Welke boeken over honden zijn echt het beste als je goed voor je huisdier wilt zorgen? Het leven van je hond kan vele malen gelukkiger en fijner worden als het baasje goed geïnformeerd is over bijvoorbeeld de zorg van het gebit, de vacht en de gezondheid van zijn of haar hond. Lees verder voor de top 10…

De top 10 beste boeken voor als je een hond wilt nemen

Er komt een hele hoop kijken bij het hebben van een hond als huisdier. Je moet de hond opvoeden, voeden, ermee spelen, noem maar op. Als de opvoeding fout gaat kan de hond vals worden. Zodoende hebben veel mensen een hele kluif aan de opvoeding van een hond. Boeken kunnen daarbij behulpzaam zijn. Daarom hebben we een top 10 samengesteld van beste boeken over het hebben van honden als huisdieren.

Snel overzicht: Deze boeken over honden als huisdier raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor hondentaalTurid Rugaas – Kalmerende signalen: Honden geven bepaalde signalen af die veel kunnen zeggen over hoe ze zich voelen. Het is een kunst deze goed te interpreteren. Turid Rugaas, een gerenommeerde hondentrainer, leert ons in dit boek hoe we deze kalmerende signalen van onze viervoeter het beste kunnen lezen. Met deze kennis kunnen veel problemen worden voorkomen of verholpen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor puppy opvoedingMartin Gaus – Een puppy in huis: De eerste maanden in het leven van een puppy zijn cruciaal voor de rest van zijn leven. Hoe zorg je ervoor dat jouw hond opgroeit tot een betrouwbare, gehoorzame vriend? Dit boek, geschreven door de bekende Martin en Sache Gaus, geeft een kleurrijk overzicht van de beste methoden en technieken om een puppy op te voeden. We vinden het een must-read voor elke nieuwe hondeneigenaar. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor honden met angstGrisha Stewart – BAT 2.0: Veel honden hebben last van angst, frustratie of zelfs agressie. Dit kan voortkomen uit een traumatisch verleden of andere oorzaken. In BAT 2.0 gaat Grisha Stewart diep in op de onderliggende oorzaken van deze problemen en geeft praktische handvatten om hier als baasje mee om te gaan. We vinden dit boek uitermate geschikt voor iedereen die zijn hond beter wil begrijpen en begeleiden. >> Check laagste prijs

10. J. Steijns – Over dieren – Teckel

Voor alle ins en outs over teckels moet je bij Steijns zijn, een ware expert op dit gebied. Hij bespreekt in Over dieren – Teckel de verschillende soorten teckels, zoals de standaardteckel en de dwergteckel. Dit doet hij overzichtelijk en duidelijk. Teckels met korte haren komen aan bod, alsook teckels met ruwe en lange haren. Hoe verzorg je een teckel? Voor de beantwoording van deze en andere vragen die gerelateerd zijn aan de teckel moet je zeker dit boek kopen.

9. Turid Rugaas – Help! Mijn hond trekt

Hoe leer je een hond rustig aan de lijn te lopen? Hoe voorkom je dat hij de hele tijd gaat trekken? Dit en meer in Help! Mijn hond trekt. Het boek is een perfecte handleiding voor mensen die hun hond zorgeloos willen uitlaten. Turid Rugaas weet de lezer haarfijn uit te leggen wat de meest hond vriendelijke methodes zijn om je hond netjes aan de lijn te laten lopen.

8. Martin Gaus – Puppymanieren

Duikt die Martin Gaus nou weer op? Dat mag niet verwonderlijk zijn, want Gaus is een autoriteit op puppygebied. In dit boek gaat hij uitgebreid in op leerprocessen. Hoe leer je je hond gehoorzamen op een diervriendelijke manier? Hoe voorkom je dat de hond de baas in huis wordt? Dit en meer komt aan bod in Puppymanieren, een toegankelijke en diepgaande inleiding in het opvoeden van een puppy die tegenwoordig ook wel als standaardwerk geldt.

7. Sarah Hodgson – Puppy’s voor Dummies

Dit betekent niet dat Martin Gaus de enige is die schrijft over het opvoeden van puppy’s. Sarah Hodgson is wereldberoemd geworden met haar ideeën hoe je het beste een puppy opvoedt. In Puppy’s voor Dummies weet ze van zelfs de grootste dummy een hondenkenner te maken. Uitvoerig schrijft ze over de kansen en risico’s die komen kijken bij het opvoeden van een puppy. Een ander standaardwerk.

6. G. Bolster – Uw hond trainen en opvoeden

In Uw hond trainen en opvoeden gaat Bolster uitgebreid in op de ins en outs van het opvoeden van een hond. Of je nu een herdershond hebt of een jack russel, Bolster weet er wel raad mee, zo zou op de achterkant van het boek kunnen staan. Bolster beschrijft uitvoerig wat je bij welke hondensoorten moet doen in de opvoeding. Hoe leer je het beest een nieuwe truc? Wat gaat er om in het hoofd van een hond? Dit en meer in Uw hond trainen en opvoeden.

5. Jos Oosting – Door de ogen van de hond

Indien je op problemen stuit met je trouwe viervoeter, is Door de ogen van de hond aan te raden. In dit boek worden problemen letterlijk vanuit de ogen van de hond benaderd. Wat denkt de hond er allemaal van? Wat zijn effectieve strategieën om een hond gehoorzaam te krijgen? Hoe zorg je ervoor dat hij rustig is als hij alleen thuis is? Hoe voorkom je dat hij steevast de autoriem kapot bijt, met alle kosten vandien?

4. Turid Rugaas – Kalmerende signalen

De Noorse hondentrainer Turid Rugaas analyseert hondentaal in Kalmerende signalen. Honden geven oersignalen af waaruit mensen kunnen afleiden hoe de honden zich voelen. Hoe leer je deze signalen goed te lezen? Leer in het hoofd van de hond te kijken met Rugaas. Hij is een gerenommeerde hondentrainer die al vele problemen heeft verholpen.

3. Martin Gaus – Een puppy in huis

Martin en Sache Gaus schrijven in Een puppy in huis kleurrijk over hoe je het beste een puppy kan opvoeden. Hoe zorg je ervoor dat jouw hond de meest leuke en betrouwbare hond van de stad wordt? Een hond die alleen buiten plast, alleen thuis kan blijven en luistert naar zijn of haar baasje? Hoe autoritair moet je zijn als hondenbaas? In dit boek staan de eerste maanden van de opvoeding centraal. Verplichte literatuur voor elke hondeneigenaar.

2. Grisha Stewart – BAT 2.0

Indien jouw hond last heeft van angstproblemen is dat natuurlijk erg vervelend. Misschien heb je wel een hond met een traumatisch verleden. Of heeft je hond andersoortige problemen. Als je erachter wilt komen hoe je je hond begeleidt bij angst, frustratie en agressie kun je het beste BAT 2.0 lezen. Dit boek gaat diep in op de achterliggende oorzaken en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

1. Martine Burgers – Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans 1 – Elke pup een goede start

Dan zijn we eindelijk bij de nummer één aangekomen. Martine Burgers heeft met dit boek een ware hondenbijbel geschreven. Alles dat je moet weten om jouw puppy een goede start te geven, staat in dit boek vermeldt. Daarmee is het boek hét standaardwerk voor iedereen die een hond goed wilt opvoeden. Dat betekent dat hij gehoorzaam is, niet trekt aan de lijn en niet blaft naar je schoonouders als ze op de thee komen. Martine Burgers maakt dit allemaal mogelijk.

De beste boeken per hondenras

Veel succes met jouw huisdier!