Wat zijn de beste boeken om te lezen? Wat zijn nou echt goede boeken die aan te raden zijn? Hier vind je onze recente overzichten, met zowel fictie als non-fictie, die we maandelijks updaten. Lees verder voor de beste literatuur-aanraders op basis van recensies en cijfers van NRC, Trouw, DWDD en De Volkskrant. Deze top 10-lijsten zijn volledig up to date en recent voor 2024.

De beste boeken volgens het publiek

Beste boeken per categorie: 2024 update

>> Ga Naar: Beste Boeken: Fictie / Roman

>> Ga Naar: Beste Boeken: Liefde & Relaties

>> Ga Naar: Beste Boeken: Psychologie

>> Ga Naar: Beste Boeken: Spiritualiteit

>> Ga Naar: Beste Boeken: Gezondheid

>> Ga Naar: Beste Boeken: Zelfhulp

>> Ga Naar: Beste Boeken: Zakelijk

>> Ga Naar: Beste Boeken: Hobby

>> Ga Naar: Beste Boeken: Jeugd

>> Ga Naar: Beste Boeken: Per Auteur

>> Ga Naar: Beste Boeken: Bekende Boekenseries

>> Ga naar: Beste Boeken Ooit

Beste boeken per genre

Hieronder vind je de beste boeken per onderwerp, zodat je goede leestips kunt vinden voor jouw literatuur-behoefte. Of je nou actuele leestips zoekt – of de beste boeken ooit – in dit overzicht vind je altijd een passende lijst met de beste boeken voor jou.

Fictie & Roman

Jeugd

Liefde & Relaties

Psychologie

Gezondheid

Spiritualiteit

Zakelijk

Zelfhulp

Hobby & Interesse

De top 10 meest populaire en best beoordeelde boeken die uitgekomen zijn in 2022

Iedereen houdt van een goed boek. Of het nu voor ontspanning of onderzoek is, lezen is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het verruimt je geest en helpt je te groeien als persoon. Wij delen graag de favoriete boeken van Nederlanders voor dit jaar. De beste aanwinsten voor jouw huisbibliotheek volgens Nederland, vind je hier:

 1. Lucinda Riley – De geheimen van de kostschool (uitgekomen in 2022)
  >> Bestel deze #1 aanrader hier
 2. Kelly Weekers – De Kracht van keuze (uitgekomen in 2022)
 3. Karin Slaughter – Gewetenloos (uitgekomen in 2022)
 4. Thijs Launspach – Je bent al genoeg (uitgekomen in 2022)
 5. Charles den Tex – De Repair Club (uitgekomen in 2022)
 6. Suzanne Vermeer – Roadtrip (uitgekomen in 2022)
 7. Isabel Allende – Violeta (uitgekomen in 2022)
 8. Marcel van Roosmalen – Totaal (uitgekomen in 2022)
 9. Dai Carter – Nu of nooit (uitgekomen in 2022)
 10. Lieke Hester – Het kan ook nooit normaal (uitgekomen in 2022)

De top 5 beste boeken van 2022 volgens ons testpanel

Onze redactie heeft het hoofd ook gebogen over een tussenstand van de actuele beste boeken van 2022. We lazen en onderzochten alle genres, waaronder romans, thrillers en zelfhulpboeken. Daar kwam deze top 5 literatuur van 2022 uit:

1.  Nina Polak: Buitenleven (uitgekomen: mei 2022)

Buitenleven van Nina Polak is een boek dat gaat over Rivke en Esse. Zij gaan een nieuw avontuur aan en verlaten de stad voor het platteland. Ze gaan vol goede moed die kant op. Alleen het pakt anders uit dan ze hoopten. Het nieuwe ‘Buitenleven’ heeft op beiden een ander effect. Vooroordelen, ego’s en stereotypes? Daar staat dit boek vol mee. Een psychiater zorgt voor een bijzondere wending aan het leven op het platteland. Hebben we je al kunnen prikkelen? Ga dan snel naar de boekhandel of bestel onze nummer 1 online.

2.  Patrick van Hees: De geluksprofessor (uitgekomen: voor 2022)

Dit is een weer een compleet ander boek dan Buitenleven. Welk boek voor jou de nummer 1 is, ligt heel erg aan het genre waar jij van houdt. In De geluksprofessor lees je een verhaal, met in de hoofdrol Cuno Groen. Hij streefde altijd naar geluk en resultaat, maar op een gegeven moment slaat alles om, maar dan ook echt alles. De promotie van de professor gaat niet door en zijn vriendin gaat er met een ander vandoor. Hoewel Cuno eerst succesvol was in de (online) marketing, neemt zijn succes steeds verder af. Hij besluit naar Cambridge te verhuizen. In deze stad stelt hij zichzelf de vraag: wat maakt mij nou echt gelukkig? Cuno gaat op ontdekkingstocht.

 3. Emy Koopman: Tekenen van het universum (uitgekomen: maart 2022)

Tekenen van het universum is een boek van de Nederlandse schrijfster Emy Koopman. Het krijgt lovende recensies en vandaar dat we dit boek hebben opgenomen in de beste boekentips van 2022. Het boek gaat over opnames voor een televisieserie. Tijdens deze opnames vindt een hevige storm plaats, waarna Amy met haar Frans-Canadese fixer in een hotelkamer belandt. Doordat ze allebei een relatie hebben, wordt het een hele ingewikkelde en emotionele affaire. Emy Koopman zorgt ervoor dat je helemaal meegenomen wordt in het verhaal.

4. Michael Pilarczyk: Je bent zoals je denkt (uitgekomen: voor 2022)

Dit is een hele ander boek dan de fictie boeken hierboven. Dit boek van Michael Pilarczyk is een non-fictie boek, dat gericht is op het krijgen van de juiste mindset. Dat is niet altijd even makkelijk en soms moet je door een moeilijk proces. Hoewel dit geen mooi, meeslepend boek is, kan dit boek van Pilarczyk wel handvatten bieden voor een gelukkig leven. Hoe mooi is dat? Je leert onder andere dat jouw opvattingen invloed hebben op jouw manier van leven, en de persoon wie jij bent. Denk je positief? Dan zul je ook sneller positieve dingen aantrekken. Michael is ook overtuigd van de law-of-attraction: de wet van de aantrekkingskracht. Bekijk alvast de video van Pilarczyk voor inspiratie.

5. Edzard Mik: Waarom vogels (uitgekomen: maart 2022)

Waarom vogels is een diepzinnige roman van Edzard Mik. Het gaat over de liefde van een man voor zijn vader, die hij amper kent. Ook gaat het over de liefde van een vrouw voor haar man, die in zijn eigen leven gevangen zit. Dat de liefde voor haar man zo sterk is, had ze nooit verwacht. Ook gaat het over de liefde voor een beste vriendin. Alles in dit boek draait om de kracht van de liefde. Nu zul je misschien denken: waarom de titel van het boek van Edzard Mik? Nou, ook vogels sterven langzaam uit. Niet iedereen raakt dit, maar iedereen heeft een ander perspectief van liefde. Wat raakt jou en wat maakt liefde voor jou krachtig? Ga snel naar de boekenwinkel en schaf het boek van Edzard Mik aan.

Veel leesplezier met deze aanraders!