Alles wat je altijd al wilde weten over antiquarische boeken
Wat betekent een antiquarisch boek? Is dat hetzelfde als een antiek boek? En wanneer is een boek antiek of een antiquaraat? Over het algemeen zou je kunnen stellen dat een antiquarisch boek hetzelfde is als een antiek boek. Het is een uitverkocht, oud en zeldzaam boek dat verkocht wordt in een antiquariaat.
Waarde bepalen van een boek
Oud betekent niet automatisch waardevol, het is een combinatie van verschillende factoren die bepaalt of het een antiquarisch boek is of niet. Zo is de staat van het boek van belang. De waarde stijgt als het bindwerk en de omslag nog als nieuw zijn en het boek compleet is. Eerste drukken zijn vaak gewild, bijvoorbeeld van de eerste roman van een populaire schrijver of de eerste uitgave van een boek dat een verkoopsucces werd.
Soms kunnen vorige eigenaren van boeken de waarde omhoog stuwen. Als bewezen kan worden dat de wereldberoemde schrijver het exemplaar zelf in zijn bezit had of dat het uit de boekenkast komt van een vooraanstaand politicus, artiest et cetera. Handtekeningen van de auteur en/of illustrator zijn eveneens waarde verhogend, evenals een persoonlijke boodschap die in het boek is geschreven. En niet de minst belangrijke factor is de zeldzaamheid van het boek. Hoeveel edities zijn er nog verkrijgbaar en hoe gewild is het boek?
Nederlandse vakvereniging voor antiquaren
In Nederland is een vakvereniging voor antiquaren in het leven geroepen, de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren (NVVA). Deze beroepsvereniging stelt strenge eisen aan de leden. Er zijn zo’n zestig handelaren verbonden aan de NVVA, zij zijn geselecteerd op hun vakkennis en ervaring. Op de website van de vakvereniging, www.nvva.nl, vind je alle boeken en manuscripten die de leden te koop aanbieden. Ook tref je er een overzicht van de leden met hun specialisaties en vestigingsgegevens.
Zo komt een antiquariaat aan zijn bijzondere boeken
Een antiquaar is vaak gespecialiseerd in een bepaald onderwerp, een bepaald soort boeken, auteur of periode. Bijvoorbeeld Nederlandse auteurs, boeken over sterrenkunde, geneeskunde of maritieme geschiedenis. Ze kopen onder meer nalatenschappen op van historici, genealogen en archivarissen om zo bijzondere boeken aan hun aanbod te kunnen toevoegen.
Hoe vind je een antiquariaat?
Veel antiquariaten hebben hun bestand online staan via hun eigen website of een verzamelwebsite. Toch zijn ze ook vaak te bezoeken, al dan niet op afspraak. Via de website boekenboek.nl kun je opzoeken welke antiquariaten zich in jouw omgeving bevinden. Je kunt mogelijk boeken op afspraak bekijken, boeken laten beoordelen en een zoekopdracht uitzetten mocht je een bepaald boek zoeken. Verder worden er jaarlijks een aantal antiquarenbeurzen georganiseerd.
Zeldzame boeken bij De Slegte
De Antwerpse vestiging van De Slegte heeft een antiquariaat en het hele aanbod wordt ook online aangeboden via Deslegte.com. De hele selectie bestaat uit circa 3.000 stukken, van zeldzame drukken van boeken tot literaire handschriften. De duurste stukken kosten duizenden euro’s, maar er zijn ook bijzondere boekuitgaven te koop voor bedragen rond de tien euro.
Biblio.com verkoopt internationaal
Biblio.com is een online (Engeltalige) marktplaats waar zeldzame boeken van over de hele wereld gepresenteerd worden. Naar eigen zeggen worden er meer dan 100 miljoen boeken aangeboden van internationale antiquaren. Je kunt op titel of auteur zoeken, maar je kunt ook per categorie bekijken welke boeken verkrijgbaar zijn. De categorieën zijn erg uitgebreid en omvatten onder meer kinderboeken, biografieën, reisboeken en gesigneerde boeken.
Antiqbook en Abebooks
Op de website Antiqbook.com vind je een zoekmachine om Nederlandse boeken te zoeken, op Abebooks (Engelstalig)vind je naast gloednieuwe boeken een aparte sectie met zeldzame exemplaren.
Het boek van 29 miljoen
In 1994 werd er op een veiling maar liefst 30.800.000 dollar (circa 29 miljoen euro) betaald voor een boek. Dit is momenteel het duurst verkochte boek ooit. Bill Gates werd voor dit immense bedrag eigenaar van ‘Codex Leicester’, een manuscript van Leonardo da Vinci. Het is geschreven in de zestiende eeuw en bestaat uit 72 pagina’s gevuld met gedachten en waarnemingen van Da Vinci, uitgedrukt in tekeningen, schetsen en diagrammen. ‘Codex Leicester’ wordt één keer per jaar tentoongesteld voor publiek. Eerder waren de pagina’s onder meer te bewonderen in het Powerhouse Museum in Sydney, in het Phoenix Art Museum in Phoenix en in Dublin, Ierland.
Kan niet op het woord komen voor zeer oude boeken.
Op t.v.gezien een boek uit 1454 maar ben vergeten hoe je zo,n boek noemt.
Kan het ook niet op internet vinden.
U weet het wellicht?