Wat zijn de beste boeken over China? Bijvoorbeeld over de cultuur, geschiedenis en geografie? Lees verder voor onze top 10 aanraders over China.

Snel overzicht: Deze boeken over China raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste reiservaringEen barbaar in China van Adriaan van Dis: Adriaan van Dis geeft in dit boek een levendig en met humor beschreven verslag van zijn avonturen tijdens zijn reis in China in 1986. We vonden zijn vertellingen over de Zijderoute bijzonder intrigerend. Deze reisbeschrijving neemt je mee op reis, zonder dat je je huis hoeft te verlaten. >> Check laagste prijs
Diepgaande emigratie-ervaringDuizend dagen in China van Bettine Vriesekoop: In plaats van een reis, zoomt dit boek in op de emigratie-ervaring van een Nederlandse correspondent in China. We waarderen de genuanceerde blik van Bettine op het dagelijks leven in China, en haar openhartigheid over de uitdagingen van het aanpassen aan een nieuwe cultuur maakt dit een boeiende leeservaring. >> Check laagste prijs
Beste historisch overzichtChina in World History van Paul S. Ropp: Als je op zoek bent naar diepgaande inzichten in de politieke, economische en culturele aspecten van China, dan is dit boek van Paul S. Ropp een uitstekende keuze. We vinden het een verhelderend werk dat de ontwikkelingen in China in een breder wereldbeeld plaatst en de verschillen en overeenkomsten met andere culturen belicht. >> Check laagste prijs

De top 10 boeiende boeken over China

China – door hun ligging en cultuur – is voor veel mensen een ver van hun bed show, maar er is geen huishouden in Nederland dat niets uit China in huis heeft. Wat moet je weten over China en welke inzichten kunnen je helpen bij het zaken doen met de Chinezen?

1. Een barbaar in China van Adriaan van Dis en A. van Dis

In dit boek van Adriaan van Dis neemt hij je mee tijdens zijn reis naar China in 1986. Zijn verhalen over de Zijderoute en wat hij tijdens zijn reis allemaal meegemaakt heeft, wordt in geuren en kleuren – en natuurlijk met wat humor – vertelt.

2. Duizend dagen in China van Bettine Vriesekoop

In dit boek geen reis naar China die centraal staat, maar de emigratie van een Nederlandse correspondent naar China. Je leest alles over opzienbarende gebeurtenissen die zich af hebben gespeeld in de tijd dat Bettine Vriesekoop in China woonde, maar ook hoe het dagelijkse leven in elkaar stak en hoeveel moeite het kostte om China te omarmen tijdens haar verblijf.

3. China in World History van Paul S. Ropp

Wil je meer over China als land weten en niet zozeer de verhalen van anderen horen? Dan kun je met dit boek – dat over het politieke, economische en culturele leven in China gaat – prima uit de voeten. Het vertelt je over het verschil tussen China en de rest van de wereld en hoe het Chinese leven zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld.

4. Leadership and Management in China van Chao-Chuan Chen

Sta je op het punt om in zee te gaan met een Chinees bedrijf? Dan kan dit boek je inzicht geven in hoe het zakenleven zich in China ontwikkeld heeft tot wat het nu is. Welke theorieën hebben het leiderschap beïnvloed en hoe kun je er je voordeel mee doen?

5. Poorly Made in China van Paul Midler

Vanuit ervaring vertelt Paul Midler je over wat er allemaal mis kan gaan wanneer we steeds meer vertrouwen op producten uit China. Hij vertelt je welke geheimen hij heeft ontdekt en hoe producenten uit andere landen van over de hele wereld geen kans maken als het gaat om het produceren van de goedkoopste artikelen. Dat deze artikelen “Made in China” niet goed scoren voor wat betreft veiligheid lijkt niemand te kunnen deren. Misschien ga je daar anders over nadenken nadat je dit boek hebt gelezen.

6. Vrijhaven Shanghai van Joan Veldkamp

Er is veel informatie in boeken en films over de Tweede Wereldoorlog, maar wist je dat er in diezelfde periode duizenden Joden naar China zijn ontsnapt en hierdoor uit handen gebleven zijn van Hitler? De persoonlijke verhalen van twee overlevenden vertellen je over hun jeugd die niet zozeer beter werd na deze ontsnapping, maar wel hoe het tot een levenslange vriendschap geleid heeft.

7. Verborgen stemmen van Xue Xinran

Dit trieste, maar ook inspirerende verhaal wordt gedeeld door Xue Xinran. Zij laat de stemmen van vele vrouwen horen, die anders ongehoord zouden blijven. Uit alle lagen van de Chinese bevolking hoor je wat vrouwen in China hebben meegemaakt tijdens hun leven. Het verschil met Westerse landen is gigantisch groot, terwijl de liefde tussen moeder en kind toch altijd weer overwint, zelfs in de meest oneerlijke en vreselijke omstandigheden.

8. De inhaalchinees van S. Wiemers

In dit boek lees je over acht trendsettende Chinezen die het nieuwe China beïnvloeden en hoe dit er op diverse vlakken (zoals muziek, technologie en zaken doen) uit ziet. Laat je niet voor de gek houden door nog steeds de traditionele beelden van China in je hoofd te hebben, maar laat je inspireren door deze moderne en markante personen die in China een grote rol spelen.

9. One Child van Mei Fong

Met verhalen uit persoonlijke ervaringen en uitvoerig onderzoek naar de geschiedenis en politieke standpunten omtrent het eenkindbeleid, lees je in dit boek de effecten op de Chinese gemeenschap.

10. Heeft China al gewonnen? van Kishore Mahbubani

Alleen met de titel van dit boek is je interesse al aangewakkerd. Hoe is de machtsverhouding tussen de Verenigde Staten en China eigenlijk echt? Staat China er inmiddels niet veel beter voor dan Amerika? De rol die wereldleiders en financiële crises hebben gespeeld, worden duidelijk en boeiend uiteen gezet voor de lezer.