Een biografie van John Grisham

John Grisham is geboren op 8 februari 1955. Hij is vader van 2 kinderen, Ty en Shea en is getrouwd met Renée. Hij is van Amerikaanse komaf en beroemd geworden als auteur van justitieel drama. John heeft nog 4 broers en zussen. Zijn ouders waren lid van het protestantse kerkgenootschap dat zichzelf Southern Baptists noemde. Later zou John zijn geloof nog maar matig uitvoeren. In Amerika is dit het op een na grootste geloofbeweging, op nummer 1 staat de Rooms-Katholieke kerk. Zijn vader was een simpele man en werkte hard om brood op de tafel te krijgen. Hij deed dit door te werken als klusser en katoenkweker. Samen met de hele gezin verhuisde ze meerdere keren, totdat ze terechtkwamen in Mississippi.

John las veel boeken al op jonge leeftijd en zijn moeder stimuleerde dit. Zijn favoriete auteur was John Steinbeck met name zijn schrijfstijl. John studeerde accountancy op de universiteit van Mississippi en haalde in 1977 zijn diploma. Na deze studie vervolgde john zijn opleiding in rechten, ook dit deed hij op dezelfde universiteit. Hij haalde zijn diploma en vond werk als jurist. De komende 10 jaar zou hij dit werk blijven uitvoeren waarna hij uiteindelijk interesse verloor als strafrechtjurist. Na een tijdje koos John om civiel recht te gaan uitvoeren, hier bleek John erg goed in te zijn.

In de tijd dat John werkte als jurist hield hij een dagboek bij. Hij werd met name geïnspireerd door een heftige gebeurtenis in de rechtszaal. Een 12 jarig kind legde een getuigenis af over een verkrachting. Na deze verklaring begon John met het schrijven van zijn eerste roman. Na 3 jaar tijd zou zijn eerste roman af zijn en heette: A time to kill. In 1987 probeerde John het te verkopen aan een aantal uitgevers maar zonder succes. Toen kwam hij bij Wynwood Press en zij besloten zijn boek wel uit te geven. In 1988 kwam de eerste druk uit en in Nederland kwam het boek in 1993 uit onder de naam ‘De Jury’. Dit boek werd in eerste instanties nog in zeer kleine oplages verkocht.

John kreeg de smaak te pakken en besloot, ondanks zijn kleine verkoop, te starten aan een 2e roman. Ook hier haalde hij weer zijn inspiratie uit de rechtbank en zijn dagboek dat hij sinds het begin bijhield. Zijn 2e roman dat hij schreef heet The Firm en werd in 1991 uitgegeven. Dit boek werd zijn eerste internationale succes. Het werd een bestseller. In Nederland werd het boek hetzelfde jaar nog uitgegeven. Ieder jaar publiceerde John een nieuwe roman en ze werden bijna allemaal, stuk voor stuk, een bestseller. John had de smaak te pakken!

John besluit na een aantal boeken in dezelfde Genre een verandering aan te brengen. Hij schrijft het boek ‘A Painted House’ (in Nederland bekend als De Erfpachters). Het gaat over hoe het eraan toe gaat in de zuidelijke staten van Amerika. Dit onderwerp wat nu de hoofdrol speelt in het boek, speelt bij alle andere boeken van John in de achtergrond. John haalt in zijn boeken, alle maatschappelijke problemen aan. Ook heeft John zelf kritiek op het strafrecht systeem van Amerika en op verschillende advocatenkantoren. Toch besloot John tijdelijk zijn oude werk als jurist op te pakken en verdedigde een familie in een zaak. Dit deed hij maar erg kort, zijn carrière als auteur was te succesvol. Onderstaand kijken we naar de 10 beste boeken van John.

Zijn beste boeken

A time to Kill

In het Nederlands vertaald De Jury. Dit is de eerst geschreven roman door John geschreven en hoort er daarom bij op de lijst. In eerste instantie werd het boek maar in een kleine oplage van 5000 stuks verkocht. Later werd dit verhaal verfilmd. Sandra Bullock en Samuel L. Jackson speelde in de hoofdrol. In Amerika verscheen de film in juli 1996 op het witte doek, in Nederland slechts 2 maanden later. Het boek gaat over een vrouw die vergeten is wie ze was. Langzaam komt ze tot de ontdekking dat ze eigenlijk een geheim agente is.

The Firm

In het Nederlands heet heet boek Advocaat van de Duivel. Dit boek werd in 1991 gepubliceerd en was John zijn eerste bestseller. In 1993 werd het boek verfilmd. In dit boek heeft John als onderwerp het advocaten leven gekozen. Zo gaat het verhaal over een succesvolle advocaat dat de kans van zijn leven krijgt. Zijn inkomen is fantastisch en zijn positie is aanzienlijk, helaas levert hij daar wel zijn ziel voor in.

The Pelican Brief

In 1992 werd dit verhaal in Amerika gepubliceerd. Één jaar later werd het verhaal verfilmd en Julia Roberts en Denzel Washington waren de hoofdrolspelers. Ook dit boek werd een bestseller. Het boek is vertaald naar het Nederlands met als titel: ‘Achter gesloten deuren’. De genre van het boek is een thriller en het gaat over de moord op twee rechters.

The Client

De client is in 1994 gepubliceerd en bevat 557 pagina’s. Het is het 4e boek door John geschreven. Hetzelfde jaar dat het boek gepubliceerd werd, werd het ook verfilmd. Fans waren niet meer weg te slaan van de boeken en iedereen stond te popelen om de films. De personages uit het verhaal werden door niemand minder gespeeld dan door Susan Sarandon, Brad Renfro en Tommy Lee Jones.

The Chamber

Het is het jaar 1994 en natuurlijk komt John Grisham met nog een nieuw succesvol boek in hetzelfde jaar gepubliceerd als The Client, Het Vonnis. Deze bestseller werd later ook weer verfilmd. Het is het 5e boek dat John heeft geschreven. Het verhaal gaat over de beroemde KKK dat in Amerika een grote rol speelt. De KKK is een racistische beweging tegen de zwarte bevolking.

The rainmaker

We vervolgen het boek met de Rainmaker. Een jaar na The Client en The Chamber, wordt in 1995 het boek The Rainmaker gepubliceerd. Het is geen verrassing meer maar ook dit boek werd weer een bestseller. 2 jaar na publicatie van het boek, werd het verfilmd. Niemand minder dan Matt Damon, Jon Voight en Danny DeVito speelde een rol in de film. Het verhaal speelt zich voornamelijk af in de rechtszaal.

The Street Lawyer

De straatvechter vertaald naar het Nederlands, werd in 1998 gepubliceerd. Het boek bestaat uit 335 pagina’s en gaat over een veelbelovende jonge advocaat. Het boek werd weer een internationale bestseller en is later ook verfilmd.

A Painted House

De erfpachters is een boek, geschreven door John en gepubliceerd in 2001. Het verhaal speelt zich af in het jaar 1952 op een boerderij waar ze katoen oogsten. Veel slaven en arme bevolkingsgroepen werkte op deze plantages als katoenplukker. Ook de boeren zelf waren niet rijk en hadden moeite om iedere maand rond te kunnen komen. Het verhaal wordt verteld door de ogen van een 7 jarig jongetje. Wellicht heeft John inspiratie opgedaan vanuit zijn eigen jeugd, waar zijn vader ook katoenplukker was.

The broker

Dit boek werd in 2005 gepubliceerd. De vertaling van de titel is De Deal. Het boek bestaat uit 328 pagina’s en is vertaald naar het Nederlands door Hugo Kuipers. De hoofdrolspeler in het boek heet Teddy Maynard en kwam ook al voor in het boek De Broederschap dat in 2000 werd gepubliceerd.

The innocent man

Dit boek, vertaald De Gevangene, werd in 2006 gepubliceerd. Dit boek was John zijn eerste non-fictieve verhaal en schrijft over de dood van Ron Williamson. Ron werd door de staat geëxecuteerd en John was het nooit eens met deze veroordeling. 

The Associate

Vertaald De Getuige, werd in 2009 gepubliceerd. Het laatste boek in de top 10 van John. Het verhaal gaat over een zeer slimme student die rechten studeert. Hij wordt gechanteerd en wordt aangezet illegale handelingen uit te voeren.

Volledige bibliografie – door Wikipedia.nl

JaarTitelVertaling
1989A Time to KillDe jury
1991The FirmAdvocaat van de duivel
1992The Pelican BriefAchter gesloten deuren
1993The ClientDe cliënt
1994The ChamberHet vonnis
1995The RainmakerDe rainmaker
1996The Runaway JuryIn het geding
1997The PartnerDe partner
1998The Street LawyerDe straatvechter
1999The TestamentHet testament
2000The BrethrenDe broederschap
2001A Painted HouseDe erfpachters
2002The SummonsHet dossier
2003BleachersVerloren seizoen
2003The King of TortsDe claim
2004The Last JurorHet laatste jurylid
2005The BrokerDe deal
2006The Innocent ManDe gevangene
2007Playing for PizzaDe verbanning
2008The AppealDe aanklacht
2009Ford CountyDe wettelozen
2009The AssociateDe getuige
2010The ConfessionDe bekentenis
2010Kid LawyerDe belofte
2011The AbductionDe ontvoering
2011The LitigatorsHet proces
2012Calico JoeVergiffenis
2012The AccusedDe beschuldiging
2012The RacketeerDe afperser
2013The ActivistHet protest
2013Sycamore RowDe erfgenaam
2014Gray MountainDilemma
2015The FugitiveDe voortvluchtige
2015Rogue LawyerDe verdediging
2016The WhistlerDe klokkenluider
2016The ScandalDe fraude
2017Camino IslandHet eiland
2017The Rooster BarDe oplichters
2018The ReckoningHet ordeel
2019The GuardiansDe onschuldigen
2020Theodore Boone: The AccompliceDe medeplichtige
2020Camino WindsDe storm
2020A Time to KillEen tijd om te doden
2020A Time for MercyEen tijd voor genade
2021SooleySterspeler

Bron: Wikipedia