De nieuwste kookboeken voor fitness – voeding voor een fit lichaam

Iedereen eet, maar kook je ook zelf? En als je kookt, kook je dan ook gezond? Het zijn van die vragen die je niet altijd eerlijk wilt beantwoorden, omdat ze confronterend kunnen zijn wanneer je bijna de hele week maaltijden bij je voordeur laat afleveren die niet bepaald voedzaam zijn. Dat eten ook een rol speelt bij jouw fitheid, weet je wel al. Vandaar onderstaande top 10 om je te helpen je eigen keuken te (her)ontdekken en gezonde maaltijden op tafel te zetten die je lijf goeddoen.

Snel overzicht: Deze fitnesskookboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste voor voedingsadviesHet Fitness Kookboek – 60 recepten voor een energiek lichaam: Dit boek is niet alleen een verzameling van 60 recepten, maar ook een gids vol waardevolle voedingsadviezen van personal trainer Tinne Raeymaekers. Wij waarderen vooral de focus op het anders eten, in plaats van minder eten. De kleine gerechten en de vegetarische maaltijden hebben een speciaal plekje in ons hart veroverd. >> Check laagste prijs
Beste combi van voeding en bewegingBe Fit, Be Awesome – gemakkelijke en gezonde recepten, toffe work-outvideo’s: Auteur en sportcoach combineert in dit boek gezonde, smakelijke recepten met een reeks fitnessoefeningen. Wij vinden de combinatie van voeding en beweging in dit boek fantastisch, ondersteund door prachtige foto’s die je ongetwijfeld zullen inspireren. >> Check laagste prijs
Beste voor leefstijlveranderingVan gezond dorp naar gezond land – deze leefstijl smaakt naar meer: Dit boek neemt je mee op de reis van een hele gemeenschap die hun levensstijl veranderden om fitter en vitaler te worden. De reacties en favoriete gerechten van de deelnemers die zijn opgenomen in dit boek getuigen van het feit dat fitheid geen leeftijd kent. Wij geloven dat dit boek een uitstekende keuze is voor diegenen die bereid zijn om hun levensstijl te transformeren. >> Check laagste prijs

De top 10 met kookboeken voor fitness

1.     Het Fitness Kookboek – 60 recepten voor een energiek lichaam

Als je tips en voedingsadvies krijgt van een personal trainer, dan weet je dat het met het fitnessgedeelte van het verhaal wel goed zit. Tinne Raeymaekers legt de focus voor je op anders eten en niet zozeer op minder eten. De hoofdstukken die bij ons favoriet zijn: de kleine gerechten (met diverse soepen en verschillende samenstellingen van havermoutkoekjes) en de vegetarische maaltijden (zoals de chili sin carne en de couscous met heerlijk knapperige falafel).

2.     Be Fit, Be Awesome – gemakkelijke en gezonde recepten, toffe work-outvideo’s

De auteur van dit boek is van oorsprong sportcoach en ze is ook thuis in wat goede voeding is. Dat maakt het boek met recepten zowel waardevol en gezond als smakelijk en dat vinden wij een mooie combo. De inhoud stopt echter niet bij recepten, want je krijgt ook een flink aantal filmpjes met fitnessoefeningen te zien om je conditie en figuur weer in shape te krijgen. Voeg daar dan nog de prachtige foto’s in het kookboek aan toe en je kunt je boodschappenlijstje aan gaan passen.

3.     Van gezond dorp naar gezond land – deze leefstijl smaakt naar meer

Fitness heeft ook met vitaliteit te maken en in het boek dat op nummer 3 staat, komt dit onderwerp uitgebreid aan bod. Het dorp Leende heeft namelijk meegedaan aan een soort leefstijlverandering om fitter en vitaler te worden. Alle reacties hierop – inclusief de meest populaire gerechten van de deelnemers – hebben een plekje gekregen in ‘Van gezond dorp naar gezond land’. Voor ons is het blijk van het feit dat je nooit te jong of te oud bent om aan je fitheid te werken.

4.     Strak plan – een strak lijf in 12 weken

Ramses Jedeloo gooit het over een iets andere boeg dan in het vorige boek. Hij stelt dat je in 12 weken een stuk strakker in je lijf moet kunnen zitten als je zijn stappenplan volgt. Hij helpt je niet alleen om gemotiveerd te blijven gedurende die 12 weken, maar geeft je ook specifieke oefeningen en recepten om af te vallen en vet te verliezen. Als we de foto’s van voor en na mogen geloven, moet het iedereen lukken om wat strakker in het vel te kunnen zitten met dit boek.

5.     Voeding & hormonen – ontdek de energie om een leven te creëren waar je verliefd op wordt

Het lichaam van de vrouw werkt anders dan dat van de man en dat zal voor niemand een verrassing zijn. In hoeverre hormonen echter een rol spelen, is wel voor veel lezers nieuw. Dit boek haalt de geheimzinnigheid van die hormonen af en leert je wat je kunt doen om je energie als vrouw weer terug te krijgen. Er komen onder andere kruiden en andere ingrediënten aan bod die een groot verschil kunnen uitmaken als het de hormoonhuishouding betreft.  

6.     My Shredded Lifestyle – The Ultimate Guide to Your Dream Physique

Het enige Engelstalige boek in deze top 10 is toch van Hollandse bodem. De auteur is namelijk Merijn Schoeber en hij is helemaal thuis in de wereld van fitness. In zijn boek komt een uitgebreide handleiding aan bod over voedingsmiddelen en methoden van eten. Natuurlijk mag het niet ontbreken aan een hoofdstuk over sport en fitness. Wat wij gaaf vinden aan ‘My Shredded Lifestyle’ – of MYSL zoals Merijn het noemt – is de uitvoerbaarheid van zijn tips en tricks.

7.     Eettabel – praktische gids met voedingswaarden van meer dan 2200 producten

Je weet dat fitness te maken heeft met eten en bewegen, maar weet je ook wat er in bepaalde voeding zit? Zelfs als je niks uit pakjes eet, kun je meer binnenkrijgen dan waar je je bewust van bent. Stichting Voedingscentrum Nederland heeft daarom de eettabel ontwikkeld en hierbij krijg je bij elk voedingsmiddel overzichtelijk te zien wat er inzit aan bijvoorbeeld suikers, koolhydraten en eiwitten. Je zult verbaasd zijn hoeveel zout er in bubbelwater zit en wat je beter in de plaats ervan kunt drinken.

8.     High Protein – 56 recepten met minimaal 25% eiwit

Voor de echte fitness freaks zijn eiwitten onontbeerlijk, maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt gedurende de dag en voor of na je trainingsmomenten? Hannah Vreugdenhil heeft deze vraag willen beantwoorden in haar boek ‘High Protein’. De titels van de recepten alleen al zijn de moeite waard en kunnen een glimlach op je gezicht toveren, de plaatjes overtuigen je daarna – mocht dat nog nodig zijn geweest. Wij zijn overigens 100% gevallen voor de pulled beef burrito.

9.     Het energie herstelplan – energie door geneeskrachtige voeding

Wanneer je intensief sport, weet je dat je energie niet altijd in balans is. Mocht het op een gegeven moment helemaal uit de hand lopen, dan heeft ‘Het energie herstelplan’ ideeën over hoe je weer op je oude niveau kunt komen. Verwacht niet veel plaatjes, maar wel duidelijke uitleg over energie, de rol van je lever en hoe een energietekort aanpakken. Het laatste hoofdstuk is gevuld met overheerlijke recepten die uitnodigen om ze een keer te proberen.  

10.  Een boek over: voeding, supplementen en fitness

Het vorige boek ging al deels over energie en voeding, maar dit boek gaat nog iets verder en vertelt je ook over voedingssupplementen. Het onderdeel dat wij interessant vonden, ging over meal prepping en hoe je er in korte tijd voor kunt zorgen dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Een aantal van de trainingsmethoden was nieuw voor ons, maar daarom niet minder interessant. Het logboek is daarnaast handig om je eigen voortgang bij te houden.

Afsluiting

Fitness kan verschillende dingen betekenen en daarom is er in de top 10 met kookboeken voor fitness ook rekening gehouden met deze verschillende uitgangspunten. Alleen jij kunt bepalen wat fitness in jouw leven betekent en welke recepten jouw fitte lichaam ondersteunen en stimuleren om fit te blijven.