaren ’70 waar hij Engels studeerde. Hij deed dit op de universiteit van Baltimore. Na zijn opleiding verkocht hij verzekeringen. Tijdens zijn baan begon hij met schrijven en deed een eerste poging met het boek: The Hunt for Red October. Dit boek werd een enorm succes door de president Reagan. In een interview vertelde de president hoe fantastisch dit boek wel niet was. De thrillers die Tom daarna zou schrijven zouden zo veel verkocht worden dat hij er steenrijk van werd.

Tom schreef voornamelijk politieke thrillers. De onderwerpen gingen meestal over de geheime dienst en de wetenschappelijke afdeling van het leger. De eerste boeken die Tom schreef gingen over de koude oorlog. Voordat Tom zijn boeken schreef, deed hij eerst onderzoek over het desbetreffende onderwerp. Hij verdiepte zich er zodanig in dat het leek alsof hij er zelf bijna in leefde. Daarom zijn de verhalen die hij heeft geschreven zo ontzettend realistisch. Zijn boeken waren zo succesvol dat ze ook zijn verfilmd. Naast deze films heeft Tom ook meegewerkt aan het maken van computerspellen.

Zijn beste titels

The Hunt for Red October

De jacht op de Red October werd in 1984 uitgegeven en bevat 387 pagina’s. Het is het debuut roman van Tom Clancy, hiermee werd hij beroemd. Het boek op zich verkocht al goed maar de echte verkoop vond plaats nadat de president had aangekaart hoe goed hij dit boek vond. Deze aanprijzing in een interview van de president, zorgde ervoor dat Tom Clancy in een keer beroemd werd. De genre van het boek is fictie en thriller en het onderwerp gaat over het leger. De hoofdrolspeler is Marko Ramius en het verhaal gaat over een submariene. Later is dit boek ook verfilmd.

Patriot Games

Deze thriller werd in juli 1987 gepubliceerd. Dit is het eerste boek waarin Jack Ryan de hoofdrolspeler speelt. De volgende boeken die Clancy schrijft zouden ook Jack Ryan als hoofdrol speler hebben. Het boek werd verfilmd en deze film kwam uit in 1992 en werd geregisseerd door Phillip Noyce. Het verhaal is geïnspireerd door een waargebeurd event, namelijk de poging tot ontvoering van prinses Anne op 20 maart 1974. De chauffeur van prinses Anne werd neergeschoten door de ontvoerder om zo, in een poging, Anne te ontvoeren voor losgeld. Prinses Anne werd gered door een voorbijganger die de ontvoerder aanviel en de prinses redde.

The Cardinal of the Kremlin

Kardinaal van het Kremlin werd in 1988 gepubliceerd en bevat 798 pagina’s, een enorm dik boek waar je dus wel even van kunt genieten. Deze thriller gaat over spionage. Later, in 1994, werd het boek verfilmd met niemand minder dan Harrison Ford en Walliam Shatner. Het verhaal speelt zich af in hartje Moskou, in de Kremlin. Ook hier wordt weer hetzelfde personage gebruikt als in de Patriot Games, Jack Ryan. Het boek werd wederom ook weer een bestseller.

Clear and Present Danger

De Colombia connectie werd in 1989 gepubliceerd. Het verhaal is een politieke thriller over een wereld waarin je niet zou willen leven. Het boek is een vervolg op het boek The Cardinal of the Kremlin, dat in 1988 werd gepubliceerd. De hoofdrolspeler blijft ook hetzelfde, Jack Ryan. Het boek is een dikke pil, bestaande uit 688 pagina’s. Wereldwijd was dit boek een bestseller en is later ook verfilmd. Harrison Ford speelde hierin de hoofdrolspeler, Jack Ryan. Het boek gaat over politiek, drugs en de politie die de drugs probeert te bestrijden.

The Sum of All Fears

De Golf van ontzetting werd in 1991 gepubliceerd. Het boek is een vervolg op het boek Clea rand Present Danger en heeft dan ook weer Jack Ryan als belangrijkste personage. Jack Ryan speelt hierin het hoofd van de inlichtingendienst. Hij probeert een crisis in het Midden-Oosten te stoppen. Een Palestijn en een voormalig Oost-Duitse terrorist proberen een nucleaire oorlog te beginnen tussen Amerika en de Sovjet unie. Ook dit boek werd een bestseller en is later weer verfilmd. In de film speelde niemand minder dan Ben Affleck. Zijn rol was als CIA analist.

Without Remorse

De meedogenloze werd in 1993 gepubliceerd. Het boek stond meteen op de bestsellers list van de New York Times. Het boek was niet alleen in Amerika een succes maar werd wereldwijd een enorme hit. Het verhaal speelt zich af in de jaren 1970 en de hoofdrol speler heet John Kelly. John heeft onlangs zijn zwangere vrouw verloren in een auto ongeluk. Hij besluit een lifter mee te nemen, haar naam is Pam. John is op slag verliefd en al snel worden ze een koppel. Al snel komt John erachter dat Pam een turbulente achtergrond heeft, het blijkt dat ze vroeger een drugs koerier was en als prostituee werkte. Ze wilde weg en is daarom weggerend.

Debt of Honor

Het boek Ereschuld werd in 1994 gepubliceerd en bevat 766 pagina’s. in dit verhaal speelt Jack Ryan weer de hoofdrol. Een Japanse man, Raizo, wil wraak nemen voor de dood van zijn familie. Hij houdt de Amerikaanse troepen er verantwoordelijk voor. De moord van zijn familie gebeurde toen deze troepen het eiland Saipan binnenvielen tijdens de tweede wereld oorlog. Zijn kans om wraak te nemen vindt plaats tijdens de ontploffing van een gastank, dat afkomstig is uit Japan, 6 Amerikanen om het leven brengt. Het boek wordt opgevolgd door de boeken Executive Orders, Rainbow Six en The Bear and the Dragon.

Executive Orders

Uitstel van executie werd in 1996 gepubliceerd, bestaat uit 874 pagina’s en is een vervolg op het boek Debt of Honor. Dit boek heeft weer weken op de nummer 1 van de bestsellers list in de New York Times gestaan. Het lijkt alsof Clancy ongelimiteerde inspiratie heeft, waar iedereen van kan genieten. Jack Ryan speelt hier de rol als Vice president. Alle beslissingen komen op de schouders van Jack terecht die hij moet maken om Amerika te redden. Hij heeft te maken met meerdere crisissen zoals het kabinet crisis. Het blijkt een pittige taak te zijn om alles op orde te krijgen. Zelfs de dood van Saddam Hussein speelt een rol in dit boek.

Rainbow Six

Het uur van de waarheid werd in 1998 gepubliceerd en bestaat uit 822 pagina’s. het is een vervolg op het verhaal van Executive Orders. In Nederland verscheen dit boek nog hetzelfde jaar en werd vertaald door Nienke Kuipers en Hugo Kuipers. Het boek gaat over een militaire eenheid dat speciaal is opgeroepen om terreur tegen te gaan. Deze speciale eenheid heeft de naam Rainbow. Deze eenheid bestaat niet uit een paar willekeurige militairen maar is een speciaal bij elkaar gezochte groep. De militairen zijn afkomstig uit vershillende landen en hebben allemaal verschillende kwaliteiten. De eenheid probeert de terroristische aanvallen te voorkomen. 

The bear and the Dragon

De beer en de draak werd in 2000 gepubliceerd en is het dikste boek van alle uit deze reeks. Het boek bestaat uit maarliefst 1152 pagina’s en er staat geen enkele illustratie in. Het boek staat weer tijdenlang op de nummer 1 als bestseller. Fans noemen het boek briljant. In dit laatste boek speelt Jack Ryan de president. Toch vindt hij het presidentschap een moeilijke opgave. Hij krijgt te maken met veel verschillende tegenslagen en probeert overeind te blijven.

Volledige bibliografie

1993Without Remorse
1987Patriot Games
2002Red Rabbit
1984The Hunt for Red October
1988The Cardinal of the Kremlin
1989Clear and Present Danger
1991The Sum of All Fears
1994Debt of Honor
1996Executive Orders
1998Rainbow Six
2000The Bear and the Dragon
2003The Teeth of the Tiger
2010Dead or Alive (met Grant Blackwood)
2011Locked On (met Mark Greaney)
2012Threat Vector (met Mark Greaney)
2013Command Authority (met Mark Greaney)
2014Support and Defend (met Mark Greaney)
2014Full force and effect (met Mark Greaney)
2015Under Fire (met Grant Blackwood)
2015Commander in Chief (met Mark Greaney)
2016Duty and Honor (met Grant Blackwood)
2016True Faith and Allegiance (door Mark Greaney)
2017Point of Contact (door Mike Maden)
2017Power and Empire (door Marc Cameron)
2018Line of Sight (door Mike Maden)
2018Oath of Office (door Marc Cameron)
2019Enemy Contact (door Mike Maden)
2019Code of Honour (door Marc Cameron)
2020Firing Point (door Mike Maden)

Bron: Wikipedia