Op deze pagina krijg je alle informatie over Astrid Lindgren, beginnend met de complete bibliografie op volgorde met alle boeken van de auteur. Vervolgens geven we een korte biografie over Astrid Lindgren en tot slot vind je de top 10 beste boeken van deze auteur, zodat je precies weet wat de mooiste en bekendste boeken zijn die je van haar kunt lezen. Verdiep je in de literatuur van deze iconische auteur door dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Astrid Lindgren te lezen.

Complete bibliografie op volgorde

  • Kijk voor een volledig overzicht van alle boeken en prijzen die Astrid Lindgren op haar naam heeft staan op Wikipedia.

Korte biografie over Astrid Lindgren

Auteur Astrid Lindgren is geboren met de naam Astrid Ericsson in Zweden in 1907 en ze is – bijna een eeuw later – overleden in 2002. Wat typerend is voor de werken van Astrid Lindgren, is haar kwaliteit om zowel volwassenen als kinderen te raken met haar boeken. Als de naam je op dit moment nog niks zegt, zal de naam ‘Pippi Langkous’ wel een belletje doen rinkelen. Voor alle verhalen put Astrid Lindgren uit haar jeugd in Zweden die in het teken stond van de prachtige natuur. Haar boeken zijn in meerdere talen uitgekomen en er zijn niet alleen prijzen naar deze bekroonde auteur vernoemd, maar onder andere ook ziekenhuizen, scholen en parken. Het is dan ook niet vreemd dat Astrid Lindgren in Zweden nog steeds een beroemdheid is.

Top 10 met de beste boeken van Astrid Lindgren

De gebroeders Leeuwenhart

We beginnen dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Astrid Lindgren met ´De gebroeders Leeuwenhart´, waarin Jonatan en Kruimel – twee broers – elkaar na hun dood treffen. Ze zijn in Nangijala en dit lijkt een droom van een plek, totdat ze merken dat Tengil op een vreselijke manier de touwtjes in handen heeft. Wanneer Tengil een draak als wapen inzet, kunnen de broers niet anders dan de draak proberen te doden. Zou het ze lukken?

Ronja de roversdochter

De roversburcht waarin Ronja woont, blijkt na een bliksem in tweeën gesplitst te zijn en de vijand is in het afgesplitste deel gaan wonen. Haar eigen vader en de vader van de vijand zijn over hun toeren wanneer Ronja bevriend is geraakt met de zoon. Dan besluiten de twee nieuwe vrienden de boel de boel te laten en te ontsnappen. Ze ontdekken het bos en gaan in een grot leven. Dat is allemaal prima voor de zomer, maar hoe zal het ze in de winter vergaan?

https://www.bol.com/nl/nl/p/geef-een-boek-cadeau-ronja-de-roversdochter/9200000086495480/?s2a=#productTitle

Michiel van de Hazelhoeve

Wat je zeker weet wanneer je deze review met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Astrid Lindgren hebt gelezen, is dat je dit boek jou en je kinderen nog lang zal heugen nadat je het gelezen hebt. Het leven op het Zweedse platteland en de avonturen (en vooral streken) van Michiel worden uitgebreid beschreven. Wedden dat de Hazelhoeve ook in jullie gezin favoriet wordt=

https://www.bol.com/nl/nl/p/michiel-van-de-hazelhoeve/1001004004797699/?bltgh=rv9gnD7gBKm56lSKzXRKcg.2_33.50.ProductTitle

Mio, mijn Mio

´Mio, mijn Mio´ zijn de woorden die een vader aan zijn zoon richt als het even tegenzit. En dat is maar goed ook, want Mio (aan het begin van het verhaal Bo Vilhelm Olsson) moet het rijk van zijn vader ontdoen van al het kwade dat zich er heeft genesteld. Hij doet dit door op Miramis – zijn paard – en alle natuur die hem helpt, ten strijde te gaan. Zal Mio uiteindelijk terugkeren naar het Land in de Verte en zijn vader, die Koning is?

https://www.bol.com/nl/nl/p/mio-mijn-mio/1001004005088406/?s2a=#productTitle

Alles gaat slapen, want nu is het nacht

De volgende titel in dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Astrid Lindgren is een boek met prachtige tekeningen en een versje. Het boek kan je helpen om je kleintje te laten gaan slapen als dat nu wat lastig gaat, want Astrid Lindgren beschrijft op zeer overtuigende wijze hoe alles in de wereld gaat slapen als het donker is. Er is alleen één uitzondering en met de avonturen die volgen, zal jouw kind aan je lippen hangen totdat de oogjes vanzelf dichtgaan.

https://www.bol.com/nl/nl/p/alles-gaat-slapen-want-nu-is-het-nacht/9200000102208350/?bltgh=rv9gnD7gBKm56lSKzXRKcg.mVI8eFQFBBoDm4o6qFZEqQ_0_31.32.ProductTitle

Oorlogsdagboek 1939-1945

Dat Astrid Lindgren meer kwaliteiten heeft dan alleen boeken schrijven, blijkt wanneer ze tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Algemene Veiligheidsdienst werkt. Ze is verantwoordelijk voor het censureren van verstuurde post, zodat wordt voorkomen dat belangrijke informatie wordt doorgespeeld naar partijen die hier misbruik van kunnen maken. Dit boek is het dagboek dat Astrid Lindgren in die periode heeft bijgehouden. Wie geboeid is door de persoon achter deze auteur, moet ´Oorlogsdagboek 1939-1945´ zeker lezen volgens ons.

https://www.bol.com/nl/nl/p/oorlogsdagboek/9200000046155217/?bltgh=rv9gnD7gBKm56lSKzXRKcg.mVI8eFQFBBoDm4o6qFZEqQ_0_31.37.ProductTitle

Kerstmis in de stal

Dit lijkt misschien een vreemde titel in dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Astrid Lindgren, maar de auteur weet op unieke wijze over de eerste kerstnacht te vertellen. De illustraties zijn weer bijzonder mooi en ook de manier waarop het verhaal zich afspeelt, is de moeite waard.

https://www.bol.com/nl/nl/p/kerstmis-in-de-stal/1001004001654288/?bltgh=rv9gnD7gBKm56lSKzXRKcg.mVI8eFQFBBoDm4o6qFZEqQ_0_31.38.ProductTitle

Pippi Langkous

In dit boek tref je drie van Pippi´s avonturen aan: Pippi Langkous, Pippi Langkous gaat aan boord en Pippi Langkous in Taka-Tukaland. Alle gekke momenten die Pippi meemaakt, worden in geur en kleur vertelt in dit boek. Het stimuleert de fantasie en verbeeldingskracht van kinderen en als ze daarna ouder zijn, kunnen ze de televisieserie waarschijnlijk ook beter waarderen. Ons advies: begin vooral met de boeken over Pippi.

https://www.bol.com/nl/nl/p/pippi-langkous/1004004012216177/?s2a=#productTitle

De kinderen van Bolderburen

Bolderburen is een klein plaatsje op een eiland en er staan maar drie huizen. Er wonen ook alleen maar kinderen en je kunt je wel voorstellen wat een dolle pret ze samen beleven. Beleef de meest fantastische en gekke avonturen van Lisa, Lasse, Bosse, Anna, Britta en Olle met dit boek, want alles wat ze op het eiland of in Bolderburen meemaken, doet je verlangen naar het lezen over wat hen in het volgende hoofdstuk weer te wachten staat.

https://www.bol.com/nl/nl/p/de-kinderen-van-bolderburen/1001004005017374/?s2a=#productTitle

Sprookjes

In elke verhaaltje in dit sprookjesboek tref je de typische wereld van Astrid Lindgren aan. Het gaat over mensen, de natuur en alle bijzondere situaties die ze meemaken. Natuurlijk ligt er soms ook gevaar op de loer en de vraag is dan altijd, hoe het verhaaltje afloopt. Dit is het laatste boek in deze review met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Astrid Lindgren, maar het is zeker niet de minste.

https://www.bol.com/nl/nl/p/sprookjes/666793393/?bltgh=rv9gnD7gBKm56lSKzXRKcg.mb20UGFYL-M2-mh4T-dAeA_0_31.54.ProductTitle

Tot slot

Je denkt misschien dat de boeken in deze top 10 – behalve de nummer 6 – alleen voor kinderen geschreven zijn, maar wat we met dit artikel met de complete bibliografie, nieuwste & beste boeken van Astrid Lindgren duidelijk hebben willen maken, is dat ook volwassenen de inhoud met een mix van fantasie en vooral veel natuur heel erg kunnen waarderen.