Paul van Loon, wie kent hem niet? Hij wordt ook wel de bekendste horrorschrijver van Nederland genoemd. Hij vergaarde in heel Nederland bekendheid met het schrijven van horrorverhalen die speciaal voor kinderen zijn bedoeld. Menig kind heeft zich kunnen herkennen in Dolfje Weerwolfje. Of heeft stiekem gefantaseerd dat de griezelbus hém meenam naar een ver oord. Zodoende heeft Paul van Loon zijn strepen verdiend in geletterd Nederland. Behalve om zijn boeken, is Paul van Loon ook bekend geworden als de man die altijd een zonnebril draagt. Speciaal voor de gelegenheid hebben we de beste en nieuwste boeken van Paul van Loon samengesteld.

10. Paul van Loon – De Drakenberg

De Drakenberg is een boek in de reeks van Dolfje Weerwolfje. In dit boek reist Dolfje Weerwolfje naar Japan. Dit doet Dolfje Weerwolfje op verzoek van zijn grootvader, opa weerwolf. Zijn grootvader wenst namelijk dat Dolfje Weerwolfje een pakketje bezorgt in Japan. Uiteraard wordt het pakketje gestolen en dient Dolfje Weerwolfje dit op te lossen. Uiteraard komen ze mysterieuze beesten tegen. Het pakketje – waarin een hoed zit die bijzondere krachten heeft – bezorgt Dolfje Weerwolfje een duizelingwekkend avontuur waarin menig kind zich zal kunnen herkennen, juist omdat Dolfje Weerwolfje zo’n universeel geaccepteerd personage is. De moed van Dolfje Weerwolfje inspireert en de eenzaamheid is herkenbaar voor kinderen. Zodoende heeft De Drakenberg op overtuigende wijze een plekje verovert in de top tien beste en nieuwste boeken van Paul van Loon.

9. Paul van Loon – Weerwolfraket

Op nummer negen van de top tien beste en nieuwste boeken van Paul van Loon staat een ander boek uit de reeks van Dolfje Weerwolfje: Weerwolfraket. Leo heeft een raket gebouwd waarin Dolfje Weerwolfje op reis gaat naar de ruimte. Deze onderneming onderneemt hij samen met Leo. Leo beweert dat ze naar de maan gaan en Dolfje vindt dit slechts moeilijk te geloven, maar als ze eindelijk geland zijn en omringd worden door de meest mysterieuze wezens, begint de dolle bewering van Leo toch steeds geloofwaardiger te worden .. Paul van Loon is een meesterverteller die zijn fantasie op een mooie manier inzet om de lezer aan het schrikken te maken. In een boek dat het midden houdt tussen science fiction en horror bewijst Paul van Loon dat zijn reputatie als goede kinderboekenschrijver meer dan terecht is. Neem je kind mee op reis naar de maan, of, als je zelf een kind bent, ga op reis naar de maan. Dan merk je vanzelf wat je daar aantreft.

8. Paul van Loon – SuperDolfje

Dolfje Weerwolfje en Noura zitten in de klas als er een nieuwe jongen komt binnengelopen. Zijn naam luidt Gregor en hij heeft niet alleen haar dat vet is van de gel, maar ook een gouden (!) helm. Dolfje Weerwolfje is erg onder de indruk van Gregor en vindt hem supercool. De klas is het hiermee eens en zo ook de docent, meester Frans. Helaas voor Dolfje Weerwolfje is dit niet wederzijds want Gregor vindt Dolfje Weerwolfje maar een rare snuiter. Dit is waar SuperDolfje ten tonele komt. In SuperDolfje leidt Dolfje Weerwolfje een dubbelleven als superheld. Natuurlijk zal dit tot de verbeelding spreken van kinderen, die maar al te vaak dromen van een dubbelleven als superheld. Knap hoe Paul van Loon altijd maar weer de verbeelding van kinderen weet te prikkelen.

7. Paul van Loon – Dolfje en Foeksia in het Weerwolvenbos

Op nummer zeven in de top tien beste en nieuwste boeken van Paul van Loon staat Dolfje en Foeksia in het Weerwolvenbos. Waarom? Omdat geen ander boek van Paul van Loon de lezer zo doet trillen en beven van spanning als dit superleuke kinderboek. Maak kennis met Foeksia, een schattig heksje met duistere krachten. Dolfje Weerwolfje loopt haar per ongeluk tegen het lijf als hij in het Heksenbos terecht komt. Ook Minuul heeft het op Dolfje Weerwolfje voorzien. Geen ander boek van Paul van Loon is zo zenuwslopend spannend als Dolfje en Foeksia in het Weerwolvenbos. Daarmee een hele terechte nummer zeven.

6. Paul van Loon – Foeksia redt de natuur

Paul van Loon probeert in het ambitieuze Foeksia redt de natuur de jonge lezer bewust(er) te maken van de problematiek rondom het milieu. Hij probeert de lezer bewustzijn over de natuur bij te brengen en de rol van de mens in de leefomgeving die planeet aarde vormt. Foeksia is een klein heksje dat probeert het Heksenbos op te ruimen, want het ligt vol met snoeppapiertjes en dergelijke. Voor de maatschappelijk betrokken jonge lezer ( of juist niet maatschappelijk betrokken jonge lezer ) een dikke aanrader.

5. Paul van Loon – Foeksia en de Bezembus

In Foeksia en de Bezembus gaat Foeksia op schoolreis. Uiteraard zit ze op een school voor heksen. De schoolreis gaat naar een pretpark voor heksen. Echter loopt het uitje bijna uit op een regelrechte ramp als er iets mis gaat met een achtbaan. Foeksia raakt verzeild in een duizelingwekkend avontuur dat de lezer meeneemt in een achtbaanrit die de lezer van zijn of haar stoel zal doen blazen. Een weergaloos boek.

4. Paul van Loon – Foeksia en het Spookhuis

Op nummer vier nóg een boek uit de reeks over het heksje Foeksia. Foeksia en Tommie ontdekken een huis in het Heksenbos dat ze nog nooit eerder hebben gezien. Als ze dichterbij komen beginnen ze te vermoeden dat het geen normaal huis is. De ramen zijn kapot, er zijn rare stemmen te horen en volgens Tommie zijn er spoken in het huis. Dit zal toch heus niet? De moedige Foeksia gaat op onderzoek uit, gevolgd door een bange Tommie.

3. Paul van Loon – De Bende van de Witte Veer

In De Bende van de Witte Veer zet Paul van Loon alles op alles om de lezer de stuipen op het lijf te jagen. Het boek speelt zich af in Raveleijn, een stad die geteisterd wordt door de Bende van de Witte Veer. De bende draagt wolvenmaskers en zaait al wekenlang angst in Raveleijn. Wat kunnen Joost en Thomas hiertegen doen? Dit en meer staat centraal in het bloedstollende De Bende van de Witte Veer.

2. Paul van Loon – Raveleijn

Raveleijn is een onovertroffen kinderboek. De broers en zussen Thomas, Joost, Maurits, Emma en Lisa komen in Raveleijn terecht, een stad vol tovenarij en magie. In Raveleijn krijgen ze een missie. Raveleijn wordt namelijk bestuurd door een boosaardige graaf die slechte bedoelingen heeft met het volk van Raveleijn. Een tot de verbeelding sprekend kinderboek dat kinderen meeneemt op reis naar een stad die wel uit een andere wereld lijkt weggelopen.

1. Paul van Loon – De Griezelbus 1

De Griezelbus is misschien wel het bekendste boek van Paul van Loon. Dit heeft Van Loon niet ten minste te danken aan de uiterst succesvolle verfilming. Een schoolklas wordt uitgenodigd voor een ritje met de griezelbus. Uiteraard blijkt de griezelbus een heel stuk griezeliger dan verwacht .. Een terechte nummer één van de top tien. De Griezelbus 1 is bloedstollend en heel erg origineel. Onovertroffen in zijn genre. Het boek zal nog vele generaties kinderen de stuipen op het lijf jagen. Er is geen boek in het horrorgenre te vinden dat op zo’n succesvolle wijze horror weet te combineren met luchtigheid, humor en emotionele diepgang.

De volgorde van zijn boeken: complete bibliografie door Wikipedia

1983 – Boven op tante Agaat (Zwijsen)
1985 – Gevaarlijke tijden voor katten (Zwijsen)
1985 – Ik ben het beu! zegt Sammy (Sjaloom)
1985 – De laatste vogel (Zwijsen / 2e druk 2001)
1985 – Wat zit er in het bos? (Zwijsen)
1986 – Bijna-boeven (Zwijsen)
1986 – Jessie en King (Zwijsen)
1987 – Een dief op het dak (Zwijsen)
1987 – Waar is de jas? (Zwijsen)
1987 – Niet doen, muis! (Zwijsen)
1987 – Ik verdwaal nooit! zegt Sammie (Sjaloom)
1987 – Afspraak in het bos (Zwijsen)
1988 – Stuurloos tussen de sterren (Zwijsen)
1988 – Karate op de stortplaats (Zwijsen)
1989 – De wilde prinses (Zwijsen)
1989 – Foeksia de miniheks (Oberon / 2e druk 1995)
1989 – De E van Els, de EE van Eef (Zwijsen; Infoboek)
1989 – De verboden zolder (Zwijsen)
1989 – De V van Von en vuur en… (Zwijsen; Infoboek)
1989 – In de macht van de wolfheks (Zwijsen)
1989 – De D van Daan en doos en… (Zwijsen; Infoboek)
1989 – Schildpad ontvoerd (Zwijsen). (In het Spaans vertaald als Sam, la superdetective; Bruño, Madrid 1996)
1990 – Ontsnapt van Duivelseiland (Zwijsen / 2e druk 1999)
1990 – Baby geroofd (Zwijsen)
1990 – Vampier in de school (Zwijsen / 7e druk 1999)
1990 – De reus van Mikkie (Zwijsen)
1991 – De griezelbus 1 (Elzenga / 24e druk Leopold 2002)
1991 – Het verhaal van Rik (Zwijsen)
1991 – Een aap in de doos (Zwijsen)
1991 – Een muis in de ton (Zwijsen)
1991 – Kind te koop (Zwijsen)
1991 – Een kip op de wip (Zwijsen)
1991 – Roos, vis en ik (Zwijsen)
1991 – Alleen op een eiland (Lemniscaat)
1992 – Gezicht in de mist (Elzenga / 7e druk 1998)
1992 – Een potje spoken (Zwijsen)
1992 – Alle salamanders! (Big Balloon / 3e druk 1998)
1992 – Vluchten voor de oorlog (Zwijsen)
1992 – Bang voor vampiers? (Zwijsen)
1992 – Griezelbeelden (Elzenga / 10e druk 1997)
1993 – Griezelhandboek (Elzenga / 9e druk 1997)
1993 – De vampiertand (Zwijsen)
1993 – Weg met die krokodil! (Elzenga / 11e druk 1999)
1993 – Maantjelief (Elzenga / 2e druk 1999). (In het Spaans vertaald als Agarrar la luna; Hauppauge, New York 1993)
1993 – De allesdief (Zwijsen)
1994 – De vampierclub (Zwijsen / 2e druk 2000)
1994 – De griezelbus 2 (Elzenga / 20e druk 2002)
1994 – ’s Nachts is alles anders (Zwijsen)
1995 – Meester Kikker (Elzenga / 14e druk 2002)
1995 – Nooit de buren bijten (Elzenga / 9e druk 2000)
1995 – De meester is een vampier (Zwijsen)
1995 – Ik wil zo graag een spook (Zwijsen)
1996 – Kas en de reus (Zwijsen)
1996 – De griezelbus 3 (Elzenga / 16e druk 2008)
1996 – Een spook in de school (Zwijsen)
1997 – Lyc-drop (Stichting CPNB), in 2002 opnieuw uitgebracht onder de titel Wolven in de stad
1997 – Stoel loopt weg (Zwijsen)
1997 – Dolfje Weerwolfje (Leopold), was de basis voor de gelijknamige voorstelling door Theater Terra
1997 – Vampierhandboek (Elzenga)
1998 – De griezelbus 4 (Leopold)
1998 – Gezicht in de mist(De jonge Lijster)
1998 – De kerstboom spreekt (Elzenga)
1999 – De griezelbus 0 (Leopold)
1999 – Volle maan (Leopold)
1999 – Ik ben net als jij (Zwijsen)
1999 – Als het licht aan is… (Bruna/Leopold)
2000 – Pas op voor een pad! (Zwijsen)
2000 – De grijpgrip (Elzenga)
2000 – Wat ritselt daar? (Elzenga)
2001 – Jimi’s hit (Elzenga) (In 2007 uitgebracht als: Altijd bijten de buren met andere illustraties)
2001 – Zilvertand (Elzenga)
2001 – De andere werkelijkheid van Jeroen Bosch (Waanders; Kunsthal Rotterdam)
2001 – De griezeltoer (Leopold)
2001 – De papoes (Zwijsen)
2001 – Wie fluistert daar? (Leopold)
2001 – Een potje spoken (Zwijsen)
2002 – Wolven in de stad (Leopold)
2002 – Foeksia de miniheks (Foeksia deel 1 – Leopold; bundeling van Foeksia de miniheks 1989 en Alle salamanders 1992)
2002 – De magische attractie-toer (Tijd voor Vrije Tijd)
2002 – De griezelbus 5 (Leopold)
2002 – Waar ben ik? (Zwijsen)
2003 – Geesten, geraamten en ander gespuis (Leopold)
2003 – Sam Schoffel meester-speurder (Zwijsen)
2003 – Weerwolvenbos (Leopold)
2003 – Foeksia’s miniheksenstreken (Foeksia deel 2 – Leopold)
2003 – Het nachtmerrieneefje (Leopold)
2004 – Dolfjes dolle vollemaannacht (Leopold)
2004 – Paniek in de Leeuwenkuil (Leopold)
2005 – Niet bijten, Dolfje! (Leopold)
2005 – Foeksia en de toverschaatsen (Foeksia deel 3 – Leopold)
2005 – Boze drieling (Leopold)
2005 – De griezelbus 6 (Verfilmd)
2006 – Leeuwenroof (Leopold)
2006 – Weerwolvenfeest
2007 – Altijd Bijten de Buren (Leopold)
2007 – Weerwolfgeheimen (Leopold)
2007 – Ontsnapt uit de Dode Hoek (In opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat)
2008 – Dolfje Sneeuwwolfje(Leopold)
2008 – Dolfjes dagboek (Zwijsen)
2008 – Schitterend Schepsel (Zwijsen)
2008 – Harrie en de heks (Zwijsen)
2008 – De griezelbus 7 (Leopold)
2009 – Eerste aflevering van het Tijdschrift Dolfje Weerwolfje (Zwijsen & Leopold)
2009 – Een weerwolf in de Leeuwenkuil
2010 – Allemaal Onzin (Leopold)
2010 – Weerwolvenlogica (Leopold)
2010 – Weerwolfbende (Leopold)
2011 – Raveleijn (Leopold) – (In opdracht van De Efteling)
2011 – Dolfje Weerwolfje Vakantie-dagboek (Leopold)
2011 – Het grote boek van kleine vampiers (Leopold)
2011 – SuperDolfje (Leopold)
2012 – Noura’s dagboek (Leopold)
2012 – Weerwolf(n)achtbaan (Leopold) – i.s.m. De Efteling
2012 – De sekte van de cobra (Leopold)
2012 – Foeksia en de Spiegelheks (Leopold – zelflezen)
2012 – Avonturen in het heksenbos (Leopold – voorlezen)
2012 – Lief weerwolfdagboek
2013 – Lang leve de Leeuwenkuil (Leopold)
2013 – Weerwolfhooikoorts (Leopold)
2014 – Een miniheks in het Weerwolvenbos (Leopold)
2014 – MeerMonster (Leopold)
2015 – Nooit de buren bijten (Zwijsen)
2015 – Weerwolvensoep (Leopold)
2016 – De Sprookjessprokkelaar (Leopold) – i.s.m. Prinses Laurentien (In opdracht van De Efteling)
2016 – Weerwolfbommetje! (Leopold)
2016 – Maanmysterie (Leopold)
2016 – Pak me dan!
2017 – Raveleijn – De bende van de Witte Veer (Leopold) – (In opdracht van De Efteling)
2017 – griezelwielen (Leopold)
2017 – Een bomvolle boomhut (Leopold)
2018 – Dolfje Noura (Leopold)
2019 – Spookweerwolven (Leopold)
2019 – Dolfje ontvoerd! (Leopold)
2020 – De Drakenberg (Leopold)
2021 – Weerwolfraket (Leopold)