Kun jij net als onze redactie enorm genieten van een goed boek? Dan zou ik je willen aanraden om deze toplijst te lezen. Zelf halen we zeer regelmatig nieuwe titels naar de redactie om ze te beoordelen. De ene keer is dat een detective, de andere keer een romantisch of een waargebeurd verhaal. Het is maar net welk boek op dat moment het beste is. Eén ding hebben goede boeken in onze optiek allemaal gemeen: ze weten je mee te nemen naar een geheel andere wereld.

Alleen de beste schrijvers weten je het gevoel te geven een verhaal niet zomaar te lezen, maar écht te beleven. Zo ontsnap je zelf even helemaal aan de sleur van het dagelijks leven. Wij hebben de beste boeken van 2024 voor je op een rijtje gezet.

Onze zoektocht naar de beste boeken van 2024

Het hele jaar door verschijnen er nieuwe titels. Vrijwel altijd zijn deze al ruim van tevoren bekend. Uitgeverijen plannen hun publicaties namelijk in overleg met de betreffende auteurs en redacteuren. Via onder andere persberichten en aankondigingen op websites en sociale mediakanalen wordt de interesse van de leesliefhebber al ruimschoots voor de lancering getrokken.

Hoe onze review je kan helpen bij jouw beslissing

Net als bij de aankoop van ieder ander product ben ik als boekenwurm ook altijd kritisch op de nieuwste titels. Want natuurlijk promoot iedere uitgeverij de boeken die hij uitbrengt. Maar hoe goed zijn die titels daadwerkelijk? En zijn ze hun geld wel waard? Het is enorm zonde om je geld uit te geven aan een boek om vervolgens tot de conclusie te komen dat deze niet is wat je ervan had gehoopt.

Om je daarvoor te behoeden, heb ik de beste boeken van 2024 voor je op een rijtje gezet. Daarbij kun je de details lezen die je nodig hebt om zelf te beslissen of deze iets voor jou zijn. Let wel: het is en blijft natuurlijk mijn mening.

Wie ben ik zelf dan om dit te reviewen?

Zoals ik je al vertelde, is iedereen in onze redactie een enorme boekenwurm. Dat geldt ook voor mij. Wanneer ik eenmaal een boek dichtsla, kan ik eigenlijk niet wachten tot ik met de volgende mag beginnen. Ik zou je eigenlijk niet eens kunnen vertellen hoeveel titels ik al heb gelezen gedurende mijn leven. Wat ik je wel kan vertellen, is dat boeken niet altijd bieden wat je van ze verwacht. Een gebrek aan spanning of een te beperkte verdieping van het karakter van de hoofdpersonen zijn voor mijzelf bijvoorbeeld echte rode vlaggen. Andere boeken daarentegen weten je juist enorm te verrassen.

Waarom je altijd kritisch moet zijn op nieuwe boektitels

Ook hoeft niet ieder boek van dezelfde schrijver je altijd te bekoren. Alhoewel de schrijfstijl vaak hetzelfde of in ieder geval vergelijkbaar zal zijn, zijn de verhaallijn en de personages dat natuurlijk niet. Elk boek moet je dan ook op zich bekijken. Ik zie het als mijn taak om boeken te ‘testen’ en jou te vertellen wat je ervan kunt verwachten. Als boekenliefhebber in hart en nieren weet ik wat de voors en tegens van ieder boek kunnen zijn.

Dit zijn de criteria waarop ik boeken beoordeel

Wanneer ik boeken lees om daarover een review te schrijven die anderen hopelijk van dienst is, zijn enkele criteria voor mij extra belangrijk. Welke dat zijn? Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Plot: het is van belang dat een verhaal origineel en interessant is en tot in detail is uitgewerkt. Er moet een duidelijke opbouw in het verhaal zitten.
  • Personages: voor personages geldt hetzelfde. Deze moeten diepgang hebben en geloofwaardig zijn. Natuurlijk geldt het criterium ‘geloofwaardigheid’ minder wanneer het om bijvoorbeeld een science-fictionboek gaat. Al met al moet je echter wel op een bepaalde manier in hoofdrolspelers kunnen geloven.
  • Thema: zelf houd ik ervan als een auteur een breder thema of een boodschap in zijn of haar boek verwerkt. Dat zet je als lezer nog eens extra aan tot nadenken.
  • Schrijfstijl: wat een prettige schrijfstijl is, is per persoon verschillend. Over het algemeen geldt dat complexe zinsstructuren en onnodig moeilijke bewoordingen het lezen niet prettiger maken. Beeldend taalgebruik doet dat dan weer wel.
  • Tempo: een traag boek gaat vervelen, terwijl je in een boek met een te hoog tempo al gauw de draad kwijtraakt. Een aangenaam tempo houdt het verhaal leesbaar en leuk.

Hoe ik de boeken heb getest: mijn onderzoek

De lijst van beste boeken van 2024 is tot stand gekomen door niets meer dan zorgvuldig lezen. Alle boeken die ik heb gelezen, heb ik op basis van de hierboven genoemde punten beoordeeld. Ik werk niet samen met auteurs of uitgeverijen, dus deze lijst is geheel objectief tot stand gekomen. Ik heb geen andere recensenten of literaire analisten geraadpleegd.

Mijn overzicht van de beste boeken van 2024

Na duizenden bladzijden te hebben gelezen, ben ik tot een lijst met de beste boeken van 2024 gekomen. Voeg ook jij deze dit jaar aan je ‘literatuurlijst’ toe, dan heb ik er alle vertrouwen in dat je een interessant literair jaar tegemoet gaat. De lijst bestaat uit een totaal van 5 boeken. Daar kun je wel weer even mee vooruit.

  1. In de mist van Golden Gate Park – Murat Isik
  2. Met hart en ziel – Katharina Widholm
  3. Reykjavík – Katrin Jakobsdóttir en Ragnar Jónasson
  4. De achterblijvers – Inse Martin
  5. Zoals onder water – Sara Novic

1. In de mist van Golden Gate Park (Murat Isik)

Murat Isik weet mij als schrijver keer op keer te verrassen. Ik ben gek op zijn beeldende stijl van vertellen. Personages weet hij zo goed te schetsen, dat ze vanaf hun introductie al tot leven komen. In In de mist van Golden Gate Park is dat niet anders.

De hoofdrolspeler is Metin Mutlu. Als je ook Wees onzichtbaar hebt gelezen, doet die naam een belletje rinkelen. Metin vertrekt in dit boek naar San Francisco, waar hij internationaal strafrecht gaat studeren. Toch blijft hij ook zijn creatieve kant zoveel mogelijk ontdekken. Natuurlijk werpen ook familieperikelen in deze fase van zijn leven een schaduw over zijn ontwikkeling.

Mijn eindoordeel

Voor mij was het duidelijk dat dit boek met stip op nummer 1 staat in de lijst van beste boeken van 2024. Vanaf de eerste bladzijde zat ik er helemaal in. Het feit dat je het gevoel krijgt dat de veerkrachtige Metin alles aankan, maakt de uitdagingen waarmee hij te maken krijgt niet minder interessant. Een emotioneel boek over zelfstandigheid en familiebanden.

2. Met hart en ziel (Katharina Widholm)

Voor het verhaal Met hart en ziel reis je bijna een eeuw terug in de tijd, namelijk naar het Zweden van de jaren dertig. Dat alleen al klinkt romantisch. En dat is ook precies een perfect adjectief voor dit verhaal. Hoofdrolspeelster Betty ontmoet een literatuurdocent met wie ze haar enorme liefde voor boeken deelt. Ondertussen wordt de dreiging van een Tweede Wereldoorlog steeds groter.

Mijn eindoordeel

Met hart en ziel is naar mijn mening een aanrader voor iedereen die van romantiek houdt, maar geen zoetsappig verhaal wil lezen. De karakters worden prachtig geschetst en de combinatie van persoonlijke problemen en de brede maatschappelijke ontwikkelingen houden je aandacht als lezer vast. Wees er wel op voorbereid dat sommige van je vragen na het lezen van het boek onbeantwoord blijven.

3. Reykjavík (Katrin Jakobsdóttir en Ragnar Jónasson)

Ook in het boek Reykjavík reis je terug in de tijd, namelijk naar de jaren vijftig. Ikzelf houd er echt enorm van om met een goed verhaal de geschiedenis in te duiken. Zoals je van Scandinavische schrijvers gewend bent, zit je ook nu weer op het puntje van je stoel. Alles draait in Reykjavík om de verdwijning van de 15-jarige Lara.

Mijn eindoordeel

Een heerlijk spannend boek om op een vrije dag uit te lezen. De thriller telt 288 pagina’s, wat naar mijn idee een ideale lengte is voor een boek binnen dit genre. Genoeg ruimte voor karakter- en plotontwikkeling en zeker niet langdradig. Het concept van een onopgeloste verdwijning is daarentegen natuurlijk wat minder origineel. Maakt dat je niet uit, dan is Reykjavík wat mij betreft een aanrader.

4. De achterblijvers – Inse Martin

Inse Martin klinkt als de naam van nog een Scandinavische schrijver, maar niets is minder waar. Het is het pseudoniem van een oud-medewerker van de Nederlandse AIVD. Een auteur met dus heel wat achtergrondkennis. De ambitieuze inlichtingenofficier Jonathan infiltreert in een extremistische groepering die een aanslag op ons land beraamt.

Mijn eindoordeel

Dat Inse Martin van de hoed en de rand weet, blijkt wel uit de gedetailleerde beschrijvingen in De achterblijvers. Dat vond ik dan ook een absolute meerwaarde van dit boek. Het verhaal is spannend van de eerste tot de laatste bladzijde. Iets wat ik wat minder fijn vind, is dat Inse Martin soms iets te veel ingaat op details, dan kan enigszins afleiden. Wel is dat tegelijkertijd leerzaam.

5. Zoals onder water – Sara Novic

Zoals onder water van Sara Novic, is alweer een tijdje uit, maar pas sinds het begin van dit jaar beschikbaar in de Nederlandse vertaling. Ik had het boek al lang op mijn wensenlijstje staan, maar besloot te wachten tot ik het in mijn eigen taal kon lezen. En Zoals onder water was het wachten waard. De leerlingen van dovenschool River Valley sluit je stuk voor stuk in je hart.

Mijn eindoordeel

Ik ben van mening dat dit boek zeker een titel is met een veel diepere betekenis. Het gaat niet alleen over het doof zijn zelf en de praktische beperkingen die dat oplevert. Maar ook over isolatie, door blijven zetten en mensenrechten in het algemeen. Stiekem heb ik er een traantje bij weggepinkt. Ook als je zelf geen beperking hebt, is het verhaal ontzettend herkenbaar.

Kosten van de boeken

Sommige mensen zweren bij e-readers. En ergens snap ik dat ook wel hoor. Met een maandelijks abonnement kun je een flink aantal boeken downloaden. Er zijn dan ook steeds meer mensen die op een digitale versie van hun favoriete boek overschakelen. Ikzelf houd ervan om een boek nog echt in mijn handen te houden, om de geur van het papier in te ademen terwijl ik de letters tot me neem. Gelukkig is een fysiek boek niet per se duur.

Dat blijkt ook uit de prijzen van de boeken die ik hierboven in de top 5 van beste boeken van 2024 heb genoemd. De prijzen voor deze titels liggen stuk voor stuk rond de 25 euro. Sommige enkele euro’s daaronder, andere weer wat daarboven. Al met al is dat naar mijn mening een schappelijke prijs voor een boek dat gemiddeld al gauw zo’n 300 pagina’s telt.

Mijn score per criterium

Eerder in deze review noemde ik al welke criteria ik hanteer bij het beoordelen van boeken. Ik zet ze nog eens voor je op een rijtje in het onderstaande schema. Ieder boek scoor ik op alle criteria. Daarbij maak ik onderscheid tussen + (goed), +/- (neutraal) en – (minder goed).

 PlotPersonagesThemaSchrijfstijlTempo
In de mist van Golden Gate Park+++++
Met hart en ziel++++/-+
Reykjavík+/-++++
De achterblijvers++++/-+
Zoals onder water+++++/-

Beoordelingsscore van de boeken op een rijtje:

  • In de mist van Golden Gate Park 10/10
  • Met hart en ziel 9/10
  • Reykjavík 9/10
  • De achterblijvers 9/10
  • Zoals onder water 9/10

Naar mijn mening steekt In de mist van Golden Gate Park er met kop en schouders bovenuit. Heb je beperkt de tijd om boeken te lezen? Dan zou ik in ieder geval met deze beginnen.

Conclusie

Of je deze boeken wel of niet besluit te gaan lezen, is natuurlijk helemaal aan jou. Als fervent liefhebber van literatuur heb ik tal van boeken zo objectief mogelijk beoordeeld. Daar is de bovenstaande conclusie uit voortgekomen. Smaak blijft natuurlijk persoonlijk. Ik zou zeggen: beleef het zelf en duik in de titels die ik hier voor je op een rijtje heb gezet.

Laat je vooral ook inspireren. Soms zou je bepaalde titels misschien steevast niet eens overwegen, terwijl ze de deur naar een heel verrassende wereld voor je openen. Ik ben benieuwd aan welke titel uit deze top 5 beste boeken van 2024 je het eerst begint.  

FAQ’s over de beste boeken van 2024

Welk boek is de must-read voor 2024?

Ik vind In de mist van Golden Gate Park het beste boek van 2024. Dat baseer ik op de verhaallijn, de schrijfstijl van auteur Murat Isik en de ontwikkeling die de hoofdpersoon in het verhaal doormaakt.

Bestaat de lijst uit nationale of internationale titels?

Mijn lijst van beste boeken van 2024 bevat zowel nationale als internationale titels. De nationaliteit van de auteurs heeft geen rol gespeeld in de eindbeoordeling.

Zijn er in 2024 bepaalde boekentrends op te merken?

Wat we in 2024 zien, is een groot aantal verhalen dat zich afspeelt in de vorige eeuw. Lezers lijken de combinatie van persoonlijke belevenissen en historische aspecten erg interessant te vinden. Ook speelt het thema inclusiviteit in toenemende mate een belangrijke rol in de Nederlandse en internationale literatuur.