Wat zijn de beste thrillers? Hier vind je een overzicht met de beste literaire thrillers – misschien wel ooit, maar zeker op dit moment – volgens de redactie van Besteboekentips.nl. Lees verder en ontdek de goede, vaak bekroonde spannende boeken…

Voor ieder moment: de beste thriller-boeken ooit

Ben jij een liefhebber van thrillers en kun je niet stoppen met het lezen van spannende boeken uit dit genre? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd wat de beste thriller-boeken zijn. Welk boek ligt er vanavond bij jou op het nachtkastje? Spanning, uniciteit en een verrassende verhaallijn. Wij nemen je mee in de beste thriller-boeken uit binnen- én buitenland.

We hebben ernaar gestreefd om een zo divers mogelijke lijst samen te stellen, met psychologische thrillers, klassieke thrillers en zeker ook een aantal nieuw verschenen thrillers.

1. The Night Manager – John le Carré

The Night Manager is een Engelse productie, en in Nederland is dit boek verkrijgbaar onder de naam ‘de ideale vijand’. Komt de naam je bekend voor? Van het boek is een serie op de televisie verschenen, maar zoals vaker geven boeken je een heel ander inkijkje in de verhaallijn. The Night Manager is het meeslepende verhaal omtrent wapenhandel, met onder meer een belangrijke rol voor de verschillende inlichtingendiensten. Als Night Manager werkt Jonathan Pine in een prachtig luxehotel, maar dit trekt eveneens schimmige figuren aan. Al snel verdenkt hij enkele van de gasten van illegale handel, en neemt contact op met de politie. Dit is echter nog maar het begin. Pine komt terecht in gevaarlijke en dodelijke situaties, en ontdekt de geheimen achter internationale wapenhandel. Een relatief nieuwe thriller uit 2016 die aan spanning geen tekort heeft. 

The Night Manager

2. Ik reis alleen – Samuel Bjørk

“IJzige landschappen, mysterieuze aanwijzingen… Scandinavische schrijvers lijken een koudere, donkerdere plaats in hun misdaadfictie te bereiken dan de meeste andere schrijvers. En dit is ook nog eens een frisse wind in het drukke Scandinavische misdaadgenre. Én het is ook nog eens een debuutroman! Niks minder dan een sensatie dus.

Munch & Kruger 1 – Ik reis alleen

3. Laatste weduwe – Karin Slaughter

Randje-van-je-stoel! Er is nooit een saai moment in dit boek waarin Karin Slaughter op een literaire rampage gaat.

Will Trent – Laatste weduwe

4. Lentevuur – Suzanne Vermeer

Lentevuur is een thriller uit eigen land, geschreven door Suzanne Vermeer. Julia van Galen is samen met haar nichtje en een vriendin op vakantie in Tsjechië, op een klassiek oud landhuis van haar grootmoeder Eva Chorinska, kort daarvoor overleden op 93-jarige leeftijd. Op hun weg naar het landhuis gebeurt het onwerkelijke: ze rijden een oude vrouw aan, welke in coma raakt en later aan de verwondingen komt te overlijden. Was het toeval? Waarschijnlijk niet, zo ontdekt ook Julia. Ze stuit op verhalen en feiten waar ze liever niet achter was gekomen. Niet geheel toevallig waren Julia’s grootmoeder en de overleden vrouw goede bekenden van elkaar, en misschien juist daarom op dat moment aanwezig op de plek van het ongeluk. Speur mee door deze voorjaarsthriller.

Lentevuur

5. De Da Vinci Code – Dan Brown

Een bekende naam die absoluut niet mag ontbreken in de lijst met beste thriller-boeken, is de Da Vinci Code van Dan Brown. Dit is een superspannende thriller vol met feiten en mythes over kunst, religie en ook wetenschap. Een internationale bestseller met een Nederlandse vertaling, welke je meeneemt in het leven van professor Robert Langdon. Het verhaal speelt zich af in Frankrijk, waar Robert Langdon een mysterieuze moord probeert te ontrafelen. Langdon volgt aanwijzingen en komt in aanraking met het welbekende doek van Leonardo da Vinci. Het verhaal verplaatst zich naar Parijs, waar het Louvre een toneel wordt voor samenzweringen en sektes. Robert Langdon ontmoet Sophie, wie zonder het te weten het laatste erfgenaam van Jezus Christus blijkt te zijn. Een meeslepende thriller, gepubliceerd in 2003. Het werd eveneens een grote hit als filmuitvoering.

Robert Langdon 2 – De Da Vinci Code

6. The Stranger – Harlan Coben

The Stranger is een thriller uit 2015. Van dit boek draait ook een grote Netflix-serie, en het boek is in de Nederlandse vertaling te vinden onder de titel ‘de vreemde’. Een vreemdeling keert op de meest willekeurige momenten terug in het leven van hoofdrolspeler Adam. Ze komen elkaar overal tegen: in de winkel, op de parkeerplaats en ook in de kroeg. De vreemdeling vertelt Adam verontrustende feiten, die zijn tot dan toe perfecte leven helemaal op zijn kop zetten. Hij ontdekt wat schuilgaat achter zijn vrouw Corinne. Niet zomaar feiten, maar samenzweringen die hem het leven kunnen kosten. Als Adam niet exact doet wat er van hem wordt gevraagd, dan kan het op ieder moment misgaan. Het brengt hem in een ongewenste situatie, waarin Adam zijn gezin op de proef stelt.

The Stranger

7. Quarantaine – Erik Betten

Een Nederlandse thriller met een actueel thema. Quarantaine is het debuut van Erik Betten, en het verhaal speelt rond een dodelijk virus, waar de overheid geen grip op krijgt. In zijn haast om het virus het hoofd te bieden, bedenkt de overheid ondenkbare maatregelen met drastische gevolgen voor de gehele samenleving. Een oeroude bacterie verspreidt zich vanaf een gaswinningslocatie over het noorden van Nederland. Binnen korte tijd overlijden tientallen mensen aan het onbekende virus, en om verspreiding te voorkomen worden de noordelijke provincies volledig afgesloten van de buitenwereld. Als het leger wordt ingezet om vluchtelingen uit het noorden tegen te houden, volgt een ware samenzwering tegen kamerlid Homme Olivier. Hij fungeert als woordvoerder voor de getroffen provincies, maar lijkt tijdens de steeds groter wordende crisis de zondebok te worden. Met gevaar voor eigen leven keert hij vanuit Den Haag terug naar het noorden om zijn vrouw en andere inwoners van de noordelijke provincies te redden, als hij tenminste nog op tijd is…

Quarantaine

8. Huis vol leugens – Nicci French

De 45-jarige Neve leidt een goed leven, samen met haar man en drie kinderen. Niemand weet dat ze tegelijk een affaire heeft met een andere man, met wie ze geregeld afspreekt in zijn tweede woonhuis in Londen. Plots ontvangt Neve het bericht dat ze naar het appartement moet komen, waar ze haar minnaar met een ingeslagen schedel dood aantreft. Neve probeert al haar sporen uit te wissen en wil de affaire in de doofpot stoppen, maar dat is niet eenvoudig. Ze moet liegen tegen iedereen in haar directe omgeving, en zeker tegen haar gezin. De opeenstapeling van leugens lijken haar stukje bij beetje te veel te worden. Dan komt ze erachter dat ze zeker niet de enige is die iets te verbergen heeft. Haar huis blijkt ‘een huis vol leugens’ te zijn.

Huis vol leugens

9. The Silence of the Lambs

Hannibal hoort in onze beleving sowieso thuis in deze lijst.

Hannibal – De schreeuw van het lam/Silence …

10. Jack Reacher 1 – Jachtveld

Lee Child is in het laatste decennium uitgegroeid tot een thriller-grootheid. Dit boek is een uitstekende introductie in zijn werk (ook los te lezen).

Jachtveld

Veel leesplezier!