Op deze pagina vind je alle informatie die je zoekt over Jan Geurtz. We geven je daarbij eerst zijn complete bibliografie op chronologische volgorde. Daarna volgt een korte biografie over Geurtz en tenslotte een gedetailleerder beschrijving van zijn beste boeken. Dit zodat je precies kunt achterhalen wat zijn mooiste en bekendste boeken zijn.

Bibliografie Jan Geurtz

  • De opluchting (1997)
  • De verslaving voorbij (1999)
  • Het einde van de opvoeding (2003)
  • Verslaafd aan liefde (2009)
  • Verslaafd aan denken (2013)
  • Bevrijd door liefde (2014)
  • Vrij van gedachten (2015)
  • Over liefde en loslaten (2017)
  • Wijzen naar de maan (2020)

Biografie Jan Geurtz

Jan Geurtz is gespecialiseerd in het Tibetaans boeddhisme en schreef diverse boeken over het overwinnen van verslavingen. Hij is tevens therapeut, met focus op de spirituele ontwikkeling van zijn cursisten. In de sessies benadrukt hij vooral het onderhouden van een goede relatie met jezelf. Mediteren is hierbij van groot belang.

De beste boeken van Jan Geurtz

Over liefde en loslaten

Eén van Geurtz’ beste werken is zonder meer Over liefde en loslaten. Het laat op indringende wijze zien hoezeer we als mensen op zoek zijn naar (spirituele) groei. Dit is in feite de essentie van ons bestaan. Dit boek laat zien hoe een levensveranderende crisis toch helend kan werken.

Bol.com: Over liefde en loslaten

Verslaafd aan denken

De mens zit vaak gevangen in gedachten. Het is dan ook niet voor niets dat Geurtz juist het eindeloos denken als één van de meest bepalende verslavingen ziet. In dit boek probeert hij die vicieuze cirkel te doorbreken, om ons te bevrijden van nodeloze angsten en onjuiste denkbeelden. Een boek dat doordringt tot de kern van ons menselijk bestaan.

Bol.com: Verslaafd aan denken

De opluchting

Het debuut van Geurtz was destijds meteen een klassieker, en heeft als ondertitel ‘In één dag van het roken af.’ Nicotine was dan ook één van de grootste verslavingen waar Geurtz op jongere leeftijd zelf mee worstelde, en met het verslaan hiervan ontstonden zijn diepere inzichten die tot vandaag de dag doorleven.

Bol.com: De opluchting

De verslaving voorbij

Dit is feitelijk een vervolg op De opluchting, waarin Geurtz niet alleen het roken maar ook andere verslavingen nader onderzoekt, zoals drugs, gokken en seks. Een compleet unieke, baanbrekende kijk op verslavingen; waar ze vandaan komen, en hoe ze te overwinnen.

Bol.com: De verslaving voorbij

Verslaafd aan liefde

Misschien wel de belangrijkste kerngedachte in het werk van Geurtz is zelfacceptatie. Dit speelt ook een belangrijke rol in Verslaafd aan liefde, een zeer herkenbare gids voor iedereen die zichzelf verliest in relaties, om maar geaccepteerd en geliefd te worden. De auteur zet op heldere wijze uiteen dat zulks alleen maar averechts werkt…

Bol.com: Verslaafd aan liefde

Wijzen naar de maan

Het nieuwste boek van Geurtz is opnieuw een sterk werk. Het is een boek over zelfontwikkeling vanuit oude boeddhistische wijsheden als Dzogchen, Tantra en Advaita. Een prachtige verzameling eerlijke verhalen waarin de auteur meer van zichzelf laat zien als ooit tevoren.

Bol.com: Wijzen naar de maan

Bevrijd door liefde

Dit boek belooft een praktijkboek te zijn ‘voor zelfacceptatie en geluk in relaties.’ Door de opzet is dit handzame werk inderdaad zeer nuttig voor zowel het ontwikkelen van jezelf als dat van je (liefdes)relatie. Beide bloeien op als je de lessen toepast die de auteur in Bevrijd door liefde heeft verzameld.

Bol.com: Bevrijd door liefde

Het einde van de opvoeding

Een onmisbaar boek voor ouders en opvoeders die hun eigen jeugdtrauma’s projecteren in de opvoeding van een nieuwe generatie. Geurtz laat op de hem zo bekende wijze zien hoe dit tot nieuwe frustraties en ongelukken kan leiden. Ook voor jongeren een zeer leerzaam boek dat dan ook uitnodigt tot een dieper gesprek tussen de generaties.

Bol.com: Het einde van de opvoeding

Vrij van gedachten

Zoals we in Verslaafd aan denken al zagen, heeft Geurtz veel oog voor de verlammende werking van overanalyseren en (doem)denken. Vrij van gedachten is meer een praktische gids, die precies laat zien hoe deze vermoeiende vicieuze cirkel te doorbreken.

Bol.com: Vrij van gedachten