Wat zijn de beste boeken over kunst? Wij hebben de beste aanraders voor kunstliefhebbers op een rijtje gezet. Lees verder voor onze kunstboeken-toplijst…

Snel overzicht: Deze kunstboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste fotografische reisJimmy Nelson: Homage to Humanity: Jimmy Nelson heeft met dit boek een meesterwerk gecreëerd dat ons een blik gunt op meer dan dertig iconische stammen over de hele wereld. We zijn diep onder de indruk van de adembenemende foto’s en de gedetailleerde informatie die het boek biedt. Zijn reizen van de Himalaya tot Zuid-Amerika zijn prachtig vastgelegd. >> Check laagste prijs
Diepste inzicht in schoonheidDe geschiedenis van de schoonheid – Umberto Eco: In plaats van zich enkel te richten op kunst, duikt dit boek diep in de betekenis van schoonheid door de eeuwen heen. We waarderen de holistische benadering van schoonheid, inclusief schilderkunst, architectuur en literatuur. Het boek geeft een nieuw en verrijkend perspectief op hoe schoonheid in kunst wordt waargenomen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor alternatieve kunstWild Art – David Carrier: Dit boek heeft ons ogen geopend voor wat er zich aan de rand van de gevestigde kunst afspeelt. We vinden het fascinerend om te zien hoe kunst zich manifesteert buiten de traditionele arena’s en hoe sommige kunstenaars unieke expressievormen vinden die vaak over het hoofd worden gezien door de mainstream kunstwereld. >> Check laagste prijs

Homage to humanity – Jimmy Nelson

Jimmy Nelson is een uitmuntend fotograaf. Zijn foto’s zijn pure kunst. In dit boek presenteert hij zijn nieuwste collectie van 400 foto’ die een kijk bieden op meer dan dertig iconische stammen over de hele wereld. Voor zijn foto’s heeft hij gereisd van de Himalaya tot Afrika en Zuid-Amerika: alle uithoeken van de wereld staan op de gevoelige plaat.

Ook staan er in zijn boek boeiende interviews met stamleiders, geeft Nelson veel ‘side information’ bij zijn foto’s. Een uniek exemplaar dat op iedere keukentafel thuishoort.

100 works of art that will define our age – Kelly Grovier

Zoals ook voorgaande perioden kleur hebben gekregen aan de hand van de kunst die toen werd gevormd, is dat uiteraard ook vandaag de dag het geval. Welke kunst is dit dan? Dat is lastig te zeggen, omdat wij nog in de tijd zelf lezen. Maar Kelly Grovier doet een goede poging.

Het boek doet een voorspelling voor de 100 belangrijkste kunstwerken sinds 1990. Hiermee vormt dit boek een helderen en intelligente routekaart door het megalomane landschap van de hedendaagse kunst.

The anatomy of fashion – Colin Mc Dowell

De vraag die iedereen zich weleens heeft afgevraagd. Waarom kleden we ons in hemelsnaam zoals we ons kleden? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de functie van de stropdag. Of de kraag.

Dit boek vormt de ultieme gids om op zoek te gaan naar een antwoord op deze vraag. Je leert hoe de mode door de eeuwen heen is veranderd.

Het werk van bekende designers als Chanel, Versace Yves Sains Laurent en anderen komt aan bod. Wat is hun betekenis geweest voor de ontwikkeling van de hedendaagse mode? Meer dan 500 foto’s geven kleur aan dit fashion boek.

De geschiedenis van de schoonheid – Umberto Eco

Dit boek gaat verder dan enkel de geschiedenis van de kunst of de geschiedenis van de esthetiek. Het draait om schoonheid. Hoe we hiernaar kijken en keken. Hoe de definitie van schoonheid is gevormd.

Hierbij gaat het boek in op de schilderkunst, architectuur, beeldhouwkunst, film, fotografie, literatuur en poëzie.

Het boek biedt een prachtig perspectief over de rol van schoonheid binnen de kunst. Het zit vol met mooie nieuwe beschouwingen en bevat briljante voorbeelden uit de schilderkunst, beeldhouwkunst en fragmenten uit de filosofie en literatuurgeschiedenis.

Wild Art – David Carrier

Dit boek gaat over wat er zich aan de rand van wat kunst is, afspeelt. Wanneer is iets kunst? Het geeft zicht op werelden die vaak niet binnen de professionele kunstliteratuur worden benoemd. Werelden die door kunstcritici, -historici, -handelaren, -verzamelaars en kunstenaars zelf worden genegeerd.

Kunstenaars die zich op een unieke manier uitdrukken met een unieke plek en met unieke materiaal, vinden een plek binnen dit bijzonder mooie boek. Zodat de starre gevestigde kunstwereld omver wordt geblazen. Kunst wordt immers niet altijd gemaakt door mensen die zichzelf kunstenaar noemen.

The world atlas of street art and graffiti – Rafael Schacter

Zuid-Amerikaanse landen staan aan de basis van de street art. Hier in Zuid-Amerika verschenen namelijk de eerste moderne muurschilderingen begin twintigste eeuw. Zo’n 50 jaar later de spuitbus zijn intrede en zo ontstond graffiti.

Street art is vandaag de dag overal in de wereld te vinden. Het heeft zich tot een zeer complexe en heel sierlijke vorm van kunst ontwikkeld. Dit boek is een ode aan deze vorm van street art.

Dutch art in detail – diverse auteurs

Dit is een van de mooiste boeken ooit over de schilderijen van Nederlandse Meesters. 100 meesterwerken uit de voorgaande eeuwen worden tot in detail in het boek weergegeven. Al deze kunstwerken zijn in Nederlandse collecties te bewonderen.

Ieder kunstwerk beslaat 8 pagina’s. Hiermee is dit boek mega: het telt in totaal 816 pagina’s. Het is een uniek kijkboek over de beeldende kunst in de lagen landen van de afgelopen zes eeuwen.

Amsterdam en zijn iconen door de ogen van – Nico Koster

De afgelopen 50 jaar heeft Nico Koster de stad Amsterdam waargenomen door voor een groot deel de lens van zijn camera. Hiermee wist hij pure kunst te belichten. Mensen voor zijn camera zijn echt en stellen zich kwetsbaar op.

Dit boek geeft een uniek overzicht van 50 jaar Amsterdam en zijn vele kunstenaars en iconen die in die periode de stad hebben aangedaan. Met als een van de hoogtepunten John Lennon en Yoko Ono, die een week lang in het Amsterdamse Hilton verbleven. 

Dagelijkse rituelen – Mason Currey en Eva Hoeke

Dit boek gaat over hoe kunstenaars hun dagelijks leven in richten. Of ze in de nacht leven, of vroege vogels zijn. Welke manier van leven hen inspireert. Of naar welke balans ze op zoek zijn. Dit boek vertelt je er meer over.

Waar bijvoorbeeld de inspiratie van Stravinsky vandaan kwam. Hoe Annie M.G. Schmidt werkte. Ze had immers een heel huishouden draaiende te houden. Dit boek geeft een bijzondere inkijk in de wereld van de kunst en kunstenaars.

Leven Om Het Even – Marcel Van Nunen

Wij waren enorm verrast door deze bundel met kunst van Marcel van Nunen. Deze kunstbundel is in 2022 uitgekomen en betoverde ons met de indrukwekkende schilderijen waar we doorheen konden bladeren. Intens, origineel en pikant. De vrolijke composities gaan bovendien gepaard met passende gedichten. Aanrader.

Bonustip: The Story Of Art – E.H. Gombrich

Dit is werkelijk waar een prachtig boek. Als lezer maak je kennis met de grootste kunstenaars die wij op onze aarde ooit gekend hebben. En met hun beroemdste kunstwerken.

In het boek staan de kunstwerken heel groot afgebeeld. Per kunstwerk vind je een beschrijving. Hierbij word je als lezer onder meer gewezen op details binnen het schilderij. Maar ook op achtergrond informatie en je krijgt een kijk in het leven van de kunstenaar.