Wat zijn de beste, meest accurate en meest interessante boeken over de tweede wereldoorlog? Lees verder voor onze top 10 met aanraders over dit fascinerende onderwerp…

De top 10 van beste boeken over de Tweede wereldoorlog

Wat er in de Tweede wereldoorlog gebeurde mag nooit vergeten worden. De tien boeken die in deze top 10 genoemd worden, vertellen je over persoonlijke ervaringen en meer achtergrondinformatie over de kampen die in de oorlog een grote rol hebben gespeeld.

Snel overzicht: Deze boeken over de Tweede Wereldoorlog raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste persoonlijke verhaalDe laatste getuige van Frank Krake: Dit boek belicht het ongelofelijke overlevingsverhaal van Wim Alosery. Wat dit boek zo intrigerend maakt, is hoe zijn opvoeding in de straten van Amsterdam heeft bijgedragen aan zijn overlevingsvermogen in zulke zware omstandigheden. >> Check laagste prijs
Meest impactvolle getuigenisIk ontsnapte uit Auschwitz van Rudolf Vrba: Rudolf Vrba behoort tot de vijf Joden die uit Auschwitz konden ontsnappen. Zijn getuigenis is onvergetelijk en speelde een cruciale rol in de processen tegen de nazi’s. Dit boek neemt de lezer mee naar de donkerste dagen van Auschwitz. >> Check laagste prijs
Meest inspirerende moedHoelang mag ik blijven? van Wendy Geuverink: Dit werk beschrijft het leven van Truus van Zuiden, die op maar liefst dertien verschillende plaatsen in Nederland ondergedoken zat. Wat ons vooral raakte, is haar onverzettelijke moed die gedurende het hele verhaal doorschijnt. >> Check laagste prijs

1. De laatste getuige van Frank Krake

Je leest het verhaal van de Nederlander Wim Alosery (1923), die drie kampen en een scheepsramp overleefde. Hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen? Zijn jeugd en thuissituatie in Amsterdam hebben een grote rol gespeeld. Zijn overlevingsinstinct, maar zeker ook de vaardigheden die hij in de straten van Amsterdam leerde, maken dat hij nu zijn verhaal in dit boek heeft kunnen vertellen. 

2. Ik ontsnapte uit Auschwitz van Rudolf Vrba

Rudolf Vrba is (maar) een van de vijf Joden die uit Auschwitz wist te ontsnappen. Na de oorlog was zijn getuigenis belangrijk tijdens de processen tegen de nazi’s die plaats hebben gevonden. Het verhaal in dit boek gaat over het leven in Auschwitz en hoe hij ontsnapt is. 

3. Hoelang mag ik blijven? van Wendy Geuverink

De auteur vertelt over het leven van Truus van Zuiden, die in haar tienerjaren op dertien verschillende plekken in Nederland ondergedoken heeft gezeten. Truus was echter geen doorsnee mens die zich snel neerlegde bij de situatie. Vooral haar moed blijkt dan ook in dit boek.

4. Kanttekeningen bij Hitler van Sebastian Haffner

Hitler werd vaak op een bepaalde manier getypeerd en dat wordt in dit boek gecorrigeerd. Door naar de persoon Hitler te kijken vanuit verschillende invalshoeken, krijg je een heldere verklaring voor zijn politieke gedrag.

5. Het boek der kampen van Ludo van Eck

De auteur van dit boek heeft in Dachau gevangen gezeten en heeft er zijn levenswerk van gemaakt om alle kampen niet alleen te bezoeken, maar ook te beschrijven in dit boek. Let op welke versie van “Het boek der kampen” je aanschaft, want de nieuwste editie heeft meer informatie en ook kleurenfoto’s die eerder niet in het boek opgenomen waren.

6. Het schooltje van Auschwitz van Maria Escobar

In dit waargebeurde verhaal lees je over de Duitse Helena Hannemann, die vrijwillig op de trein naar Auschwitz stapte, omdat de rest van haar gezin gedeporteerd werd. Uiteindelijk krijgt ze de opdracht een schooltje te starten en dit was voor velen een klein sprankje hoop tijdens alle gruwelijke toestanden in het kamp.

7. De rechtvaardigen van Jan Brokken

In een tijd van wanhoop en ellende zijn er altijd mensen die opstaan en hun nek durven uitsteken. Zo iemand was consul Jan Zwartendijk, die in Litouwen gestationeerd was. Hij heeft ervoor gezorgd dat duizenden Joden de oorlog hebben overleefd. Hoe? Dat lees je in dit meeslepend boek.

8. De Nazi moordfabrieken van Ton Roozeboom

Dit boek gaat over de vier vernietigingskampen van de nazi’s in Polen: Chelmno, Belzec, Treblinka en Sobibor. Door de diverse invalshoeken – onder andere ooggetuigenverklaringen, tekeningen van kampen en luchtfoto’s – krijg je een goede indruk van hoe het uitmoorden in deze kampen heeft plaatsgevonden.

9. Onbekend WOII – Peleliu van Benedict Janssen

In de acht verschillende verhalen in dit boek lees je over diverse verbazingwekkende gebeurtenissen die zich onder andere in Peleliu hebben afgespeeld, waarbij je je constant blijft afvragen “hoe” en “waarom” dit heeft kunnen gebeuren.

10. Band of Brothers van Stephen E. Ambrose

De verhalen van Easy Company zijn verfilmd, maar ook het boek van deze helden is het lezen waard. Er zijn dagboeknotities en brieven van de soldaten opgenomen, waarmee je toch een ander beeld krijgt dan wanneer je alleen de verfilming van de ervaringen van Easy Company gezien hebt.