De top 10 beste altas boeken om in huis te halen

De atlassen zijn boeken waar iedereen mee opgroeit. We krijgen er al mee te maken op de basisschool, waar ze vaak worden gebruikt om te leren over de verschillende landen in de wereld, en deze achtervolgen ons alle jaren erna nog steeds om ons te vertellen over meer specifieke kwesties, zoals atlassen over de oceaan, de vulkaan of de oerwouden. Tegenwoordig zijn er atlassen te vinden over zoveel fascinerende onderwerpen, dat het soms lastig is om een goede atlas te vinden. In deze lijst is daarom een top 10 gemaakt van de meest fascinerende atlas boeken om in jouw huis te halen.

Snel overzicht: Deze atlas boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste algemene keuzeDe Grote Bosatlas – 55e editie: De Grote Bosatlas is een standaardwerk dat je eigenlijk standaard in huis moet hebben. Het is al jarenlang een betrouwbare bron van geografische informatie. Deze editie biedt weer een overzicht van de wereld in zijn huidige staat. We vinden dit een must-have voor iedereen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor historische contextHistorische Streekatlas NL: Deze atlas duikt diep in de oorsprong van Nederlandse dorpen en steden. We vinden het fascinerend hoe het boek de geschiedenis van regio’s, namen en zelfs van sommige Nederlandse achternamen verklaart. Als je wilt begrijpen hoe het Nederland van vandaag is ontstaan, is dit de atlas voor jou. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor duurzaamheidDe Bosatlas van de Duurzaamheid: In de huidige tijd waarin duurzaamheid zo’n belangrijk onderwerp is, biedt deze atlas een gedetailleerd en actueel overzicht. We waarderen hoe het boek de complexiteit van het onderwerp behandelt, van klimaatverandering tot biodiversiteit. Het is een cruciale gids voor degenen die het milieu een warm hart toedragen. >> Check laagste prijs

De standaardaanbeveling: Grote Bosatlas – 55e editie

Hier hoeven we niks over te zeggen: dit moet je standaard in huis hebben. Hieronder gaan we in op onze specifieke top 10 atlassen:

Historische Streekatlas NL

Het Nederland van vandaag is ontstaan door eeuwen heen, maar hoe zijn al deze dorpen en steden geboren? Deze atlas zoekt naar de geschiedenis van de namen van onze gebieden en legt de daadwerkelijke grootte van het Nederlands landschap in kaart. Door middel van kaarten en documenten van vroeger hebben we ontdekt dat de meeste van middeleeuwse oorsprong zijn en al vele eeuwen bestaan. Dit legt uit waarom er zoveel Nederlanders zijn die erg specifieke achternamen hebben. Daarnaast wordt er ook gekeken naar wat het betekent om bijvoorbeeld fan te zijn van FC Twente en waarom innovatieve besturen niet zomaar om de voormalige regio’s heen kunnen.

De Bosatlas van de Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp van nu. Deze atlas brengt daarom de complexiteit en actualiteit van dit onderwerp in kaart. Alle onderwerpen die te maken hebben met duurzaamheid worden besproken. Denk bijvoorbeeld maar aan het gevolg van de groeiende menselijke invloed op aarde en de gevolgen die dit met zich meebrengt. Denk maar aan klimaatverandering, uitputting van hulpbronnen, problemen binnen de biodiversiteit en het gebrek aan zoet water. De belangrijkste focus ligt op het kijken naar de acties die mensen, de overheid en grote coöperaties moeten nemen om de impact op het milieu te verminderen. De Bosatlas Sustainability biedt up-to-date informatie die wordt verteld door middel van diagrammen, infographics, illustraties en kaarten.

De grote Atlas van de Belevingswereld

De grote Atlas van de Belevingswereld, gemaakt door Jean Klare is een uitgebreide, goed onderhouden en hedendaagse editie van dit boek. Deze atlas vertelt over de persoonlijke en bijzondere ervaringen die men kan meemaken in zijn leven dankzij de innovatie van de aarde. Een merkwaardige aarde waar realiteit en fictie samenlopen. Daarom zal iedereen met iets magisch over atlas graag verdwalen in dit boek.

De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog

Een gebeurtenis in de geschiedenis waar men niet omheen kan. In deze atlas worden Duidelijke kaarten, uitgebreide infographics en foto’s van destijds vertegenwoordigd die het verhaal van de Tweede Wereldoorlog schetsen. Het bespreekt niet alleen de periode voor en de periode van de oorlog, maar het vertelt ook over de impact op de politiek en samenleving in Nederland. De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog geeft informatie over het verhaal van 75 jaar vrijheid, en alle jaren in strijd, op een onderscheidende manier. Een van de unieke karakters van deze atlas, is dat het verteld vanuit een extreem groot perspectief. Denk maar aan het verzet, de Koude Oorlog, de hedendaagse herdenkingen en nog veel meer.

Onze Planeet

Onze Planeet, geschreven door Matt Whyman, neemt je mee naar een avontuur door onze aarde. De atlas is gevuld met unieke foto’s en gedetailleerde illustraties die een impressie geven wat er aan de andere kant van de wereld te vinden is. De atlas is ideaal voor iedereen die leergierig is naar meer. Het zal je namelijk vertellen over de unieke en primitieve samenlevingen die er nog te vinden zijn, de intense grootte van de Zuid-Amerikaanse Jungle en de grote Afrikaanse vlakken. Het is een inclusief boek die niet alleen ingaat op de westerse samenleving, maar juist ook daglicht geeft aan alle samenlevingen die hier tegenin gaan. Het boek is gecreëerd in samenwerking met Blue Planet en Planet Earth.

Photos that Changed the World

Anders dan andere traditionele atlassen, neemt dit boek je mee op een reis door middel van fotografie. Beelden van cruciale momenten in de wereldgeschiedenis zijn samengebundeld in een dik boek. In maar liefst 208 pagina’s presenteert dit boek bijna honderd van de meest gedenkwaardige foto’s uit de geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan de eerste vlucht van de gebroeders Wright tot de I Have a Dream-toespraak van Martin Luther King. Tijdens het zien van alle foto’s krijg je gegarandeerd kippenvel.

The Atlas of Beauty

Foto’s zijn een van de meest krachtige manieren om waargebeurde scenario’s vast te leggen. Naast dat het een manier is om actie in beeld om te zetten, is het ook een uitstekende manier om een gevoel, een emotie en een expressie van een mens weer te geven. Dit gebeurt in The Atlas of Beauty. In dit boek zijn maar liefst 500 portretten te vinden van vrouwen over de hele wereld. Ieder portret straat kracht uit op zijn eigen manier. Neem de tijd om iedere foto te analyseren en je zult veel leren over de culturen, de mensen en omgevingen van alle werelddelen.

De Bosatlas van het Nederlandse Voetbal

Voetbal is de sport die bij vele Nederlanders leeft. Het is de sport die in het weekend gespeeld wordt, de sport waar jongeren mee opgroeien, de sport van jouw favoriete voetbalclub en de sport die overal ter wereld toegankelijk is. Deze bosatlas geeft inzicht in de volledige infrastructuur van de voetbalwereld in Nederland. In de atlas, van maar liefst 213 pagina’s, zijn fotoreportages te vinden van lokale voetbalclubs, grote voetbalstadions en meer. Ook is er duidelijk aandacht voor de geschiedenis van deze populaire sport en waarom voetbal werd gespeeld tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

De Bosatlas van het Klimaat

Deze atlas geeft een overzicht van het weer en klimaat binnen Nederland. Het geeft verslagen aan over de hitte, de kou en alle andere weersomstandigheden, klimaatscenario’s en notities over weer. De atlas is samengesteld om op een educatieve manier licht te geven aan de gevolgen die de klimaatverandering hebben aan mens, dier en economie. Het bevat daarnaast ook een uitgebreid gedeelte over de wolken.

Atlas van de Nederlandse taal

Deze atlas, geschreven door Mathilde Jansen, Nicoline van der Sijs, Fieke van der Gucht en Johan de Caluwe, vertelt alles wat er over de Nederlandse taal te vertellen valt. Als je aan een atlas denkt, dan denk je al gauw aan wereldkaarten, berggebieden en infographics. Dit boek laat je zien dat de atlas veel meer kan zijn dan dat. De Nederlandse taal is een fascinerende taal die in de loop van de jaren veel veranderd is. Zowel Nederlands sprekende mensen als andere taalliefhebbers hebben een grote interesse in de achtergrond van deze taal. Anders dan de standaard taalboeken, die vaak de taal op een technische en grammaticale manier presenteren, vertelt dit boek je alles over de geschiedenis van deze taal, interessante weetjes en alles wat ertussen zit. Denk bijvoorbeeld aan alle streektalen, dialecten, de afkomst van achternamen, de opkomst van de gevreesde dt-combinatie en meer.