De beste boeken van Tess Gerritsen

Tess Gerritsen is een befaamd thrillerschrijfster van Chinees-Amerikaanse afkomst. Ze werd in 1953 geboren en heeft haar achternaam van haar Amerikaanse partner, die op zijn beurt weer Nederlandse ouders heeft. Lees je een boek van Tess Gerritsen, dan lees je een boek met een Nederlands tintje. Tess Gerritsen studeerde ooit om arts te worden, maar door de

geboorte van haar eerste kind moest ze van haar studie afzien. Waarschijnlijk voor het beste, want dit stelde haar in staat om te gaan schrijven. Haar debuut volgde in 1985. Na in eerste instantie met romantische thrillers te hebben geëxperimenteerd, legde ze zich toe op het schrijven van medische thrillers, wat meerdere noteringen in de bestsellerlijsten tot gevolg had.

Titel 1: Ik weet een geheim

De beroemde personages van Gerritsen, Rizzoli en Isles, zijn sinds enige tijd ook op televisie te bewonderen. Jane Rizzoli is actief als rechercheur, waar Maura Isles medisch onderzoeker is van beroep. De twee zijn al jaren bevriend en werken dikwijls samen in het oplossen van moordzaken, zo ook in Ik weet een geheim. In dit verhaal wordt een reeks bizarre moorden onderzocht, waarin een geheim een grote rol spelen. Rizzoli en Isles moeten snel handelen om te verhinderen dat de moordlust van de dader uit de hand loopt en teveel levens op gruwelijke wijze beëindigt. Met Ik weet een geheim zit je van begin tot einde op het puntje van je stoel.

Titel 2: Schaduw van de nacht

Schaduw van de nacht is het verhaal van Ava Collette, een vrouw die haar verleden in Boston moet ontvluchten en een huis is een kustdorpje Maine huurt met de naam ‘Brodie’s Watch’.  Het oude huis heeft deze naam vanwege de verhalen over de ronddwalende geest van ene kapitein Brodie. Toch voelt Ava zich onmiddellijk thuis, tot ze – zoals dat zo vaak gebeurt in thrillers – vreemde geluiden hoort. De dorpelingen houden bovendien een geheim voor haar verborgen: alle vrouwen die ooit in Brodie’s Watch gewoond hebben zijn op mysterieuze wijze tot hun einde gekomen. Is Brodie’s geest verantwoordelijk? Of is er iets sinisterder aan de hand?

Titel 3: Freaks

Freaks is een kort verhaal, wederom met Rizzoli en Isles in de hoofdrol. Ditmaal is Kimberly, een meisje van zeventien, het slachtoffer van een slachtpartij. Ze wordt in een verlaten kerk gevonden, pal naast een lege doodskist. Haar vriend Lucas maakt zichzelf verdacht door te vluchten voor verhoor. Hij zegt dat hij onschuldig is, maar dat hij over een onbedwingbare bloeddorst beschikt. Deze kan hij maar moeilijk beteugelen. De vader van het slachtoffer is wanhopig en uit op wraak. Kortom: een broeiende mix van elementen komt in de thriller samen.

Titel 4: Sterf twee keer

Waarom één keer sterven, als je het ook een tweede keer kunt doen? Sterf twee keer is het verhaal van Jane Rizzoli en Maura Isles die de zoveelste moord onderzoeken. Rechercheur Rizzoli vertrekt naar Afrika om de moord op een bekende taxidermist nader te onderzoeken. Isles is patholoog-anatoom en onderwerpt het lichaam van de man, dat flink is toegetakeld, aan een naderende inspectie. Al gauw ontstaat het vermoeden dat er een direct verband bestaat tussen de moord op de taxidermist en een tragedie die 6 jaar eerder plaatsvond gedurende een safari in Botswana. Zijn Rizzoli en Isles opnieuw in staat de puzzelstukjes samen te brengen en het mysterie dat zich voor hen uitspreidt op te lossen? Hoe gruwelijk is de realiteit? Sterf twee keer is een thriller. De oorspronkelijke – Engelse – titel luidt ‘Die again’.

Titel 5: Het stille meisje

Het stille meisje speelt zich af in Boston. In de lokale Chinatown wordt een hand gevonden. Het is de hand van een vrouw. Vervolgens wordt ook haar lichaam teruggevonden – het ligt op een dak. Het hoofd is bijna van de romp gescheiden. De eerste hint die wordt gevonden is een tweetal zilvergrijze haren op het lichaam. Jane Rizzoli en Maura Isles bundelen opnieuw de krachten om de puzzelstukjes op hun plek te leggen. Al gauw ontdekken ze dat er meer dan één brute moord gepleegd is. Wat is de connectie met een schietincident van vijf jaar geleden? Er was slechts een persoon die het bloedbad overleefde: een geheimzinnige vrouw. Welk mysterie draagt een Chinese vechtmeester met zich mee? Wie is uiteindelijk de vijand?

Titel 6: Onder het mes

Onder het mes is het verhaal van anesthesist Kate Chesne die zorg draagt voor de operatie op haar collega Ellen O’Brien. Ze is uiterst zorgvuldig en de operatie zou niet gevaarlijk moeten zijn. Toch vinden er complicaties plaats. Ellen komt te overlijden. Wie wordt er beschuldigd van nalatigheid? Juist: Kate. Toch weet ze zeker dat tijdens de procedure geen fouten heeft gemaakt. Haar schuld wordt pas betwijfeld als er een tweede slachtoffer te betreuren is. Als er ook een derde persoon komt te overlijden, is het hek definitief van de dam.

Titel 7: Sneeuwval

Opnieuw een werk in de Rizzoli & Isles reeks. Maura Isles brengt na afloop van een medisch congres met vrienden een bezoek aan een skiresort in Wyoming. Dan strandt hun auto in de sneeuw. De groep vriendin vindt in de nacht zijn toevlucht in het dorpje met de mysterieuze naam ‘Kingdom Come’. Hier treffen ze een bizar schouwspel aan: in twaalf huizen, die zo goed als identiek zijn aan elkaar wordt het diner onaangeroerd op de tafel aangetroffen. Waar zijn de bewoners van Kingdom Come gebleven? Dan worden er voetstappen in de sneeuw aangetroffen. Wie bespioneert Maura en haar vrienden? Het verhaal verschuilt vervolgens naar het perspectief van Jane Rizzoli in Boston: zij krijgt onheilspellend bericht uit de bergen…

Titel 8: Prijs van de waarheid

Cathy krijgt de schrik van haar leven als uit de regen een man voor haar auto opdoemt. Na een harde klap volgt een angstaanjagende stilte. Als ze uitstapt blijkt de man nog te leven, maar hij is gewond, in paniek en gedesillusioneerd. Als ze de man naar het ziekenhuis heeft gebracht en doorgereden is naar haar vriendin Sarah, belt de politie op. De man zou zijn neergeschoten en als klap op de vuurpijl heeft iemand zijn bezittingen uit het ziekenhuis gestolen. Het wordt met de minuut gekker. Al gauw wordt duidelijk dat iemand driftig op zoek is naar iets en bereid is slachtoffers te maken om te vinden wat hij nodig heeft. Waar gaat dit heen? Prijs van de waarheid is een boek geschreven vanuit de succesvolle Tess Gerritsen formule: het begint met een krankzinnige situatie die met de minuut gekker wordt, waarna mondjesmaat informatie wordt prijsgegeven om tot een zinderende finale te komen.

Titel 9: Koud hart

In Koud hart lopen het heden en het verleden parallel aan elkaar. In het heden vindt Julia Hamill in haar tuin een menselijke – vrouwelijke – schedel. Patholoog-anatoom Maura Isles toont aan de vrouw vermoord is. De parallelle verhaallijn speelt zich af in het Boston van 1830. Hier laat de arme student Norris Marshall zich overhalen een ‘baantje’ als opgraver aan te nemen om kerkhoven te plunderen om zijn studie aan de medische faculteit te kunnen betalen. Op het terrein van het universiteitshospitaal wordt niet veel later een vermoorde verpleegster aangetroffen die gruwelijk is toegetakeld. Kort daarop is een arts het volgende slachtoffer. Norris vindt zichzelf al snel in het nauw gedreven als blijkt dat zijn duistere, nachtelijke praktijken hem tot hoofdverdachte hebben gemaakt. Kan hij de enige getuige van de moord achterhalen – een meisje genaamd Rose Connolly – om zijn onschuld te bewijzen?

Titel 10: Het aandenken

In de kelder van het Bostonse Crispin Museum wordt een perfect bewaarde mummie gevonden. De ontdekking is in eerste instantie een curiositeit, maar dan neemt het lot een lugubere wending als er een onheilspellende boodschap in het lichaam wordt aangetroffen. Wat voor een eeuwenoud reliek werd aangezien, is in feite een moordslachtoffer van de

moderne tijd. Niet veel later wordt in de nissen van het museum ook het stoffelijk overschot van een andere vrouw aangetroffen. Er lijkt een psychopaat rond te waren: aan Rizzoli en Isles om zijn moordlust een halt toe te roepen en de vrede in het museum te herstellen.

De complete bibliografie van Tess Gerritsen via Wikipedia

Spannende romantische verhalen

 • Call After Midnight (1987); vertaling: Dicht op de hielen (2010)
 • Under the Knife (1990); vertaling: Onder het mes (2010)
 • Never Say Die (1992); vertaling: De dood in de ogen (2006)
 • Whistleblower (1992); vertaling: Prijs van de waarheid (2010)
 • Presumed Guilty (1993); vertaling: Verdacht van moord (2010)
 • In Their Footsteps (1994); vertaling: Het spoor terug (2011)
 • Girl Missing / Peggy Sue got Murdered (VS/VK, 1994); vertaling: Meisje vermist (2015)
 • Thief of Hearts (1995), heruitgegeven als Stolen; vertaling: Houdt de dief (2011)
 • Keeper of the Bride (1996); vertaling: Stille getuige (2010)
 • Incendio (2014, niet gepubliceerd); vertaling: Incendio (geschenk Maand van het Spannende Boek 2014; uitsluitend de Nederlandse vertaling is gepubliceerd)
 • Playing with Fire (2015); vertaling: Speel met vuur (2015), Incendio is de basis van het boek Speel met vuur.
 • The Shape of Night (2019); vertaling: Schaduw van de nacht (2019)

Medische thrillers

 • Harvest (1996); vertaling: Hartslag (1996)
 • Life Support (1997); vertaling: Diagnose besmet (2002)
 • Bloodstream (1998); vertaling: Koud bloed (2007)
 • Gravity (1999); vertaling: Alarmfase Rood (2000)
 • The Bone Garden (2007); vertaling: Koud Hart (2008) – Patholoog-anatoom Maura Isles speelt hierin een bijrol

Rizzoli/Isles-serie

 1. The Surgeon (2001) vertaling: De chirurg (2002) – Introduceert politierechercheur Jane Rizzoli
 2. The Apprentice (2002); vertaling: De leerling (2005) – Introduceert patholoog-anatoom Maura Isles
 3. The Sinner (2003); vertaling: De zondares (2005)
 4. Body Double (2004); vertaling: Zustermoord (2006)
 5. Vanish (2005); vertaling: Verdwijn (2007)
 6. The Mephisto Club (2006); vertaling: De Mefisto Club (2007)
 7. The Keepsake / Keeping the Dead (VS/VK, 2008); vertaling: Het aandenken (2009)
 8. Ice Cold / The Killing Place (VS/VK, 2010); vertaling: Sneeuwval (2010)
 9. The Silent Girl (2011); vertaling: Het stille meisje (2011)
 10. Last To Die (2012); vertaling: De laatste sterft (2012)
 11. Die Again (2014); vertaling: Sterf twee keer (2014)
 12. I know a secret (2017); vertaling: Ik weet een geheim (2017)