Het zwarte goud. Sinds dit goedje sinds de 15e eeuw zijn weg naar Europa vond, heeft de wereld er nooit meer hetzelfde uitgezien. De helft van de mensheid kan niet normaal functioneren zonder ’s ochtends eerst een dampende kop te hebben geconsumeerd. En het blijft vaak niet bij dat ene kopje. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een regenachtige dag, waarin je verzopen thuiskomt en de geur van verse koffie ruikt…

Boeken over koffie

Hoeveel boeken kun je nu helemaal over koffie schrijven? Wel, een heleboel! Sommige mensen drukken op een simpele knop voor hun bakje troost, maar anderen maken van een kop koffie een heus kunstobject. De opkomst van de zogenoemde barista’s, kenners die een heel eigen draai aan koffie geven, laat wel zien dat over het goedje het laatste woord nog niet is gezegd, of geschreven.

Snel overzicht: Deze boeken over koffie raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste educatieve keuzeUlrike Lowis – Alles over koffie: Dit boek zit vol met feiten en geschiedenis over onze geliefde koffie. Lowis neemt ons mee op een boeiende reis langs koffiebranderijen wereldwijd. We waarderen vooral hoe dit boek zowel de dagelijkse koffiedrinker als de fervente barista bedient. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor gezondheidBertil Marklund – Drink meer koffie (en 9 andere tips om langer, gezonder en gelukkiger te leven): We vinden het heerlijk om te horen dat koffie kan bijdragen aan een lang en gezond leven, en Marklund, een Zweedse arts, heeft dat perfect verwoord in dit boek. Het doorbreekt de mythe dat koffie slecht zou zijn en wijst ons op de voordelen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor globetrottersJames Hoffmann – World Atlas of Coffee: Voor wie zich echt wil verdiepen in de wereldwijde koffieproductie, is dit Engelstalige boek van Hoffmann een schat. Het biedt nieuwe inzichten in koffieproducerende regio’s en staat boordevol data. Wij zijn onder de indruk van de diepgaande research en vinden het essentieel voor elke koffieliefhebber. >> Check laagste prijs

De Top 10:

Ulrike Lowis – Alles over koffie

Dit boek van Ulrike Lowis staat boordevol feiten over je favoriete donkere drankje. Je krijgt bijvoorbeeld een geschiedenisles over koffie, maar ook een aardig inkijkje in het productieproces van de bonen die uiteindelijk tot het bakkie pleur moeten leiden. Lowis neemt je daarnaast mee op reis langs branderijen over de hele wereld. Het boek is kortom een must voor elke koffieliefhebber, van doorsnee drinkers tot enthousiaste barista’s.

Bol.com: Ulrike Lowis – Alles over koffie

Bertil Marklund – Drink meer koffie (en 9 andere tips om langer, gezonder en gelukkiger te leven)

De titel van dit boek klinkt ons als erkende koffieleuten natuurlijk als muziek in de oren. Het is geschreven door de Zweedse arts Bertil Marklund, die op praktische wijze uitlegt hoe wij ons leven kunnen verbeteren, en verlengen, als we deze 10 simpele stappen volgen. Het drinken van een regelmatig bakkie pleur hoort daar gelukkig gewoon bij, ondanks de hardnekkige mythe dat koffie slecht voor je is. Uiteraard moet je alles met mate doen, maar een lekkere kop koffie is, zo blijkt uit dit werk, juist goed voor je gezondheid en welzijn.

Bol.com: Bertil Marklund – Drink meer koffie (en 9 andere tips om langer, gezonder en gelukkiger te leven)

James Hoffmann – World Atlas of Coffee

Hoffmann heeft met deze (Engelstalige) wereldatlas een gat in de markt gevuld: niet eerder verscheen er zo’n duidelijk standaardwerk over de wereldwijde productie van koffie. Het boek staat vol met nieuwe informatie over diverse koffieproducerende gebieden, inclusief relatief onbekende regio’s. Vol met details, statistieken en data: Hoffmann heeft zijn research duidelijk goed gedaan en daar profiteer je als lezer enorm van. De indeling op continent, land en regio is zeer overzichtelijk, en de hoeveelheid informatie die je uit World Atlas of Coffee kunt halen zeer groot. Feitelijk essentieel voor iedereen die zich een echte koffieliefhebber noemt.

Bol.com: James Hoffmann – World Atlas of Coffee

Sander Schat en Ronald Buitenhuis – Thuisbarista

Vroeger kenden we gewoon koffieliefhebbers, maar de laatste jaren is het begrip barista in opkomst. Met andere woorden: koffie is steeds meer een serieuze business geworden, eerst in de horeca en later ook gewoon in de dagelijkse huishouding. Maar hoe zet je nu dat perfecte kopje koffie? Tweevoudig Nederlands baristakampioen Sander Schat legt het je uit in Thuisbarista, dat op enthousiaste wijze deze nieuwe cultuur verder uit de doeken doet. Koffie is allang niet meer een doodnormaal drankje; het is kunst geworden.

Bol.com: Sander Schat en Ronald Buitenhuis – Thuisbarista

Katrien Pauwels – Puur koffie

Katrien Pauwels is als eigenaar van OR Coffee Roasters elke dag betrokken bij de productie van koffie, en dat is te merken in dit boek. De liefde voor het bruine goedje spat er vanaf als Pauwels haar kennis uit de doeken doet; van de diverse soorten koffiebonen tot de juiste manier om een goede kop te zetten. Daarnaast staan er allemaal adresjes in het boek met de leukste koffiebars in Nederland (en het buitenland). Het aardige van dit boek is dat Pauwels tevens oog heeft voor het zakelijke aspect. Denk je er zelf over om stappen in de koffiewereld te zetten, dan moet je Puur Koffie zeker aanschaffen.

Bol.com: Katrien Pauwels – Puur koffie

Mary Banks, Christine McFadden en Catherine Atkinson – Minibijbel Koffie

Alles wat je altijd al wilde weten over koffie kun je vinden in deze minibijbel. Alleen al de meer dan 70 recepten die in het boek zijn te vinden, zijn meer dan de moeite waard. De schrijfsters hebben daarbij oog voor wat je zoal met de diverse koffies kunt maken, en dan blijkt: heel wat. Van ijstaarten tot heerlijke koekjes bijvoorbeeld. Een heerlijk boekje derhalve dat veel verder gaat dan het op zichzelf al lekkere bakje koffie. Voor de echte smuller.

Bol.com: Mary Banks, Christine McFadden en Catherine Atkinson – Minibijbel Koffie

Jeremy Torz en Steven Macatonia – Real fresh coffee

Dit Engelstalige boek van Torz en Macatonia mag bij de echte barista niet in de boekenkast ontbreken. De mannen zijn oprichter van een eigen koffiebranderij, en dit boek over hun expertise en kennis op dit gebied staat bij de kenners zeer hoog aangeschreven. Wie Real fresh coffee openslaat, weet meteen waarom. Het is in feite de ultieme gids op dit gebied, enthousiast beschreven tot en met. Het boek heeft meerdere grote prijzen gewonnen, en de schrijvers gelden als absolute connaisseurs als het op koffie aankomt.

Bol.com: Jeremy Torz en Steven Macatonia – Real fresh coffee

Sebastien Racineux en Chung-Leng Tran – Koffiekenner word je zo

Als je nog niet echt een barista of koffiekenner bent, dan komen Racineux en Tran je in dit leuke boekje tegemoet. Van hen leer je waar je nu precies op moet letten bij het koffie zetten, en hoe je diverse smaken en aroma’s het beste uit elkaar kunt houden. Met deze informatie kun jij weer indruk op je vrienden maken. Iedereen kan immers barista worden, zolang je de passie voor het koffie maken maar bezit. De titel is een belofte die de schrijvers meer dan waar maken.

Bol.com: Sebastien Racineux en Chung-Leng Tran – Koffiekenner word je zo

Anette Moldvaer – I love koffie

Wie houdt er nu niet van koffie? Anette Moldvaer in elk geval wel, want in dit boek heeft ze maar liefst 100 recepten uit de hele wereld verzameld voor het zetten van die perfecte kop voor elke gelegenheid. Ze doet dit op een duidelijke wijze, waardoor jij thuis met haar mee kunt doen. Naast de praktische kant is ook de liefde voor koffie belangrijk, maar dat zal elke lezer van dit boek al wel zijn. En anders worden ze het wel. Een thuisbarista kan eigenlijk niet zonder I love koffie.

Bol.com: Anette Moldvaer – I love koffie

Martine Nijsters en Marjolein Vermeersch – Slow Coffee

Dit is een heel fijn boek om deze top 10 mee af te sluiten. Slow Coffee is bovenal een ontzettend leuke gids voor iedereen die van koffie houdt. Of je nu simpelweg kunt genieten van je eigen kop thuis op de bank, of liever aan het experimenteren slaat en daarmee je omgeving omver wil blazen: dit boek is voor jou. De schrijfsters hebben duidelijk verstand van zaken, die zij combineren met de liefde voor ons aller favoriete drankje. Goed geschreven en bovendien zeer creatief.

Bol.com: Martine Nijsters en Marjolein Vermeersch – Slow Coffee