‘Times are changing’, zong Bob Dylan in een tijd waarin senioren achter de geraniums zaten en met vergrootglas de krant lazen. Die tijd ligt gelukkig achter ons. Serioren anno 2024 zijn vitaal, modern en geïnteresseerd in de nieuwste technologische ontwikkelingen. Hieronder volgt daarom een overzicht met de beste computerboeken (voor senioren).

Snel overzicht: Deze computerboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor iPad gebruikersiPad voor senioren met iPadOS 14 en hoger – Studio Visual Steps: Als je snel met de iPad aan de slag wilt, dan is dit boek perfect. We vinden dat dit boek op een luchtige wijze helpt om goed met de iPad te werken, stukje bij beetje. Het biedt inzicht in het versturen van e-mails, verbinden met WiFi, en het gebruik van diverse apps. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor Windows gebruikersWindows 10 voor de beginnende senior computergebruiker – Studio Visual Steps: Beginnen met de computer kan overweldigend zijn. We zijn van mening dat dit boek een uitkomst biedt voor startende senioren die willen leren om met Windows 10 om te gaan. Het boek biedt stapsgewijze instructies, wat het leren gemakkelijker en leuker maakt. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor iPhone gebruikersiPhone voor senioren voor Dummies – Dwight Spivey: Voor wie een iPhone heeft en op zoek is naar duidelijke uitleg, is dit boek ideaal. We waarderen hoe Spivey verhelderend uitlegt hoe de iPhone werkt. Van het gebruik van een touchscreen tot het gebruik van communicatiediensten, dit boekje heeft het allemaal. En het handzame formaat is een extra pluspunt. >> Check laagste prijs

1. iPad voor senioren met iPadOS 14 en hoger – Studio Visual Steps

Als je snel met de iPad aan de slag wilt, dan kan dit boek je er goed bij helpen. Op luchtige wijze leer je om goed met de iPad te werken. Dit kan op geheel eigen tempo. Stukje bij beetje verkrijg je zo steeds meer inzicht in de werking van de platte tablet.

Voor je het weet verzend je e-mails of kun je informatie opzoeken op het internet. Ook leer je hoe je de iPad het beste kan instellen en hoe je verbinding kan maken met het wifi-internet via een router of met mobiel internet.

Ook leer je te werken om apps voor allerlei toepassingen te gebruiken. Het gebruiken van video’s en afbeeldingen komt ook aan bod binnen dit handige boek. Je kunt er echt alles over de iPad in vinden.

2. Windows 10 voor de beginnende senior computergebruiker – Studio Visual Steps

Als je voor het eerst met de computer werkt, dan weet je vaak niet waar je moet beginnen. De computer lijkt dan een enorm ingewikkeld apparaat. Dat is het ook wel, de mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Toch kun je leren om op relatief eenvoudige wijze met de computer en Windows 10 om te gaan.

Dit boek helpt je daarbij. Het is speciaal geschreven voor startende senioren die voor het eerst in aanraking komen met een computer. Stapsgewijs leer je de verschillende vaardigheden die belangrijk zijn voor het besturen van de pc.

Denk hierbij aan het aanzetten van de computer, gebruik van het touchpad en andere handelingen. Gaandeweg word je steeds meer wegwijs met het gebruik van de computer en Windows 10 aan de hand van dit handige boek.

3. iPhone voor senioren voor Dummies – Dwight Spivey

Op verhelderende wijze legt Spivey je uit hoe de iPhone werkt. Hoewel het in het begin erg ingewikkeld lijkt, krijg je aan de hand van dit boekje steeds meer sjoege in het gebruik van de iPhone.

Zo leer je hoe je het beste een touchscreen kan gebruiken. Maar ook hoe je sms’t, foto’s maakt en verstuurt, hoe je gebruik maakt van communicatiediensten als WhatsApp en sociale media als Facebook.

Het boekje is lekker handzaam, zodat je het net als je telefoon gemakkelijk mee kunt nemen. En het geeft antwoord op al je technische vragen. Een absolute aanrader.

4. De Android tablet voor senioren – Henny Temmink

Een tablet is de uitkomst voor menig senior. Het stelt je in verbinding met anderen en het opent je digitale wereld. Als je nog nooit met een tablet gewerkt hebt, zie je echter vaak door de bomen het bos niet meer. Dit boek verheldert je blik.

Binnen de kortste keren ken je je tablet op je duim. Zonder dat het moeilijk hoeft te zijn. Android is het besturingssysteem van Google. Op de meeste tablet zul je dit vinden. Wat Windows is voor computers, dat is Android voor tablets.

Dit boek helpt je om er mee te werken. Het beschrijft hoe je de tablet het best kan gebruiken. Hoe e-mail werkt, of de camera. Hoe je muziek afspeelt. Hoe je apps downloadt en hoe je er mee om kan gaan. Ook biedt het boek handige tips en trucs.

5. Android smartphones voor Dummies – Dan Gookin

In de allernieuwste editie van dit boek krijg je heel precies verteld waar je Android smartphone allemaal toe in staat is en wat je ermee kunt doen. Je leert hoe je het internet op kan. E-mailen is een makkie na gebruik van dit boek. Ook het gebruik van sociale media als Facebook en apps voor bijvoorbeeld muziek: een kind kan straks de was doen.

Dit boek is geschikt voor alle typen Android smartphones en dus ook voor de jouwe. Alle informatie die je nodig hebt staat in dit boek. Zo kun je meteen met je smartphone aan de slag.

Foto’s of video’s maken, spelletjes spelen of het bijhouden van je agenda waren nog nooit zo leuk en gemakkelijk.

6. Werken met Facebook voor senioren – Studio Visual Steps

Hoe leuk is het om je kinderen of kleinkinderen te kunnen volgen op Facebook. Of vrienden en familie. Of je ze nu vaak of minder vaak ziet: Facebook verbindt je met de mensen om wie je geeft.

Hoe Facebook werkt, dat krijg je alleen niet zo een, twee, drie, onder de knie. Hiervoor biedt dit boek hulp aan je. Het vernieuwde Facebook wordt hierin behandeld en uitgelegd.

Stap voor stap word je met behulp van dit boek steeds meer wegwijs. Je leert bijvoorbeeld om een Facebook-pagina aan te vullen met persoonlijk informatie, met je foto’s of video’s.

7. Social media voor senioren – Annet van Betuw

Naast Facebook zijn er ook andere vormen van sociale media. Annet van Betuw legt ze aan je uit.

Zou zijn er onder meer Facebook, Instagram, Twitter LinkedIn.. Welk platform past het beste bij jou? Dit boek helpt je daarbij en het leert je over alle mogelijkheden.

De auteur heeft dit boek niet opgedeeld met voor ieder platform een apart hoofdstuk, maar juist op een veel betere manier. Hoewel elk netwerk er anders uitziet, werken de netwerken in de basis wel hetzelfde.

Zo werkt het aanmelden, profiel aanmaken, delen en ga zo maar verder, op bijna ieder platform op een vergelijkbare wijze. Door de basis te leren, weet jij straks met ieder platform goed om te gaan

8. Veilig en vertrouwd online – Studio Visual Steps

Als je op het internet zit, dan laat je sporten achter. Als voetsporen in het bos. Het is belangrijk dat de verkeerde mensen je niet weten te volgen. Want dan kun je in grote problemen komen.

Omdat steeds meer dingen digitaal worden geregeld, zoals bankzaken, is het belangrijk dat je je online zaken op orde hebt. Een goede kennis van het internet is hiervoor van het grootste belang. Moeilijk hoeft dat niet te zijn.

Dit boek leert hoe je het beste om kunt gaan met zaken als privacy en veiligheid op het wereldwijde web. Je leert je privacy bewaken en om veilig online betalingen te doen. Je wordt ook verteld hoe je virussen buiten de deur kunt houden.

9. Foto’s, video’s en muziek in Windows 10 – Studio Visual Steps

Als je met Windows 10 werkt, dan is het als senior soms moeilijk om wegwijs te worden. Studio Visual Steps helpt daarbij. In dit handige boek leer je stapsgewijs om te gaan met foto’s video’s en muziek binnen het besturingssysteem Windows 10.

Straks kun je zelf foto’s en video’s importeren vanaf bijvoorbeeld je digitale camera of je mobiele apparaten: je smartphone en je tablet. Ook foto’s en video’s bekijken of bewerken wordt aan de hand van dit boek een makkie.

10. Microsoft Office 2019 voor senioren voor Dummies – Faithe Wempen

Zet je pc of laptop op tafel neer en binnen de kortste keren heb je je kamer in een heus kantoor veranderd. Want met Microsoft Office kun je werkelijk waar alle kanten op. Zo kun je teksten typen met Microsoft Word, tabellen en grafieken maken en berekenen met Microsoft Excel. Je kan ook presentaties maken met Microsoft PowerPoint en je kan tekst versturen met Microsoft Outlook.

Dit boek is speciaal geschreven voor senioren. Op toegankelijke wijze helpt deze gids je door het proces van omgaan met Office heen. Het boek is in helder taalgebruik geschreven, met grote letters en duidelijke illustraties.