Wat zijn nou echt interessante en goede boeken voor als je ook wilt leren hoe je een stoicijn kunt worden? Met andere woorden: hoe je meer kunt accepteren en hoe je proactieve in het leven staat? In deze boekenlijst vind je de beste boeken over stoïcisme. Lees verder…

Snel overzicht: Deze boeken over stoïcisme raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste praktische gidsHoe word je een stoïcijn? – Massimo Pigliucci: Massimo Pigliucci leidt de lezer door de stoïcijnse filosofie in het hedendaagse leven met behulp van twaalf praktische leefregels. Aan de hand van boeiende persoonlijke anekdotes, maakt hij de eeuwenoude filosofie relevant voor het moderne leven. Dit boek voelde voor ons aan als een directe en praktische gids voor iedereen die een stoïcijns leven wil leiden. >> Check laagste prijs
Beste trainingshandleidingHandboek voor de moderne stoïcijn – Gregory Lopez: Dit handboek biedt een gestructureerde aanpak met 52 oefeningen voor een evenwichtig stoïcijns leven. We vinden het ideaal voor degenen die een wekelijkse oefenroutine willen volgen en het stoïcijnse gedachtegoed diep in hun dagelijkse leven willen integreren. >> Check laagste prijs
Beste voor copingSterven als een stoïcijn – Marja Havermans: Terwijl veel boeken over stoïcisme handvatten bieden voor het dagelijkse leven, benadert Marja Havermans het thema vanuit het perspectief van ziekte en dood. Het intieme verhaal over de ziekte van haar man Paul geeft lezers troost en praktische adviezen voor het navigeren door de moeilijkste momenten van het leven met een stoïcijnse houding. >> Check laagste prijs

Een overzicht van de beste boeken over stoïcisme

Als jij geïnteresseerd bent in de stoïcijnse filosofie en hier graag meer over wilt leren, is dit overzicht van de beste boeken over stoïcisme geschikt voor jou.

1. Hoe word je stoïcijn? – Massimo Pigliucci

Massimo Pigliucci past de eeuwenoude stoïcijnse filosofie toe op het moderne leven. Hij introduceert aan de hand van persoonlijke anekdotes twaalf leefregels die je moet aanhouden om een moderne stoïcijn te worden. Zijn werk past dan ook zeker in dit overzicht van de beste boeken over stoïcisme.

2. Handboek voor de moderne stoïcijn – Gregory Lopez

52 oefeningen voor een evenwichtig leven.

3. Sterven als een stoïcijn – Marja Havermans

Hoewel veel van de bovenstaande boeken ingaan op manieren om als een stoïcijn te leven, richt Marja Havermans zich op het omgaan met ziekte en de dood op een stoïcijnse manier. Dit persoonlijke verhaal over de ziekte van haar man Paul biedt troost en handvatten voor iedereen die zich in een gelijke situatie bevindt.

4. Stoïsche notities – R.W. Wiersma

De stoïcijnen en andere klassieke filosofen als bron van inspiratie voor geluk en een mooiere wereld.

5. Een oprechte stoïcijn – Simone Mooij-Valk

Een oprechte stoïcijn vertelt het verhaal van Musonius Rufus, een filosoof die in zijn tijd gelijk werd gesteld aan onder andere Socrates. Ondanks het feit dat hij tegenwoordig een stuk minder bekend is, vormen zijn denkwijzen interessant leesvoer voor iedereen die geïnteresseerd is in deze filosofische stroming.

6. Moralia 1 – Plutarchus

Tegen epicurisme en stoa.

7. De stoïcijnse gids voor geluk – Massimo Pigliucci

Het zakboekje van Epictetus herverteld voor het moderne leven.

8. Stoïcijnse levenskunst – Miriam van Reijen

Miriam van Reijen gebruikt de stoïcijnse levenskunst om mensen te helpen te veranderen van lijder naar leider. De docente is van mening dat gebeurtenissen in ons leven niet de grootste veroorzaker van leed zijn, maar juist onze gedachten over die gebeurtenissen. In haar boek leert ze de lezer die gedachten te veranderen.

9. Standvastig – Svend Brinkman

Svend Brinkman gebruikt de handvatten van de stoïcijnse filosofie om mensen te leren voet bij stuk te houden. Ondanks het feit dat het belangrijk is om rekening te houden en samen te werken met anderen, moet je ervoor zorgen dat je jezelf niet in dat proces verliest. Daar kan dit boek bij helpen.

10. Overpeinzingen – Marcus Aurelius

Dit is het filosofische dagboek van Marcus Aurelius, de grootste vertegenwoordiger van de Stoa. Ondanks het feit dat deze persoonlijke aantekeningen eeuwenoud zijn, zijn ze nog steeds relevant voor het moderne leven.

11. A Guide to the Good Life: The Ancient Art of Stoic Joy – William B. Irvine

Ook dit is een absolute aanrader als het gaat om stoïcisme.

12. De boeken van Mark Manson

Mark Manson heeft een humoristische – en vooral praktische – blik op de wereld. Die blik is hartstikke stoïcijns. Erg welkom om zijn boeken te lezen. Doen!