Van modern tot klassiek… Wat zijn de beste boeken over muziek en de verschillende aspecten ervan, zoals muziekgeschiedenis, muzikanten, componisten en verschillende muziekgenres? Lees verder voor onze beste aanraders…

Voetnoten en octaven: het beste dat de muziekwereld op papier te bieden heeft

Muziek is kunst. Muziek is vrijheid. Muziek is leven.

Snel overzicht: Deze boeken over muziek raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste inzicht in de BeatlesMcCartney over McCartney (en The Beatles): Dit boek biedt unieke ervaringen uit eerste hand. Geschreven door Paul du Noyer, in samenwerking met Paul McCartney zelf. Het werk is gedeeltelijk een biografie, deels memoires en een hommage. Het beschrijft de ervaringen en bevindingen van meer dan 35 jaar. We vinden dit boek vooral waardevol voor diegenen die geïnteresseerd zijn in diepgaande inzichten over de Beatles. >> Check laagste prijs
Beste vergelijking tussen bandsJohn, Paul, Keith & Mick: Een boeiend verhaal waarin Flip Vuijsje het leven en de interacties tussen de Beatles en The Rolling Stones beschrijft. Dit boek geeft antwoord op hoe de bands en bandleden met elkaar omgingen en wat ze van elkaars muziek vonden. Wij waarderen de unieke blik op deze twee iconische bands en de manier waarop ze met elkaar interageerden. >> Check laagste prijs
Beste Nederlands rocksucces in de VSDe Amerikaanse droom: Een meeslepend relaas over het buitenlandse succes van de Golden Earring, vooral in Amerika. Geschreven door Robert Haagsma, dit boek focust op de late jaren zestig tot de midden jaren tachtig, waarin de Golden Earring talloze malen optrad in Amerika. We zijn onder de indruk van het gedetailleerde verslag van het internationale aspect van Nederlands bekendste rockband. >> Check laagste prijs

McCartney over McCartney (en The Beatles) – unieke ervaringen uit eerste hand

Geschreven door Paul du Noyer, in samenwerking met één van de drijvende krachten achter de Beatles, die later een solocarrière is begonnen. Du Noyer was meer dan 30 jaar actief als journalist. Hij schreef over pop- en rockmuziek en heeft vrijwel elke grote beroemdheid ooit geïnterviewd. Bovendien was hij een bekende van Paul McCartney en jarenlang verbonden aan diens staf. Over hem schrijft hij nu uit eerste hand: vijfendertig jaar bevindingen zijn in één boek verzameld. Dit prachtige en unieke werk is gedeeltelijk biografie, part memoires en hommage.

John, Paul, Keith and Mick – goed voor uren lees- en kijkplezier

De ondertitel van dit boek van Flip Vuijsje uit 2009 luidt: the Beatles en The Rolling Stones, samen in een verhaal. Dit verhaal doet wat geen verhaal eerder ooit deed: het verhaal van beide bands gezamenlijk vertellen. De ontmoetingen tussen de bands en bandleden staan centraal. Hoe gingen de Beatles en Rolling Stones met elkaar om? Wat vonden ze van elkaars muziek? Flip Vuijsje levert op alle die veel gestelde vragen antwoord en biedt nog een hoop meer.

De Amerikaanse droom – Nederlands rocksucces over de grenzen

Een boek van Robert (IJsbrand) Haagsma uit 2012 over het buitenlandse succes (met name in Amerika) van de Golden Earring, de succesvolste en meest memorabele rockband van Nederland. Freelance muziekjournalist Haagsma beschrijft de periode van de late jaren zestig tot midden jaren tachtig – een periode waarin de Golden Earring talloze keren in Amerika optrad. Het internationale aspect van Nederlands bekendste rockband staat in dit boek centraal.

Een eeuw popmuziek: van crooners tot dubstep – een 100-jarige ontdekkingsreis

Gert Keunen is Vlaams componist, muziekpublicist en frontman van band Briskey Big Band. Ook is hij professor muziekgeschiedenis aan de Rockacademie (Fontys) in Tilburg en werkt hij bij het Rits en de Hogescholen van Gent en Limburg. In 2015 wijdde hij een boek aan het fenomeen ‘popmuziek’. Hij onderzoekt en verkent de talloze stijlen en genres en gaat op zoek naar de oorsprong van de popmuziek in het westen. Vergezel hem in deze unieke ontdekkingsreis.

The golden years of Dutch pop music – de band en de hits op ‘n rijtje

De Jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw staan in de boek van Robert Haagsma centraal. Het waren de jaren van The Blue Diamonds, Cuby & The Blizzards en Earth & Fire. In dit boek vindt je een uniek overzicht van alle belangrijkste band en de hitsingles uit deze ‘gouden eeuw’ van de Nederpop. Universal Music levert de besproken hits op cd als bijlage bij het boek.

365 albums die je beluisterd moet hebben – 365 redenen om te kopen

Auteur Peter Vantyghem, muziekkenner en -journalist van De Standaard, neemt je bij de hand en voert je mee langs de beste artiesten en albums. Hij bespreekt niet alleen de grote namen en klassiekers, maar ook minder bekende werken die alleen de insiders kennen. Hij brengt deze werken samen in 12 genres en levert talloze weetjes, feitjes en suggesties waar elke liefhebber van muziek iets van op kan steken. Dit boek vol albums maakt gegarandeerd nostalgisch.

Berlijn: Muzikale revolutie – uniek werk met een stad als hoofpersoon

De naam zegt het al: Berlijn staat in dit boek van Leo Blokhuis centraal en wel het Berlijn ten tijde van de Koude Oorlog en de Muur. Denk bijvoorbeeld aan David Bowie. Blokhuis, auteur van onder meer Grijsgedraaid en het Klein ABC van de popmuziek (in samenwerking met Matthijs van Nieuwkerk) beschrijft de stad als “kweekplaats van een vernieuwende muzikale cultuur”.

Alles begint bij Bach – de ins en outs van klassieke muziek

De ondertitel van dit werk uit 2020 is Wat je moet weten over klassieke muziek. Muziekcriticus en journalist en Merlijn Kerkhof neemt je mee op muzikale ontdekkingstocht langs de grote namen van de klassieke muziek. Waar komt klassieke muziek vandaan? Wat zijn de verschillende stijlen? En hoe komt het nu dat zoveel bekende componisten van Duitse komaf zijn? Kerkhof heeft op elke vraag een antwoord paraat en levert bovendien talloze luistertips.

Een geschiedenis van de Europese muziek tot 1900 – muziek in cultuur-historisch perspectief

Francis Maes leidt de lezer langs alle stromingen in de muzikale geschiedenis tot 1900 en brengt zowel de bekende als minder bekende composities aan bod. Bovenal laat het muziek zien vanuit cultuur-historische invalshoek: het vloeit voort uit de wisselwerking van filosofie en praktijk. Niet helemaal duidelijk wat daarmee bedoeld wordt? Maes legt je begrijpelijk uit.

How does it feel? Leven met Bob Dylan – Literair stijlicoon

Bob Dylan staat sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw bekend als één van de beste (zo niet dé beste) songwriters van de twintigste en éénentwintigste eeuw. In 2016 ontving hij zelfs de Nobelprijs voor de Literatuur. Dit boek uit 2019, van Harm Peter Smilde, laat zien hoe zijn muziek en teksten de levens van 26 bekende Vlaamse en Nederlandse muzikanten positief heeft beïnvloed.