Wat is het oordeel van onze redactie over Bookbeat? Wij zochten het uit en geven je hier onze mening. Lees deze review verder en ontdek onze ervaringen met deze audioboeken-dienst.

Bookbeat review en ervaringen

BookBeat is een nieuw digitaal platform voor het luisteren naar audioboeken. Je kunt je vrijblijvend inschrijven en gebruik maken van een gratis proefperiode. Hiermee heb je 60 dagen toegang tot alle diensten die BookBeat te bieden heeft. Luisteren kan rechtstreeks via

de app. Dit doe je op mobiel of tablet. Luister je naar BookBeat, dan luister je naar zoveel boeken als je zelf wil. De abonnementsprijzen liggen vast en worden maandelijks met je verrekend.

Het ontstaan van BookBeat

BookBeat is een initiatief van Bonnier Books uit 2015. Bonnier Books is één van de grootste uitgevers binnen Europa. Bonnier Books stelde een deskundig team samen van innoverende denkers en literatuurliefhebbers. Het doel was in te spelen op de opkomende online markt voor digitale audioboeken. Bij BookBeat draait alles om nieuwsgierigheid en toewijding. De online boekenservice mag steunen op ruim 100 jaar ervaring op het gebied van de verkoop van verhalen.

De BookBeat gratis trial

Het is mogelijk om gratis met BookBeat in contact te kopen. Dit doe je door een trial account aan te maken. Nadat je de app van BookBeat hebt gedownload, kun je vrij rondsnuffelen en kennis maken met het uiteenlopende aanbod. Voor een gratis proefperiode heb je wel een account nodig. Je downloadt eerst de app en logt vervolgens in met behulp van e-mail en je wachtwoord. Heb je dat eenmaal achter de rug, dan kun je meteen naar een boek luisteren.

Je account cancelen

Het stopzetten van je account kan bij BookBeat wanneer jij dat wil. Hiervoor hoef je slechts enkele stappen te doorlopen op de website. Hou er rekening mee dat, als je nog tijdens de proefperiode cancelt, je dan meteen geen toegang meer hebt tot het boek dat je aan het luisteren was. Cancel je niet, dan ontvang je de eerste rekening meteen na afloop van de proefperiode.

De BookBeat formule

BookBeat is een audioboek platform waarop je audioboeken kunt downloaden en ernaar kunt downloaden wanneer het jou uitkomt. Als je audioboek eenmaal gedownload is, heb je geen internet nodig om ze te beluisteren. Alleen voor toegang tot de app heb je internet nodig. De maandelijkse kosten zijn 14,90 euro per maand. Cancelen kan ook per maand. BookBeats kent geen verborgen kosten, dus je mag er zeker van zijn dat je niet meer dan dit betaalt.

Het voordeel van audioboeken

Wat maakt audioboeken nu zo geweldig? Ze hebben meerdere voordelen. Ten eerste ervaar je een heel ander soort boekbeleving: naast de stem van de verteller hoor je vaak ook nog allerlei achtergrondeffecten, zoals een deurbel die overgaat, iemand die zijn stem schraapt, of voetstappen op een krakende trap. Deze zaken geven het verhaal een extra dimensie. Het allergrootste voordeel is misschien wel dat je audioboeken kunt combineren met andere activiteiten.

Het combineren van activiteiten

Lezen is niet alleen een vorm van ontspanning, maar ook van inspanning. Van lezen word je moe. Het is niet voor niets dat een halfuurtje lezen voor het slapengaan wordt aangeraden aan personen die anders nog klaarwakker zijn als ze in bed liggen. Ben je moe, dan slaap je sneller. Het luisteren naar audioboeken is intenser, maar minder inspannend. Je hebt je ogen (en handen) vrij om bijvoorbeeld te stofzuigen, de was, afwas of de boodschappen op te ruimen.

Zowel offline als online luisteren

Bij BookBeat kun je zowel offline als online naar boeken luisteren. Je kunt dus eerst een boek uitproberen voor je besluit het te downloaden (wat veel tijd en veel geheugen op je toestel inneemt). Je kunt offline luisteren naar boeken in bijvoorbeeld de bus of de trein, maar ook in de auto, terwijl je rijdt. Ook kun je huishoudelijke klusjes combineren met luisteren, zodat het al snel lijkt alsof de tijd vliegt. Luisterboeken zijn ideaal voor het drukke leven van deze tijd.

Een boek uitkiezen

Als je door de vele boekcategorieen bladert, is het lastig uit te zoeken wat precies bij je past. In eerste instantie zal je vooral worden aangetrokken door titels die je al kent. Bij BookBeat kun je uit heel veel verschillende boektitels kiezen. Het mooie is dat je gelijk kunt stoppen met luisteren als een boek je niet bevalt. Je kunt dan meteen met een ander boek beginnen, zonder dat je geld hebt verspild. Bij een papieren boek en sommige andere platforms is dat wel anders.

Sleep timer gebruiken

BookBeat heeft een speciale ‘sleep timer’ functie, waarmee je precies in kunt stellen hoelang het verhaal moet worden afgespeeld. Dat is reuze handig voor het slapengaan. Je kunt lekker gaan liggen en ontspannen en hoeft je geen zorgen te maken dat je in slaap valt met de accu nog aan. Zo verspil je ook geen energie aan je toestel dat tijdens je slaap blijft doorratelen.

Veel bekende auteurs

Luisterboeken zijn nog relatief zeldzaam – er zijn veel minder luisterboeken op de markt dan ‘gewone’ e-boeken. Opvallend is dat je bij BookBeats uit verrassend veel populaire auteurs kunt kiezen. Lang niet alle bekende titels zijn oude (en stoffige) klassiekers, er zitten ook veel nieuwe boeken bij. Zo kun je onder andere luisteren naar de Game of Thrones boeken van G. R. R. Martin.

Eenvoudige settings

BookBeats is gemakkelijk te gebruiken op verschillende apparaten. Het downloaden van een boek is niet moeilijk en het luisteren ook niet. Het enige nadeel is dat je niet op meerdere apparaten tegelijk kunt downloaden. Dus als je meerdere boeken downloadt, moet dit één voor één.

Inmiddels een mondiale speler

BookBeat is van Scandinavische oorsprong, maar is inmiddels in heel Europa bekend. In de rest van de wereld begint het platform ook steeds populairder te worden. Vandaag de dag is BookBeat in veel verschillende talen beschikbaar. Je betaalt maandelijks en krijgt toegang tot het hele aanbod. Het werkt ongeveer hetzelfde als het populaire streamingplatform Netflix.

Is de gratis trial lang genoeg?

BookBeat heeft een gratis proefperiode van 60 dagen. Dat is prima, en zelfs langer dan bij sommige van zijn concurrenten, die al gauw een gratis maand aanbieden. 60 dagen zou voor (bijna) iedereen genoeg moeten zijn om te bepalen of BookBeat wel of niet geschikt is voor hem of haar. Een nadeel is dat je direct de dag na afloop van de proefperiode al moet betalen.

Eenvoudig contract opzeggen

Ten opzichte van de concurrenten is het dan weer relatief eenvoudig om het lidmaatschap op te zeggen. Bij BookBeat kun je namelijk opzeggen wanneer je wilt. Bij de meeste andere aanbieders kan dat niet en zit je al gauw voor langere periode vast, of betaal je een soort ‘boete’.

Hoe zijn de prijzen?

BookBeat is niet spotgoedkoop, maar ook niet héél duur. In verhouding tot het aanbod zijn de prijzen redelijk te noemen. Een groot voordeel is dat je met dit bedrag toegang hebt tot de hele bibliotheek en niet zomaar een paar titels. Met andere woorden: hoe meer je leest, hoe voordeliger het wordt. Ben je een veellezer, dan is BookBeat absoluut de moeite waard.

BookBeat bibliotheek: ruime keuze?

In de bibliotheek van BookBeat staan meer dan 1000 boeken. Dit is niet het grootste aanbod van alle aanbieders, maar het is zeker genoeg om je uren zoet te houden. De boeken horen tot verschillende genres, dus er zit voor ieder type lezer wel wat interessants tussen. Een groot voordeel is dat bijna elk audioboek is voorzien van een review en beoordeling. Je hoeft dus niet zelf op te zoeken waar het boek precies over gaat en of het goed beoordeeld is door de lezer.

BookBeat algoritme: daadwerkelijk zinvol?

BookBeat maakt gebruik van een algoritme dat boeken aan je aanbeveelt op basis van wat je tot nu toe hebt gelezen. Iets soortgelijks ben je vast wel van YouTube gewend, waar je naast je video altijd een aantal suggestie video’s krijgt te zien. BookBeat is een Europees bedrijf, waardoor je mag verwachten dat er ook een aantal boeken in het Nederlands beschikbaar zijn.

Gemakkelijke en gratis app? Of veel gepruts?

De BookBeat mobiele app is gratis en gemakkelijk te gebruiken. Een nadeel is dat je de bieb van BookBeat alleen via de speciale app kunt bereiken en niet via een gewone website. De app vind je in de App store. Voor het gebruik van BookBeat moet je dus een iOS of Android apparaat hebben. BookBeat is gemakkelijk te gebruiken en heeft een overzichtelijke lay-out. De ontwerpers van de app hadden voor ogen deze zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk te maken.

Alleen voor mobiel of tablet

Zoals hierboven beschreven kun je BookBeat alleen gebruiken op je mobiel of je tablet (of e-reader). De meeste mensen maken van deze apparaten gebruik als ze naar luisterboeken luisteren, maar de mensen die normaal gesproken met hun laptop of PC werken, hebben pech.

App neemt veel geheugen in

Voor het downloaden van luisterboeken via BookBeat ben je afhankelijk van de App store. Een nadeel is dat de app zelf al erg veel geheugen kwijt bent, waardoor je veel data en wifi nodig hebt om hem te gebruiken. Apparaten waarop nog weinig geheugen over is, zijn niet geschikt.

Relatief beperkt aanbod

Al met al is het aanbod van BookBeat toch relatief beperkt. De service bestaat ook nog niet zo lang. Wellicht dat het aanbod in de toekomst groter zal zijn. Iets meer dan 1000 titels is niet heel veel ten opzichte van Audiobooks (ruim 200.000 titels) en Audible (ruim 400.000 titels).

BookBeat versus Audible

Audible en BookBeat werken volgens dezelfde basis principes. Er zijn ook wat verschillen. Ten eerste biedt Audible veel meer titels aan dan BookBeat. Waar je bij Audible alleen naar audioboeken kunt luisteren, heb je bij BookBeat ook toegang tot gewone e-boeken. Je hebt bij BookBeat toegang tot alle titels in de bibliotheek, terwijl je bij Audible gebruik maakt van ‘credits’.

Conclusies over BookBeat

BookBeat heft een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. Al met al is ons oordeel dat de voordelen sterker wegen dan de nadelen – niet voor niets doet BookBeat het goed in grote delen van Europa. Hoewel je net iets meer betaalt dan voor andere services, krijg je er

 ook goede service voor terug. Het feit dat je geen (stabiele) internetverbinding nodig hebt om naar een luisterboek te luisteren, is een groot voordeel. Audioboeken zijn de ideale vorm van multitasking!

Veel luisterplezier!