Wat zijn de beste filosofie-boeken? In dit overzicht vind je een boekenlijst met de beste aanraders om kennis te maken met filosofie en/of om je er verder in te verdiepen. Lees verder…

Een overzicht van de beste filosofie-boeken

Als jij je graag wat meer wilt verdiepen in verschillende filosofische stromingen, is deze lijst van de beste filosofie-boeken een goede plek om te beginnen.

1. Filosofie van het ware geluk – Alain Badiou

Alain Badiou onderzoekt de betekenis van het ware geluk in de huidige consumptiemaatschappij. Hij bespreekt vier belangrijke pijlers: politiek, poëzie, filosofie en liefde. Het resultaat is een meesterwerk dat zonder twijfel een plekje verdient op deze lijst van beste filosofie-boeken.

2. Geschiedenis van de filosofie – Hans Joachim Störing

Geschiedenis van de filosofie is een uitstekend boek om mee te beginnen als je pas net om de hoek komt kijken op het gebied van filosofie. Het is dan ook zeer geschikt voor studenten.

3. Troost in filosofie – Uitgeverij Damon Vof

Dit boek vertelt het verhaal van de filosoof Boëthius, die in zijn dodencel discussieert met Filosofie over de zin van het leven.

4. Ik ben zijn – Shri Nisargadatta Maharaj

Ik ben zijn is een bijzonder boek bestaande uit 55 gesprekken die de Indiase goeroe Shri Nisargadatta Maharaj met zichzelf voert. Hij stelt vragen over zelfrealisatie en de echte Ik en beantwoordt deze vervolgens.

5. Mens in opstand – Albert Camus

Dit boek is een meeslepend essay van de Franse filosoof Albert Camus, waarin hij ingaat op revolutionair denken en de persoonlijke revolte.

6. Leer denken als een Romeinse keizer – Donald Robertson

Cognitief gedragspsycholoog Donald Robertson bespreekt het leven van keizer Marcus Aurelius, die zich liet leiden door een stoïcijnse filosofie. Robertson past de lessen die hieruit getrokken kunnen worden op interessante wijze toe op de moderne mens.

7. De geboorte van de tragedie – Friedrich Nietzsche

Als je meer te weten wilt komen over de filosofische denkwijze van groot filosoof Friedrich Nietzsche, is zijn eerste boek een goede plek om te beginnen.

8. Over dialoog – David Bohm

David Bohm is van mening dat we hedendaagse obstakels kunnen overwinnen door ons te verdiepen in het creatieve dialoog. Hierbij is het belangrijk om vooroordelen opzij te schuiven en ons te richten op het delen van onze gedachten.

9. Filo en Sofietje – Rymke Wiersma

Hoewel alle andere boeken in deze lijst geschreven zijn voor volwassenen, richt Rymke Wiersma zich op een jongere doelgroep. Het boek staat vol vragen die kinderen handvatten om op speelse wijze na te denken over het leven.

10. 25 eeuwen Westerse filosofen – E. Petersma

Dit boek is met name geschikt voor opleidingsdoeleinden en bespreekt vrijwel alle filosofen die in het verleden hun stempel hebben gedrukt op de ontwikkeling van filosofische stromingen.

Bonustip: Extreem toegepaste filosofie vind je in het NLP Doe-Boek

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

Had je al eens van NLP gehoord? Dit is een simpele manier om je leven positiever en energieker te maken, in plaats van angstig. NLP neemt namelijk al die prachtige filosofische wijsheden, zoals: er is niet één waarheid, en nodigt je vervolgens uit om dat in de praktijk te brengen. Bijvoorbeeld door volledig open te staan voor iedereen. Wij raden dit doe-boek met 139 techniekjes zeker aan.
Bestel dit leuke boek hier >>