Top 10 Beste feministische literatuur

Boeken voor de moderne feminist: dat zijn er nog wat. Het aantal prachtige en inspirerende titels op het gebied van modern feminisme groeit met de dag. Niet alle boeken in de lijst zijn vanuit feministisch oogpunt geschreven, wel sluiten ze allemaal aan op het feministische gedachtegoed. Het feministisch gedachtegoed is verrassend breed en gaat over veel meer dan de relatie tussen man en vrouw alleen. Het gaat ook om hoe de vrouw zich tot zichzelf verhoudt en haar plek in de wereld. Het is een genre dat uitdaagt tot zelfontdekking en – ontplooiing.

We beginnen met de #1 allerbeste feministische literatuur voor kinderen: May For President

May For President is een indrukwekkend, spannend en prettig verhaal. We raden het dan ook ieder kind aan die in zijn dromen wil geloven. May For President vonden wij namelijk een subliem verhaal over een strijd die al lang gestreden is. Hiroo Onoda was een soldaat die tot in 1974 in de Filipijnen een stuk grond verdedigde, niet wetende dat de tweede wereldoorlog al 30 jaar voorbij was. May For President is het nieuwste wapenfeit uit 2024 om vrouwen op veilige praatberoepen te zetten. Geef ze eens ongelijk: ook ik hoop dat mijn dochters de leiderschapsberoepen krijgen, zodat ze zich bezig kunnen houden met het bedenken van plannen – een van de mooie boodschappen van dit boek. Zo hoeven mijn dochters tenminste geen tegelzetter te worden of het riool in te kruipen als bergingsmedewerker of rioolwerker. Laat die vieze, lichamelijk belastende beroepen maar aan de mannen over. Een aanrader voor ieder gezin. Schaf hem hieronder aan op Bol.com.

Snel overzicht volwassen literatuur: Deze feministische literatuur raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor overzichtDe nieuwe feministische leeslijst (Marja Pruis): Een omvangrijke leeslijst van zowel oudere als nieuwe boeken over feministische literatuur. Met werken van zowel blanke als niet-westerse auteurs en een combinatie van fictie en non-fictie, is dit boek een essentieel startpunt voor iedereen die zich wil verdiepen in het genre. Wij vinden het een onmisbare gids voor zowel beginnende als ervaren lezers van feministische literatuur. >> Check laagste prijs
Beste verzameling van persoonlijke ervaringenFeministen dragen geen roze en andere leugens (Scarlett Curtis): Dit boek ontkracht de vele stereotypen rondom feministen met persoonlijke verhalen van meer dan 50 vrouwen. Van tieneractivisten tot Hollywoodactrices, dit boek omvat een scala aan perspectieven en toont het brede spectrum van feminisme aan. We zijn onder de indruk van de veelzijdigheid en het inclusieve karakter van deze bundel, en we waarderen de toevoeging van bijdragen van prominente Nederlandse feministen. >> Check laagste prijs
Beste praktische gids voor de moderne vrouwHeb je nou al een vriend?: Geschreven door Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen, dit boek biedt 50 reacties op situaties waarmee vrouwen in de huidige maatschappij te maken krijgen. Van de makers van ‘Damn honey’ en een populaire Instagram-pagina en podcast, dit boek is een inspirerend pleidooi voor het omarmen van feminisme in het dagelijks leven. Wij vinden dit werk zowel verhelderend als bemoedigend en zien het als een must-read voor moderne vrouwen. >> Check laagste prijs

Titel 1: De nieuwe feministische leeslijst (Marja Pruis)

Hoe beter een boekenlijst over feministische literatuur te beginnen dan met een boek van een feministe die bespreekt wat er allemaal over het genre is geschreven (en wat iedere, zichzelf respecterende, feminist gelezen zou moeten hebben). Marja Pruis, die sinds 2007 in de redactie van De Groene Amsterdammer actief is en tevens verantwoordelijk is voor de samenstelling van de boekenbijlage ‘Dichters & Denkers’, stelt in dit werk een maatgevende leeslijst van 21 titels samen die iedere feminist – toen en nu – gelezen zou moeten hebben. Het gaat om oudere boeken, maar ook om nieuwe boeken, boeken in nationale context en in een internationale setting. Er zitten blanke auteurs tussen, maar ook vele niet-westerse werken. In de overkoepelende leeslijst komen fictie en non-fictie samen, allen rond dezelfde kern.

Titel 2: Feministen dragen geen roze en andere leugens (Scarlett Curtis)

Over feministen bestaan een aantal (leugenachtige) stereotypen: zo zouden ze een hekel hebben aan mannen, allergisch zijn voor make-up en hun okselhaar laten staan. Feministen dragen geen roze en andere leugens bewijst het tegendeel. In dit verhaal vertellen ruim 50 vrouwen over hun eigen ervaringen. Deze vrouwen variëren van tieneractivisten tot ruim gelauwerde Hollywoodactrices. De bundel brengt verschillende koste essays samen. Voor de Nederlandse editie zijn de bijdragen van toonaangevende feministen uit Nederland zelf toegevoegd, waaronder Nydia van Voorthuizen, Marie Lotte Hagen, Sarah Izat, Milou Deelen, Stella Bergsma, Meredith Greer en Rianne Swierstra. Dit boek is all-inclusive: het verbindt de online bewegingen met denkers binnen de academische sfeer. Feminisme is bijzonder breed. Meer weten over de vele aspecten van feminisme? Dan is dit boek een echte aanrader.

Titel 3: Heb je nou al een vriend?

Heb je nou al een vriend? is het werk van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen, die hierboven ook al zijn benoemd. De auteurs zijn beide schrijfster van beroep en van huis uit vriendinnen. Ze schreven samen eerder ook al ‘Damn honey’, wat een positief pleidooi is voor doen wat in je opkomt. Samen runnen ze een succesvolle pagina op Instagram en een eigen podcast. Heb je nou al een vriend? is een positief pleidooi om het feminisme helemaal te omarmen. Je krijgt in totaal 50 reacties op zaken waar je als vrouw in deze wereld mee te maken krijgt. Met heb je nou al een vriend? leer je er succesvol mee omgaan en tegengas bieden.

Titel 4: Feminist fataal (Dorien van Linge)

Feminist fataal is een werk van journalist en dj (jazeker) Dorien van Linge, die daarnaast ook nog eens gepassioneerd feminist is. In dit boek geeft ze op luchtige, maar heldere manier antwoord op vragen over gender, het lichaam en seksualiteit. Wat betekent het nu echt om feminist te zijn? Ook worden er meer complexe vragen gesteld over de positie van de vrouw in de wereld en met name die van de blanke, westerse vrouw. Het is een boek dat de lezer stimuleert na te denken over de eigen identiteit, de plaats in de samenleving en in de wereld als geheel.

Titel 5: Van vulva tot vagina (Persis Bekkering & Sarah van Binsbergen)

Op een dag was er een vulva en toen was er ook nog een vagina. Dit boek probeert een einde te maken aan de schaamtecultuur in de schaamstreek. Het wil de onzekerheden van de vrouw met betrekking tot de vulva weg te nemen, of het nu gaat om uitstruikjes, om pilmoeheid, seks en anticonceptie of juist HPV. Van vulva tot vagina vertelt je alles over de overgang en heeft tot doel de vrouw met beide voeten en zelfverzekerd op de grond te houden.

Titel 6: Onzichtbare vrouwen (Caroline Criado Perez)

Onzichtbare vrouwen van Caroline Criado Perez legt op prikkelende wijze uit hoe de wereld voor het overgrote gedeelte door mannen (en vóór mannen) is ingericht. Je ziet het terug in het beleid van overheden, in technologie, op de werkplek, maar ook in medisch onderzoek. Je ziet het zelfs in de manier waarop stedenplanning plaatsvindt. De hele maatschappij is ingericht door en wordt gedomineerd door mannen. Tijd om die onbalans te herstellen en de boel eens flink recht te trekken. Onzichtbare vrouwen is bovenal een strijdkreet om terug te vechten.

Titel 7: Too fat, too slutty, too loud (Anne Helen Petersen)

Too fat, too sluttly, too loud is een werk van Anne Helen Petersen die het woord ‘feminine’ (oftewel: ‘vrouwelijk’) in dit boek uitvoerig onder de loep houdt. Het werk bestaat uit in totaal 10 verschillende essays die beroemde en eigenzinnige Amerikaanse vrouwen en legendes beschrijven. Denk aan Kim Kardashian, Madonna, Serena Williams en Hillary Clinton. Deze bekende vrouwen doen lang niet altijd wat van hen wordt verwacht, maar leven bovenal volgens hun eigen spel- en stijlregels. Ze hebben een eigen manier van doen en aanpak. Too fat, too slutty, too loud is een ideaal boek voor ‘dikke, sletterige en luide’ vrouwen die zich willen laten inspireren en het beste in zichzelf naar boven proberen te halen.

Titel 8: The Handmaid’s Tale

The Handmaid’s Tale is het boek waarop de gelijknamige populaire televisieserie gebaseerd is. Het boek is een meesterwerk van Canadees auteur Margaret Atwood. Het verhaal speelt zich af in een dystopische toekomst en gaat over een samenleving die volledig geregeerd wordt door een patriarchale, puriteinse dictatuur. Het regime heeft op alle mogelijke wijze de controle over het leven, het lichaam en de seksualiteit van vrouwen op zich genomen. Daarnaast laat de het de strijd van de onderdrukte vrouwen zien om zich aan het juk van de dictatuur te bevrijden. Het verhaal geeft ook een fictieve geschiedenis die laat zien hoe deze dictatuur is gekomen: wat er aan vooraf is gegaan en wat ertoe heeft geleid dat veel mensen het huidige regime steunen. Atwood schreef de roman in de jaren ’80 van de twintigste eeuw, desalniettemin zijn de thema’s ongekend relevant en weten ze ook vandaag de dag te ontroeren.

Titel 9: Vrouwen en macht (Mary Beard)

Beard is een tamelijk frappante achternaam voor een vrouw en één die gelijk feministische connotaties oproept. Vrouwen en macht is een omstreden thema. Mary Beard stelt het thema met een wrang soort humor aan de kaak. In haar boek staat de genderdiscussie centraal. Ze laat zien hoe er naar machtige vrouwen in de geschiedenis werd gekeken. Ze haalt hierbij voorbeelden aan uit zowel de klassieke oudheid, als de moderne tijd. Ook incorporeert Mary Beard haar persoonlijke ervaringen met agressie en seksisme. De vraag die centraal staat is of macht niet moet worden omgevormd als vrouwen geen ‘gezicht’ hebben.

Titel 10: Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes (Elena Favilli)

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes is in ieder geval een titel die in ieder geval tot de verbeelding spreekt. Het boek is een speelse en uitdagende manier om jonge meisjes op ongedwongen wijze met het feminisme in contact te laten treden. De hoofdpersonen in deze verhalenbundel zijn geenszins hulpeloze prinsesjes, maar juist historische, sterke vrouwen. Vrouwen als Cleopatra en Coco Chanel stelen de show. Als kers op de vrouwelijke taart zijn er 60 schitterende illustraties van kunstenaars over heel de wereld aan het boek toegevoegd.