Wat zijn de beste boeken over bier? Welke boeken moet je gelezen hebben zodat je alles weet over bier brouwen, recepten en de verschillende Nederlandse en Belgische merken? Lees verder voor onze aanraders…

De top 10 met beste boeken over bier; geschiedenis, zelf brouwen, soorten en gerechten

De thuisbrouwkits voor bier zijn niet aan te slepen, maar wat maakt bier nou zo’n heerlijk en speciaal drankje? En waarom lust je in de winter liever een andere smaak bier dan in de zomer? Je vindt antwoorden – en meer interessante weetjes – in de onderstaande boeken.

1. Gerard Heineken van Annejet van der Zijl

Wie in de wereld van het bier duikt, moet op zijn minst het verhaal van dit bierimperium gelezen hebben. Met achtergrondinformatie uit de archieven van de familie Heineken werd dit bijzondere boek geschreven. Laat je dan ook meeslepen in dit dramatische verhaal over het leven van Gerard Heineken.

2. Bier in Nederland van Marco Daane

In dit boek leer je over bekende en onbekende bieren die in Nederland geproduceerd werden en dat smaakt natuurlijk naar meer. Het is dan ook niet voor niks dat de biercultuur zo opbloeit. Neem eerst een duik in de geschiedenis en laat je inspireren door de culturele, technologische en economische ontwikkelingen die zich op biergebied hebben voorgedaan.

3. Het Belgisch Bierboek van Erik Verdonck

Belgische biertjes, Belgische cafés, zelfs speciale biercafés zie je in dit boek voorbij komen. Tips voor de lekkerste biertjes, met welke hapjes je ze goed kunt combineren (van bekende chefs) en een bezoek aan de brouwerij; je haalt het allemaal uit het Belgisch Bierboek.

4. Op café in Vlaanderen van Sofie Vanrafelghem

De stap naar “Op café in Vlaanderen” is na het Belgisch Bierboek snel gezet. De auteur neemt je graag mee op reis naar de meest unieke cafés op de meest bijzondere locaties. Daarnaast krijg je ook een overzicht van de belangrijkste toeristische attracties in de buurt. Had je al een bestemming voor je volgende vakantie? Dit boek gaat mee.

5. Thuis bier brouwen van Greg Hughes

Met dit boek leer je hoe je zelf bier (verschillende soorten) of bier met specerijen, kruiden of fruit kunt maken. Foto’s nemen je stapsgewijs mee door het brouwersproces. Dit is een handig boek voor de beginnende bierbrouwer.

6. The Complete Beer Course: Boot Camp for Beer Geeks van Joshua M. Bernstein

Dit Engelstalige boek is een grote en uitgebreide workshop bierbrouwen. Van IPA’s tot Belgische abdijbieren, het komt allemaal aan bod. Ook worden bieren gecombineerd met gerechten en leer je hoe je je eigen bierkelder kunt maken.

7. Brouwen van James Morton

In gesprek met James Morton – het voelt namelijk niet als het lezen van een lap tekst – lees je de basisbeginselen van het brouwproces, zodat je daarna de recepten in het boek kunt uitproberen. Er gaat toch niets boven het brouwen en proeven van je eigen bier.

8. De biericonen der Lage Landen van Jan Machiel van Bragt

Laat je met deze auteur terug voeren naar een tijd van iconische bieren en bierbrouwers, Nederland en België waren er immers vol van. Verhalen en anekdotes maken het een vlot en boeiend verhaal.

9. Ontdek de smaak van bier van Fiona de Lange

Fiona de Lange – biersommelier – legt je piekfijn en op vermakelijke wijze uit waar de smaak van een bepaald biertje vandaan komt. Je kunt met deze informatie je eigen smaak verklaren, maar het ook makkelijker uitleggen wanneer je ergens op een terras een biertje wilt bestellen.

10. Bier aan tafel van Arvid C. Bergström en Marko Teseling

In een lijst met boeken over bier mag een kookboek natuurlijk niet ontbreken. Het word je makkelijk gemaakt door deze auteur – biersommelier en kok – die je een gerecht geeft en daarbij minstens twee bieren aanbeveelt. Het boek gaat per seizoen in op voorgerechten, soepen, hoofdgerechten en desserts. Maak de gerechten en serveer er de aanbevolen bieren bij; alsof er een engeltje over je tong fietst.