Wat zijn de beste spionagethrillers? Wij geven je hier de top 10 spionageboeken. Lees verder en kies jouw volgende spannende boek direct uit…

Boeken over spionnen en spionage: spel en dubbelspel

Spionage is de kracht van verbeelding. De kracht van souplesse en finesse. Deze titels laten je op het puntje van je stoel zitten.

Snel overzicht: Deze spionage-boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste historische inzichtDe spion en de verrader: Dit boek biedt een meeslepend waargebeurd verhaal uit de Koude Oorlog, geschreven door Ben Macintyre. We worden diep in de betrekkingen tussen Engeland, Rusland en de Verenigde Staten getrokken. We vinden het vooral fascinerend hoe Oleg Gordievsky, een dubbelspion voor de MI6, en Aldrich Ames, een CIA-officier en tevens een dubbelspion voor de Russen, centraal staan in het verhaal. >> Check laagste prijs
Beste verhaal over meester-manipulatieDe onfeilbare spion: Owen Matthews belicht het leven van Richard Sorge, een geheim agent voor Stalin. We zijn onder de indruk van hoe Sorge zijn charmes gebruikte om onverbiddelijk te manipuleren tijdens WOII. De manier waarop hij de top van Japanse, Chinese en Duitse samenlevingen infiltreerde en cruciale informatie verzamelde, vinden we bijzonder boeiend. >> Check laagste prijs
Meest onthullende boek over een geheime dienstSchaduwoorlog: Dit boek onthult de innerlijke werkingen van de Israëlitische geheime dienst, de Mossad, en hun geheime liquidatieprogramma sinds 1948. We vinden dit boek verrijkend, vooral vanwege de gedetailleerde informatie en de inzichten die het biedt, met bijdragen van hooggeplaatste Israëlische figuren. >> Check laagste prijs

De spion en de verrader – waargebeurd verhaal uit de Koude Oorlog

Dit boek uit 2019 is geschreven door Ben Macintyre, een Brits auteur, geschiedkundige en columnist voor The Times. In dit verhaal komen de betrekkingen tussen Engeland, Rusland en de Verenigde Staten veelvuldig naar voren. Het is het verhaal van Oleg Gordievsky, die in 1968 binnenkwam bij de KGB en vanaf 1973 in het geheim werkzaam was als dubbelspion bij MI6. Aldrich Ames was een CIA-officier die was aangesteld om Gordievsky’s identiteit voor de Amerikanen moest achterhalen. Maar, dat is de clou: Ames was weer een dubbelspion voor de Russen.

De Onfeilbare Spion – over een meestercharmeur en -manipulator

Owen Matthews schrijft over Richard Sorge, die geheim agent onder Stalin was. Hij was een typische charmante verleider, die zijn charmes inzette om meedogenloos te manipuleren. Zo infiltreerde hij de hoogste echelons van de Japanse, Chinese en Duitse samenlevingen voor en gedurende Wereldoorlog II. Zijn inlichtingen hielpen in 1941 het tij tegen de nazi’s te keren in de Slag om Moskou. Helaas voor Sorge werd hij datzelfde jaar nog ontmaskerd en opgehangen.

Schaduwoorlog – inkijkje in de Israëlitische gemeime dienst

De ondertitel van dit boek is Israël en het geheime liquidatieprogramma van de Mossad. Dit boek uit 2019 van Ronen Bergman gaat over de Israëlitische geheime dienst, die sinds 1948 de beveiliging in het land op zich heeft. Het geheime wapen van de organisatie te midden van veelal vijandelijke buurnaties is liquidaties. Dit boek laat alles zien: de successen en de rauwe randjes. Opmerkelijk: Bergman kreeg medewerking van hooggeplaatste Israëlische figuren.

Becoming Bulletproof – buitengewone lessen voor een doodgewoon leven

Ook wel Life Lessons from a Secret Service Agent. Geschreven door Evy Poumpouras en gepubliceerd in 2020. Dit fraaie werk is deels memoires en deels handvest voor hoe je je als mens door moeilijke tijden moet knokken. Poumpouras heeft jarenlang als geheimagent gewerkt en deelt nu haar inzichten met de lezer om je juist in het alledaagse leven staande kunt houden. Leer hoe je je instincten verbetert en hoe je er op moet leren vertrouwen. Hoe je nonsens kunt doorzien en mentaal sterker kan worden, wat je op elk vlak van je leven helpt.

Undercover: Rivieren van zand – spannende thriller voor jonge kinderen

Nu even iets heel anders, namelijk: een roman van Nederlandse bodem, geschreven door Chris Kooi. Undercover: Rivieren van Zand is vers van de pers (uitgegeven in 2020) en is een avontuur à la James Bond. De moeder van de 12-jarige Alex is verdwenen. Maar dat is nog niet alles: hij ontdekt dat ze geheim agent is en al die tijd werkzaam was voor Interpol. Voor hij het goed en wel doorheeft, is Alex met de chef van zijn moeder in een duizelingwekkend avontuur verwikkeld.

Boy 7 – zinderende thriller door succesvolle jeugdschrijfster

Klassieke thriller van Mirjam Mous uit 2011, die een beetje aan de Jason Bourne-films doet denken. Net als Jason Bourne wordt de hoofdpersoon in dit verhaal (een jongen nog maar) wakker op een plek die hij niet kent en is hij zijn naam vergeten. Dit spannende verhaal is speciaal voor lezers vanaf de leeftijd van 12 en blijkt een groot succes op middelbare scholen. Mirjam Mous was jarenlang onderwijzeres tot ze in 2005 de overstap maakte naar het fulltime schrijverschap. Ze schrijft boeken voor jongvolwassenen die zowel grappig, als spannend zijn.

Onuitwisbaar – memoires van een klokkenluider

In het Engels uitgegeven als Permanent Record. Dit boek bevat de memoires van roemruchte klokkenluider Edward Snowden, een man die alles, ook zijn leven, riskeerde om de waarheid over het massaal bespioneren van burgers door overheden wereldwijd aan het licht te brengen. In 2013 brak de toen 29-jarige Snowden met de Amerikaanse geheime dienst en maakte zijn verhaal bekend. Sindsdien wordt hij door sommigen geprezen en door anderen verguisd.

1984 – een tijdloze klassieker

De bekende roman van één van Engelands meest bekende schrijvers, George Orwell. Ja, toegegeven, het gaat niet 100 procent over spionage, maar spionage is een belangrijke pijler van elke totalitaire staat (fictief of niet): denk aan Oost-Duitsland, Sovjet-Rusland en Noord-Korea. George Orwell werd in 1903 in India geboren en overleed te London in 1950. 1984 was voor hem een jaar in de verre toekomst: gelukkig was het jaar in realiteit zo somber niet als hij vermoedde.

Mijn leven undercover – intrigerende blik achter de schermen

Volledige titel: Als topagente van de CIA. Dit boek vertelt het autobiografische verhaal van Amaryllis Fox, die jarenlang in het veld werkte voor de CIA. Inmiddels heeft ze dat leven achter zich gelaten en is ze werkzaam als journaliste voor onder meer de BBC, CNN en de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Bovendien heeft ze een reputatie opgebouwd als vredesactivist. In dit verhaal vertelt ze over haar soms levensbedreigende baan bij de CIA. Ze opent de deur van een wereld die het grote publiek normaal gesproken alleen kent van fictie en televisie.

The Secret World: A History of Intelligence – een tijdloze invalshoek

Geschreven door Christopher Andrew en uitgegeven in 2009. De historie van spionage is veel ouder dan de meeste mensen vermoeden: de eerste verwijzing in een tekst is te vinden in de Bijbel, in het boek Exodus. Andrew begint bij de oudheid en gaat alle tijdvakken en grote rijken en natiestaten langs om een zo volledig mogelijk beeld te kunnen schetsen van de geschiedenis van spionage. Ontzettend interessant voor liefhebbers van geschiedenis en van spionage.