Wat zijn de beste filosofie-boeken? In dit overzicht vind je een boekenlijst met de beste aanraders om kennis te maken met filosofie en/of om je er verder in te verdiepen. Lees verder…

Snel overzicht: Deze filosofie-boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste actuele keuzeDe Paradox van: De Parallelle Samenleving – Laurens Lindeman: Dit boek verkent op zalige wijze hoe de kernwaarden van vrijheid, soevereiniteit, rechtvaardigheid en gemeenschapszin anno nu in Nederland geleefd kunnen worden. >> Check laagste prijs
Essentiële keuze voor geluksinzichtFilosofie van het ware geluk – Alain Badiou: Alain Badiou duikt diep in het concept van het ware geluk in de moderne consumptiemaatschappij. Het onderzoeken van pijlers zoals politiek, poëzie, filosofie, en liefde, leidt tot een meeslepende exploratie die wij geloven een essentiële leeservaring biedt voor diegenen die het geluk willen begrijpen. >> Check laagste prijs
Beste inleidende keuzeGeschiedenis van de filosofie – Hans Joachim Störing: Voor nieuwkomers in de wereld van filosofie is dit boek de perfecte introductie. Hans Joachim Störing biedt een uitgebreid overzicht dat zowel verhelderend als toegankelijk is. Wij vinden dit boek een geweldige keuze voor studenten of iedereen die zijn eerste stappen zet in de filosofische wereld. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor zingevingTroost in filosofie – Uitgeverij Damon Vof: In dit diepgaande werk discussieert de filosoof Boëthius in zijn dodencel met Filosofie over de zin van het leven. We zijn van mening dat dit boek een krachtige reflectie biedt op leven, dood en zingeving, wat het tot een must-read maakt voor diegenen die zich met dergelijke vraagstukken bezighouden. >> Check laagste prijs

Een overzicht van de beste filosofie-boeken

Als jij je graag wat meer wilt verdiepen in verschillende filosofische stromingen, is deze lijst van de beste filosofie-boeken een goede plek om te beginnen.

1. De Paradox van: De Parallelle Samenleving – Laurens Lindeman

Dit is op dit moment het beste filosofische boek van Nederland: wat gebeurt er als je een gemeenschap opbouwt met een veel kleinere overheid? Hoeveel sneller, beter en persoonlijker kan het leven dan zijn?

We zijn enorm enthousiast over dit boek omdat het ons meeneemt op een fascinerende reis in het landschap van filosofische gedachten, wat ons aanmoedigt om onze perceptie van de werkelijkheid te heroverwegen en nieuwe kansen te verkennen die verder gaan dan de gebruikelijke grenzen.

2. Filosofie van het ware geluk – Alain Badiou

Alain Badiou onderzoekt de betekenis van het ware geluk in de huidige consumptiemaatschappij. Hij bespreekt vier belangrijke pijlers: politiek, poëzie, filosofie en liefde. Het resultaat is een meesterwerk dat zonder twijfel een plekje verdient op deze lijst van beste filosofie-boeken.

3. Geschiedenis van de filosofie – Hans Joachim Störing

Geschiedenis van de filosofie is een uitstekend boek om mee te beginnen als je pas net om de hoek komt kijken op het gebied van filosofie. Het is dan ook zeer geschikt voor studenten.

4. Troost in filosofie – Uitgeverij Damon Vof

Dit boek vertelt het verhaal van de filosoof Boëthius, die in zijn dodencel discussieert met Filosofie over de zin van het leven.

5. Ik ben zijn – Shri Nisargadatta Maharaj

Ik ben zijn is een bijzonder boek bestaande uit 55 gesprekken die de Indiase goeroe Shri Nisargadatta Maharaj met zichzelf voert. Hij stelt vragen over zelfrealisatie en de echte Ik en beantwoordt deze vervolgens.

6. Mens in opstand – Albert Camus

Dit boek is een meeslepend essay van de Franse filosoof Albert Camus, waarin hij ingaat op revolutionair denken en de persoonlijke revolte.

7. Leer denken als een Romeinse keizer – Donald Robertson

Cognitief gedragspsycholoog Donald Robertson bespreekt het leven van keizer Marcus Aurelius, die zich liet leiden door een stoïcijnse filosofie. Robertson past de lessen die hieruit getrokken kunnen worden op interessante wijze toe op de moderne mens.

8. De geboorte van de tragedie – Friedrich Nietzsche

Als je meer te weten wilt komen over de filosofische denkwijze van groot filosoof Friedrich Nietzsche, is zijn eerste boek een goede plek om te beginnen.

9. Over dialoog – David Bohm

David Bohm is van mening dat we hedendaagse obstakels kunnen overwinnen door ons te verdiepen in het creatieve dialoog. Hierbij is het belangrijk om vooroordelen opzij te schuiven en ons te richten op het delen van onze gedachten.

10. Filo en Sofietje – Rymke Wiersma

Hoewel alle andere boeken in deze lijst geschreven zijn voor volwassenen, richt Rymke Wiersma zich op een jongere doelgroep. Het boek staat vol vragen die kinderen handvatten om op speelse wijze na te denken over het leven.

Bonustip: 25 eeuwen Westerse filosofen – E. Petersma

Dit boek is met name geschikt voor opleidingsdoeleinden en bespreekt vrijwel alle filosofen die in het verleden hun stempel hebben gedrukt op de ontwikkeling van filosofische stromingen.

Bonustip: Extreem toegepaste filosofie vind je in het NLP Doe-Boek

Had je al eens van NLP gehoord? Dit is een simpele manier om je leven positiever en energieker te maken, in plaats van angstig. NLP neemt namelijk al die prachtige filosofische wijsheden, zoals: er is niet één waarheid, en nodigt je vervolgens uit om dat in de praktijk te brengen. Bijvoorbeeld door volledig open te staan voor iedereen. Wij raden dit doe-boek met 139 techniekjes zeker aan.

Bestel dit leuke boek hier voor slechts 19,- (tip: veel goedkoper dan op Bol) >>

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

Op jouw succes!