Wat zijn de beste boeken om te leren programmeren? Wij hebben de beste aanraders op een rijtje gezet. Programmeren/coderen is namelijk niet alleen leuk, maar het is ook nog eens een zeer gewilde vaardigheid. Lees verder voor de beste boekentips…

Programmeerboeken top 10: download deze titels op je harde schijf

Programmeren moeilijk en alleen voor professionals? Nee, allang niet meer. Niet als je de juiste boeken er op naslaat, tenminste. Hier volgt een mooi, breed aanbod voor de beginner.

Snel overzicht: Deze programmeerboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor beginnersVoor Dummies – Programmeren met Python voor Dummies: John Paul Mueller, een gerespecteerde auteur met meer dan 100 boeken op zijn naam, leidt je stapsgewijs door de wereld van Python. Het boek is uitgegeven in de bekende ‘voor Dummies’ reeks, maar dit betekent niet dat het allemaal appeltje eitje is. We vinden dit boek uitermate geschikt voor degenen die hun eerste stappen in het programmeren willen zetten maar niet voor uitdaging terugdeinzen . >> Check laagste prijs
Beste praktijkgerichte keuzeStudio Visual Steps – Stap voor stap leren programmeren met Python: Dit 160 pagina’s tellende boek is een praktische gids voor het leren programmeren. Het helpt je niet alleen met de basis van programmeren, maar ook met het opzetten van verschillende digitale projecten. We waarderen vooral de hands-on benadering van dit boek, waarbij je leert door te doen. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor webdesignJon Duckett – HTML en CSS: websites ontwerpen en bouwen: Dit boek is een diepgaande handleiding voor iedereen die geïnteresseerd is in webdesign. Van hobbyisten tot professionals, dit boek biedt waardevolle inzichten in het gebruik van CSS3 en HTML5 voor websiteontwerp. We zijn met name gecharmeerd van de uitgebreide inhoud en de aanvullende videodemonstraties die online beschikbaar zijn. >> Check laagste prijs

John Paul Mueller – Programmeren met Python voor Dummies

Uitgegeven in de bekende ‘voor Dummies’ reeks. Maar vergis je niet: programmeren is niet voor de dommen, juist voor ‘slimmies’. Python is wereldwijd één van de meest gebruikte programmeertalen. Je kunt er allerlei programmeerconcepten mee ontdekken en data-analyses mee uitvoeren. John Paul Mueller, schreef al meer dan 100 boeken en 300 artikelen voor bekende IT-tijdschriften als Visual Basic Developer en Software Test and Performance. Hij is zeker geen lichtgewicht. In dit boek leidt hij je stap voor stap door de taal en de logica van programmeren.

Studio Visual Steps – Stap voor stap leren programmeren met Python

160 pagina’s dik, met de eerste druk in maart 2018. Dit boek leert je de basis van het programmeren en helpt je verschillende (eenvoudige) digitale projecten op te zetten. Word wegwijs in de digitale wereld: leer hoe je een omrekenprogramma (mijlen naar kilometers, gram naar kilogram) kunt maken, evenals een eigen versie Mastermind, een spel waarbij je een sleutel moet kraken. Leer getal- en tekstvariabelen te gebruiken, evenals commando’s te typen, modules te gebruiken. Je kunt zelfs leren tekenen en commentaar toevoegen: van alles wat.

Jon Duckett – HTML en CSS: websites ontwerpen en bouwen

Eerste druk uit 2012 en een lekker dikke pil. Dit handige boek is speciaal gemaakt voor auteurs, (online) redacteuren, programmeurs, ontwerpers, webwinkelmedewerkers, bloggers, marketingstrategen en hobbyisten, kortom: voor bijna iedereen. Leer hoe je de programma’s CSS3 en HTML5 kunt gebruiken op websites en pagina’s vorm te geven, audio afbeeldingen en videobestanden te verwerken en hoe je je eigen vormgeving kunt bepalen. Extra handig: via http://www.htmlandcssbook.com zijn verschillende videodemonstraties beschikbaar. Altijd al aan webdesign willen doen? Dit is je kans, laat hem dus vooral niet liggen.

Eric Matthes – Crash course programmeren in Python: Projectgericht leren programmeren

Een boek uit 2018: ook een lekker dikke pil, van maar liefst 584 pagina’s, maar zeker de moeite waard. Leer Pythonopties als Pygal, Numpy en Matplotlib te gebruiken. Klinkt dit als Chinees? Straks niet meer, want dit boek leidt je in alle rust langs al deze applicaties. De natuurkundige en wiskundige Eric Matthes leert je hoe je 2D-spellen kunt ontwerpen en hoe je programmeerfouten kunt oplossen. Hij kon al programmeren toen hij 5 was, dus zo moeilijk kan het niet zijn.

Carol Vorderman – Programmeren voor kinderen

Carol Vorderman is een gerenommeerd wiskundige en daarnaast een hele populaire Britse tv-presentatrice: zij weet hoe ze een breed publiek moet bereiken en hoe ze iets begrijpelijk kan maken. Kinderen kunnen een lastig publiek zijn, maar niet voor haar. Carol Vorderman weet hoe ze met boeien en brengt wetenschap, wiskunde en techniek op speelse wijze samen. Ze leert kinderen hoe ze met het programmeer programma Python aan de slag kunnen. Leer hoe je digitale tekeningen kunt maken, games kunt ontwerpen en codes kunt uitwisselen.

Rosie dickins, Jonathan Melmoth en Louie Stowell – Ik kan al programmeren met Scratch

Speciaal voor kinderen. Dit auteurstrio laat je in een bescheiden 96 pagina’s de basis zien van hoe je met het programma Scratch kunt programmeren. De stof is zeer toegankelijk en niet moeilijk te begrijpen. Je kunt leren animaties of spelletjes maken. De instructies zijn super duidelijk en de screenshots helder. Neem dus een kijkje: er wacht een digitale wereld op je!

Michiel de Rond – Handboek ASP.Net Core 3.1

Dit boek komt uit 2020 en is dus gloednieuw. Schaf het nieuwste van het nieuwste aan en leer alles over het efficiënt vormgeven van web services en -applicaties voor MacOS, Linux en Windows. ASP.Net Core 3.1 is uitermate geschikt voor kleinschalige hobbyprojecten, maar ook voor complexere applicaties. Leer digitale fouten opsporen en uw toepassingen publiceren.

Mark Geddes – Arduino project handboek: 25 praktische projecten om mee te beginnen

Geen inspiratie? Geen probleem: Mark Geddes presenteert je de projecten op een gouden dienblad. Dit handboek uit 2016 is uitgegeven door Visual Steps BV en is bestemd voor de beginnende gebruiker van Arduino (dat ook als Genuino bekend staat). Met behulp van dit boek kan je straks 25 unieke interactieve projecten ontwerpen. Elk project bevat gepaste instructies. Maak bijvoorbeeld een lichtdimmer, geheugenspel, bewegingssensor en een weerstation. Met de ervaring die je met dit boek op doek kan je straks op eigen houtje aan de slag.

Peter Ter Braake – Handboek Power BI Zelfservice-analyse in Excel en Power BI Desktop

Dit boek uit 2019 helpt je op weg in twee programma’s voor het inlezen en bewerken van bronnen, het structureren en visualiseren van data. Het handboek voor Power BI is bestemd voor studenten bedrijfskunde, informatica, gerelateerde studies en young professionals. Extra informatie voor student en docent vindt je op de website www.handboekpowerbi.nl. Hier vindt je onder andere digitale overhoringen met meerkeuzevragen en informatie voor opdrachten.

Ben Groenendijk – Aan de slag met Power BI Van Data naar Dashboard

Ben Groenendijk loodst je in 200 pagina’s langs de beginselen van Power BI. Hij is docent informatica aan de Hogeschool van Rotterdam en auteur van verscheidene boeken. Het analyseren van data is essentieel in het moderne datatijdperk. Aan de hand van dit boek leer je de eerste beginselen van (digitale) dataverwerking met behulp van een breed inzetbaar programma.