Wat zijn de beste Nederlandse kinderboeken? Onze redactie geeft je hier het overzicht met de beste kinderboeken van eigen bodem. Lees verder voor de top 10…

Snel overzicht: Deze Nederlandse Kinderboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste klassiekerPluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt: Annie M.G. Schmidt wordt beschouwd als een van de beste Nederlandse kinderboekenschrijfsters. Pluk van de Petteflet is een iconisch boek waarin Pluk, een roodharig jongetje, op zoek gaat naar een huis en avonturen beleeft in zijn iconische brandweerwagen. We zijn erg onder de indruk van de illustraties van Fiep Westendorp die het kinderboek compleet maken. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor avontuurDolfje Weerwolfje – Paul van Loon: Voor kinderen die van spanning en avontuur houden, is Dolfje Weerwolfje de perfecte keuze. Geschreven door de bekende auteur Paul van Loon, volgen we Dolfje op zijn zevende verjaardag wanneer hij verandert in een weerwolf en vele avonturen beleeft. We zijn gek op dit boek vanwege het unieke perspectief van een kind-weerwolf. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor humorDe Mees Kees-serie – Mirjam Oldenhave: Deze serie is herkenbaar en hilarisch voor kinderen. Mees Kees staat voor het eerst voor de klas en de dynamiek tussen de nieuwe leraar en zijn studenten is zowel grappig als ontroerend. We waarderen de lichte toon van het boek en hoe het het schoolleven door de ogen van kinderen en een beginnende leraar toont. >> Check laagste prijs

Dit zijn de 10 leukste Nederlandse kinderboeken aller tijden

Op zoek naar een nieuw boek om aan je kinderen voor te lezen, of voor je oudere kinderen om zelf te lezen? Dit is de top 10 beste b

Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt staat bekend als een van de beste Nederlandse kinderboekenschrijfsters. Onder andere Jip & Janneke komt uit haar handen, maar ook het populaire boek Pluk van de Petteflet. Hierin speelt het roodharige jongetje Pluk de hoofdrol, want hij is op zoek naar een huis. Als hij hoort dat er een kamer vrij komt in de Petteflet, rijdt hij er naar toe op zijn iconische brandweerwagen. Eenmaal verhuisd, maakt Pluk al snel veel nieuwe vrienden in de buurt, met wie hij spannende en grappige avonturen beleeft. De illustraties van Fiep Westendorp maken het kinderboek helemaal af.

Dolfje Weerwolfje – Paul van Loon

Bij kinderen die wel van wat spanning houden, is Dolfje Weerwolfje zeer geliefd. Het boek is geschreven door Paul van Loon (onder andere bekend van de Griezelbus) en is al jaren ongekend populair onder kinderen. Wanneer Dolfje op de ochtend van zijn zevende verjaardag wakker wordt, ziet hij opeens overal haar op zijn lichaam. Dan veranderen zijn armen en benen langzaam in poten, en is hij Dolfje Weerwolfje geworden. Hoewel hij er in eerste instantie nogal van schrikt, beleeft hij later veel spannende avonturen als weerwolf. Naast het eerste boek zijn er nog veel andere verhalen over Dolfje Weerwolfje geschreven, die stuk voor stuk het (voor)lezen waard zijn.

De Mees Kees-serie – Mirjam Oldenhave

De serie over Mees Kees bestaat uit meerdere boeken, die allemaal even herkenbaar zijn voor kinderen. In het eerste deel, Mees Kees: een pittig klasje, staat Kees voor het eerst voor een klas. Zijn leerlingen moeten hem eigenlijk net zo veel leren, als andersom. Toch wordt hij al snel de lievelingsmeester van de kinderen, en maken ze leuke dingen mee in de klas. Na Mees Kees: een pittig klasje, hebben de leerlingen en Kees nog heel veel andere dingen meegemaakt. Zo is er een boek geschreven over Mees Kees die gaat verhuizen, Mees Kees die jarig is en Mees Kees die samen met de leerlingen op kamp gaat.

Dummie de Mummie – Tosca Menten

Opnieuw een serie kinderboeken om uren leesplezier aan te leven. Tosca Menten schreef zes boeken van deze serie, waarvan Dummie de Mummie en de gouden scarabee het eerste deel is. Hierin staat, hoe kan het ook anders, een mummie centraal. Dat klinkt best eng voor een jong kind, maar de manier waarop Menten het omschrijft maakt het een hilarisch verhaal. Er komen bijzondere personages voorbij in haar boeken die de rijke fantasie van kinderen voeden, en af en toe zijn de boeken ook best een beetje spannend. Andere boeken uit de serie zijn Dummie de Mummie en de sfynx van Shakaba, Dummie de Mummie en de dans van de cobra en Dummie de Mummie en het geheim van Toemsa.

De brief voor de koning – Tonke Dragt

Een boek voor wat oudere kinderen, dat onlangs internationaal is verfilmd. Het boek De brief voor de koning van Tonke Dragt is een echte klassieker, en mag daarom absoluut niet in deze lijst ontbreken. Het boek speelt zich honderden jaren geleden af, in de tijd dat er nog ridders leefden. Een jonge ridder, het hoofdpersonage uit het boek, krijgt een geheime opdracht: hij moet een brief veilig bij de koning zien te krijgen. Deze opdracht brengt hem in gevaarlijke situaties, die door Dragt spannend zijn beschreven. Zal Tiuri, de ridder die de brief naar de koning moet brengen, deze geheime opdracht overleven?

Aadje Piraatje – Marjet Huiberts

De boeken van de Nederlandse kinderboekenschrijfster Marjet Huiberts zijn in dichtvorm geschreven, waardoor ze lekker weglezen en bovendien de creativiteit in je kind naar boven halen. Kinderen die de spannende en grappige verhalen van Aadje Piraatje leuk vinden kunnen hun hart ophalen, want er bestaat een hele serie van. Zo leert Aadje in een boek rekenen, krijgt hij in een ander boek bezoek van Sinterklaas en viert hij in weer een ander boek een groot feest. Ook handig: de boeken bestaan ook in luistervorm, zodat je kinderen de verhalen ook voorgelezen kunnen krijgen wanneer jij even geen tijd hebt.

Het boek dat we hierboven afgebeeld hebben, is het belangrijkste boek van Aadje: een bundeling van het ‘oerboek’ Aadje Piraatje, Aadje Piraatje in gevaar en Aadje Piraatje viert feest, met vijftien verhalen.

Alfabet – Charlotte Dematons

Is je kind nog niet toe aan het lezen van woorden en zinnen, maar wilt hij of zij wel spelenderwijs het alfabet ontdekken? Dat kan met het illustratieboek Alfabet van Charlotte Dematons. Het boek is een van de populairste kinderboeken van de afgelopen jaren, en dat is niet gek. Iedere pagina staat vol met fantastische illustraties, waarin kinderen uren kunnen zoeken naar weer een nieuwe verschijning. Wat je zoal op de pagina’s kunt vinden? Denk bij de pagina B aan brocolli, badpakken, bloemetjesbanken en buggy’s, of bij de letter T aan de tandarts, teckels, tanden en een tapir. Verrassende woorden, die de creativiteit van je kinderen zal bevorderen. Bovendien leren ze zo veel nieuwe woorden kennen.

Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman

Nog zo’n klassieker: Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman. Het boek is meermaals bekroond met prijzen voor het beste Nederlandse jeugdboek, en is in tal vam talen vertaald. In het verhaal is een zestienjarige jongen, Dolf, proefkonijn. Hij wordt met een tijdmachine naar de middeleeuwen gebracht, en de bedoeling is dat hij op een riddertoernooi terecht komt. Er gaat echter iets mis, waardoor hij midden in een kruistocht van gelovige mensen belandt, in het jaar 1212. Daar ontmoet hij bijzondere mensen en maakt hij aparte dingen mee. Doordat de tijdmachine hem naar de verkeerde plek heeft gebracht, weet Dolf nog niet of het hem lukt op tijd bij de afgesproken plek te zijn om teruggeflitst te worden naar de normale wereld. Dat levert spannende hoofdstukken op.

Blauwe plekken – Anke de Vries

Voor de wat oudere kinderen is Blauwe plekken van Anke de Vries een indrukwekkend boek, dat ze veel zal leren over een maatschappelijk probleem. Het boek gaat namelijk over huiselijk geweld. Hoofdpersonage Judith wordt namelijk geslagen door haar moeder, en verschijnt regelmatig op school onder de blauwe plekken. Deze probeert ze verborgen te houden voor haar leraren en klasgenoten, want ze wilt niet dat iemand van haar grote geheim weet. Doordat ze dit geheim met zich meedraagt heeft Judith weinig vrienden, en wordt ze gezien als een stil meisje in de klas. Totdat ze Michiel ontmoet, waarmee ze al snel bevriend raakt. Op een gegeven moment begint hij te vermoeden dat er thuis iets niet klopt bij Judith, en dan komt haar grote geheim boven water..

Erik of het kleine insectenboek – Godfried Bomans

Erik of het kleine insectenboek van Godfried Bomans is een van de oudste kinderboeken die nu nog altijd gelezen wordt. Het boek werd oorspronkelijk namelijk in 1940 uitgegeven. Het verhaal wordt verteld als een soort sprookje, en gaat over Erik die een poster met insecten boven zijn bed heeft hangen. Wanneer hij hier een langet ijd naar kijkt, komt hij erachter dat mensen en insecten helemaal niet zo veel van elkaar verschillen. Hij duikt in de wereld van insecten, en leert de lezer veel over de mens en de natuur.

Bonustip: Joris – Gewoon Een Heel Normale Hond – Mijke Bleecke

We waren enorm geraakt door hoe vrolijk en avontuurlijk dit boek is. In dit boek wordt op sublieme wijze een zorgeloze wereld geschetst waarin een hond kan praten. We vonden het een waanzinnig knap geschreven boek, want ondanks de zorgeloze wereld, mag er nog wel aan anderen gedacht worden. Dat zorgt voor een diepe band met iedereen om ons heen. Sommigen zijn bijvoorbeeld in gevaar, dus die mogen we heldhaftig gaan redden. Juist door die geweldige combi van genieten én samenleven met anderen, is dit een fenomenaal kinderboek.