Boeken op AVI-niveau van groep 4

Een boek moeten kopen voor een kind; bij veel volwassenen breekt het zweet dan al uit. Want welk boek is nu geschikt voor welke leeftijd? Wat betekent een AVI-niveau? Geen nood, op deze plek zullen we het je uit de doeken doen. Als je een boek wilt kopen voor een kind in groep 4, dan ben je hier dus op de juiste plek. We gaan het je zelfs nog makkelijker maken: aan het eind van dit artikel geven we je onze top 10 beste boeken voor deze categorie. Maar eerst gaan we onderzoeken wat AVI-niveau 4 eigenlijk is.

Bekijk alvast onze favoriete AVI4-Boek hier >>

AVI-niveau kort uitgelegd

Met name voor kinderen is het erg belangrijk om van tevoren te weten welk niveau een bepaald boek heeft. Niks vervelenders namelijk voor een kind dan het idee te hebben dat een boek veel te makkelijk voor ze is, of juist veel te moeilijk. Het eerste zullen ze wegleggen uit verveling, het tweede uit verwarring of misschien wel schaamte. Om dit te voorkomen heeft elk leesniveau een AVI-code. Deze corresponderen met het gemiddelde leesniveau van een bepaald leerjaar in het basisonderwijs.

AVI-niveau voor groep 4

AVI-niveaus beginnen bij groep 3, met het niveau AVI Start. Eenmaal in groep 4 beginnen de leerlingen met het niveau AVI E3, om vervolgens via AVI M4 door te groeien naar AVI E4. De M in bovenstaande staat voor Midden, de E staat voor eind. Kort gezegd: aan het begin van groep 4 heeft het kind het niveau Eind 3, aan het eind van het schooljaar het niveau Eind 4. Dit zijn allemaal gemiddelden, maar het is goed om deze als vuistregel aan te houden.

Boeken vinden voor een kind in groep 4

Uit bovenstaande volgt, dat een kind in groep 4 (al naar gelang de periode in het schooljaar) boeken zou moeten kunnen lezen van achtereenvolgens AVI E3, AVI M4 en AVI E4. Nogmaals: dit is een gemiddeld leesniveau. Het is niet erg als een kind wat voor- of achterloopt. Maar waar kun je dergelijke boeken nu vinden?

Bol.com

Bol.com is een prima plek om de zoektocht te starten, aangezien deze site de mogelijkheid geeft om niet alleen op leeftijd, maar ook op AVI-code te zoeken. Je kunt dus heel precies zoeken op pak hem beet AVI M4 boeken. Verder kun je nog specifieke genres aantikken, handig voor als je weet in welk onderwerp het kind bijzonder geïnteresseerd is.

Bekijk hier alle AVI4-Boeken op Bol >>>

Kinderboekwinkel.nl

Op de website Kinderboekwinkel.nl vind je vele boeken voor elke groep in het basisonderwijs. Als je op groep 4 klikt, dan komen er liefst 243 resultaten bovendrijven. Deze resultaten kun je sorteren op bijvoorbeeld prijs, relevantie en titel, maar ook op verschijningsdatum. Handig als je een nieuw boek zoekt, waarvan je (bijna) zeker weet dat het kind het nog niet heeft gelezen.

Top 10

Keuze te over voor kinderen van groep 4, en misschien zul je bij het bezoeken van bovenstaande websites door de bomen het bos niet meer kunnen zien. In dat geval zal onderstaande top 10 je zeker van dienst kunnen zijn. Dit zijn in onze ogen namelijk de beste boeken voor kinderen van het AVI-niveau van groep 4:

1. Vivian den Hollander – Pip danst door

Wat moet je nog zeggen van dit geweldige kinderboek? Ten eerste: het is een verzameling van niet minder dan drie verhalen, die allemaal los of achter elkaar kunnen worden gelezen. Ten tweede: wat een heerlijke verteltrant heeft Den Hollander in de avonturen van Pip te pakken. In deze boeken, achtereenvolgens Pip geeft niet op, Pip is hip en Pip danst op het ijs volgen we Pip en haar avonturen bij dansschool Swing. Alle drie de verhalen zijn enig en zullen vooral de kinderen bekoren die zelf ook van dansen houden, en daarmee bedoelen we niet alleen meisjes.

2. Geronimo Stilton – Het raadsel van de schat

Kinderen houden natuurlijk ontzettend van mysterie, en een boektitel waarin zowel het woord ‘raadsel’ als het woord ‘schat’ zit, kan dan ook eigenlijk niet fout aflopen. Het verhaal gaat over Geronimo’s lievelingstante, die bij hem op bezoek komt. Samen moeten ze op zoek gaan naar Geronimo’s oom Sub, die jaren geleden vermist is geraakt toen hij op schattenjacht ging. Maar: er zijn ook andere kapers op de kust… Echt een verhaal dat kinderen uit groep 4 helemaal mee zal voeren.

3. Marjon Hoffman – De regels van Floor

De jonge Floor vindt zichzelf oud en wijs genoeg om haar eigen regels te bepalen. Soms zijn ze grappig, maar vaak genoeg ook serieus. Bijvoorbeeld: als iemand je een stom kado geeft, hoef je niet meer aardig tegen die persoon te doen. En zo zijn er nog vele andere regels die Floor voor zichzelf heeft opgesteld. Maar kan zij het wel volhouden volgens al die regels te leven?

Een heel vlot boek vol humor, met bovendien prachtige illustraties. Door de opzet dat over een elke regel een kort verhaaltje volgt, is het boek makkelijk op te delen in kleine stukken.

4. Nicolle Christiaanse – Choco het minipaardje

Dit eerste deel in de reeks over Choco het minipaardje is een echte aanrader. Het paard uit de titel wordt niet goed verzorgd door haar baas, maar gelukkig komt de jonge Roos regelmatig langs om haar beter te verzorgen. Op een dag ziet ze echter dat Choco er niet meer is: het paard is ontsnapt. Roos volgt haar sporen en vindt Choco in de stal van Kris. De twee meisjes worden de beste vriendinnen. Een mooi, dierbaar boek over het goed zorgen voor dieren en echte vriendschap. Vooral meiden (en jongens natuurlijk) die van paarden houden, zullen smullen van de avonturen van Choco, Roos en Kris.

5. Rian Visser en Lars Deltrap – Troep in de ruimte

Blitz en zijn vogeltje Priet zien op een dag op hun planeet ineens een hoop rommel voorbij vliegen. Waar komt dit vandaan? Vogeltje Priet vindt het wel grappig, en gaat met de rommel spelen, maar al snel verdwijnt hij uit beeld. Blitz stoort zich aan de rommel, en moet nu ook nog zijn geliefde vogeltje terugvinden… Mooi boekje over vervuiling, dat de kinderen kleine lessen leert tussen het op zich al interessante en kleurrijke verhaal door. Blitz en Priet beleven een hoop spannende avonturen, en het boekje is zo duidelijk opgeschreven dat ook kinderen met een leesstoornis ervan zullen genieten.

6. Marianne Busser en Ron Schröder – Koen en Lot. De hut van groep 4

Dit zevende deel gaat vrolijk verder waar de avonturen van Koen en Lot waren gebleven, en is specifiek gericht op kinderen in groep 4. Omdat het een deel in een reeks is, zullen kinderen die de reeks reeds kennen dit boek graag ter hand nemen. In De hut van groep 4 zijn de kinderen bezig om een hut te bouwen. Maar dan hoort Koen een mysterieus geluid in de bosjes… De rest van de kinderen heeft niet door dat Koen op onderzoek uit is gegaan, en rennen naar huis als het begint te regenen. Het is uiteindelijk Koens vader die hem moet zoeken. Een mooi verhaal met wat kleine levenslessen voor de kinderen.

7. Paul van Loon – Foeksia de Miniheks en het geheim van Kwark de tovenaar

Deze klassieker in het genre, geschreven door de befaamde Paul van Loon, mag natuurlijk niet in deze top 10 ontbreken. De fantastische karakters als Foeksia de Miniheks, Kwark de Tovenaar en Boze Eenbeen de Zeerover zijn een kolfje naar de hand van kinderen met een brede fantasie, oftewel: vrijwel ieder kind. In dit boek hoort Foeksia van haar vader, Kwark de Tovenaar, hoe hij aan zijn houten been is gekomen. Vol passie vertelt hij over zijn avonturen met Boze Eenbeen, de zeerover die een prinses had ontvoerd. Ook voor volwassenen stiekem nog een schitterend werk.

8. Paul van Loon – Dolfje Weerwolfje 6. Weerwolvenfeest

Ook dit boek, het zesde deel in de razendpopulaire Dolfje Weerwolfje serie, van Paul van Loon misstaat niet in onze top 10. Deze schrijver begrijpt namelijk als geen ander de wereld van kinderen.

In dit deel van Dolfje Weerwolfje wordt er een groot weerwolvenfeest gehouden. Alle kinderen verkleden zich als weerwolven, maar Dolfje hoeft dat niet te doen: hij is het namelijk al. Meester Frankula denkt echter dat Dolfje wel een masker op heeft, en vraagt deze hem af te doen. Hoe zal Dolfje dit probleem op gaan lossen? Leuk en spannend avontuur voor elke fan van deze reeks, dat terecht in de prijzen viel.

9. Heike Wiechmann – Monsters in de school

Een vrolijke bende in dit boek van de bekende kinderboekenschrijfster Heike Wiechmann. Hierin hebben Ali en Emma een oud en mysterieus boek gevonden, vol toverspreuken. Al snel begint het in de hele school te stinken, en raken alle wc’s verstopt. Al snel blijkt dat er ‘stinkers’ in de wc zitten: monsters die er maar vervaarlijk uitzien en verschrikkelijk stinken. Slechts de verrukkelijke parfum van juf Proper kan ze verslaan. Zoals in zoveel kinderboeken valt tussen de regels door wel wat lessen te leren, in dit geval op het gebied van hygiëne. Het is goed om kinderen hier op een speelse manier kennis mee te laten maken, en met dit boek valt bovendien een hoop te lachen.

10. Vivian den Hollander – Pas op, opa!

Vivian den Hollander kwamen we al eerder tegen in deze top 10, maar zij verdient nog wel een plekje met het heerlijke Pas op, opa! Dit boek verhaalt over opa Bullebak, een chagrijnige man die gehaat wordt door alle buurtkinderen. Hij is altijd kwaad en heeft van die gemene ogen. Op een dag staat bij Mila en Tom de nieuwe oppas voor de deur. Vol verwachting kijken ze wie het is, maar dat blijkt… opa Bullebak te zijn. Eerst vinden de kinderen dit natuurlijk vreselijk, maar dan blijkt dat opa Bullebak ook een andere kant heeft. Zeer mooi en grappig en bij vlagen zelfs ontroerend.