Wat zijn de beste boeken over backpacken? Wij hebben de beste aanraders voor je op een rijtje gezet, zodat je goed voorbereid bent op jouw backpack-avontuur. Lees verder…

We beginnen met de beste backpackersgidsen per land

Backpackgids Azië

Backpackgids-Azië-vooraanzicht

De Backpackgids Azië is een e-boek vol nuttige informatie voor iedereen die een rondreis door Azië wil maken. Deze tips en het advies zijn samengesteld door Robbert, een doorgewinterde backpacker die als geen ander weet wat je wel en niet moet doen als je op wereldreis gaat.

In het e-boek vind je stappenplannen, routes, tips, schema’s en essentiële informatie zodat je elke minuut van je reis optimaal benut. Bekijk deze backpackgids hier >>

Backpackgids Australië

Kaft-Backpackgids-Australie-1000px-600x687

Met de Backpackgids Australië maak je het beste van je reis ‘Down Under’. Deze pagina staat boordevol tips en advies van doorgewinterde backpacker Robbert. Met zijn ervaring als wereldreiziger zorg je ervoor dat je elke minuut van je avontuur nuttig doorbrengt. Het e-boek: Backpackgids Australië bestaat uit stappenplannen, gedetailleerde routes, handige informatie, de mogelijkheid om je route te wijzigen en suggesties voor accommodaties. Bekijk deze backpackgids hier >>

Om naar Australië te reizen en te backpacken is overigens een visum verplicht. Er zijn vele verschillende visa beschikbaar, maar de eVisitor variant is het makkelijkste om aan te vragen voor Nederlandse reizigers. Dit eVisitor visum Australië is 1 jaar geldig en mag onbeperkt in dat jaar gebruikt worden. Je mag dan per reis maximaal 3 maanden in Australië verblijven, ideaal voor een backpackreis. Vergeet dus niet om een visum voor Australië aan te vragen voordat je je reis plant.

Meer uitstekende backpackgidsen voor de populairste bestemmingen

Beste Backpack Boeken (BBB): wandeltochten voor echte diehards en wereldreizigers

Backpacken is niet voor de beginnende wandelaar. Het vraagt oefening en discipline. Deel van een goede voorbereiding is je wapenen et de juiste kennis. Uit deze bronnen put je kracht.

Alleen – voetreis van epische proporties

Geschreven door Tim Voors (geboren in 1972). De auteur loopt graag en veel. Zijn reizen hebben langs verschillende continenten gevoerd. In Alleen beschrijft Voors zijn reis langs het bekende Pacific Crest Trail, een route langs de Stille Oceaan van Mexico naar Canada, van maar liefst 4286 kilometer. Tim Voorts liet zijn gezin voor een periode van zes maanden verlaten. Waarom? Om iets episch te doen. Wordt deelgenoot van zijn reis aan de hand van zijn beschrijvingen.

Mijn leven in de wildernis – indrukwekkend en inspirerend

De ondertitel van dit werk luidt van de Achterhoek naar Nieuw-Zeeland. Dit boek beschrijft de ervaringen van de Nederlandse Miriam Lancewood, die in 2010 uit de Achterhoek vertrok om in de wildernis van Nieuw-Zeeland (beter bekend als: Midden-Aarde) een nieuw leven op te bouwen. Hier heeft ze samen met haar man een geïsoleerd en primitief bestaan in de bergen opgebouwd. Lancewood en haar man zijn te zien geweest in het programma Floortje naar het einde van de wereld van Floortje Dessing. Indrukkend verhaal over de opbouw van een nieuw bestaan.

Reis door de grote leegte – breek even los van de moderne tijd

Een boek van Bart de Haas, die zijn reis door de Canadese wildernis beschrijft. Zelf ziet hij het leven in de wilde natuur als bevrijdend. Meer dan de basisbehoeften als voedsel, water, warmte en een slaapzak heeft de mens eigenlijk niet nodig. De Haas trekt er solo op uit en beschrijft al zijn ervaringen op een wijze die zelfs de grootste huismus tot de verbeelding spreekt. Zijn innerlijke strijd: blijf ik in dit paradijs of keer ik terug naar de altijd hectische beschaving?

Ik ben er even niet – zelfreflectie op z’n best

Hape Kerkeling is komiek en beschrijft in dit verhaal een periode in zijn leven waarin zijn kwakkelende gezondheid hem dwingt een pauze te nemen. Hij treedt in de voetsporen van zovele pelgrims voor hem en besluit naar Santiago de Compostella te wandelen. Hij wordt met zichzelf geconfronteerd en moet zichzelf noodgedwongen de vraag stellen ‘wie ben ik eigenlijk?’

Lopen in het voetspoor van de Boeddha – oftewel: ‘Santiago’ van het Oosten

Een verhaal van bioloog Maarten Olthof, die besluit een pelgrimsroute in Azië te volgen die veel en veel ouder is dan die naar Santiago de Compostella in het westen. Het is de route die Siddhartha Gautama (dé Boeddha) heeft aangewezen en jaarlijks door miljoenen pelgrims werd belopen, in ieder geval tot 1200, toen het boeddhisme in India naar de achtergrond verdween. Uniek aan dit boek is dat Maarten Olthof de route aan de hand van manuscripten van lang vergeten Chinese monniken heeft weten te construeren. Het leidt hem Door Nepal en India.

Pelgrim zonder god

Socioloog en journalist Herman Vuijsje is een typisch tegendraads persoon: vandaar dat hij besloot de pelgrimsroute naar Santiago in tegengestelde route te lopen – met Amsterdam als eindbestemming. Dit boek is meer dan alleen een reisverslag: het is een reis door de Europese geschiedenis – van streng katholiek Noord-Spanje terug naar seculier Nederland. Vanuit zijn sociologische achtergrond stelt Vuijsje alle veranderingen die hij noteert aan de kaak.

Backpack bestemmingen – ideeën voor de beginnende én ervaren backpakker

Roëll de Ram is professioneel reisblogger en tevens de trotse oprichtster van de website WeAreTravellers.nl, een grote speler binnen de reiskringen in Nederland. Dit boek uit 2020 staat vol bestemmingen, tips en de allermooiste foto’s. Altijd al willen backpacken, maar nooit geweten waar of waarheen precies? Roëll de Ram toont je de mooiste plekjes: van Sri Lanka tot IJsland.

Backpack – voor wie niet zelf op reis wil of kan gaan, maar er wél over wil lezen

Nu eens iets heel anders in dit lijstje: een roman. Dit boek van Marlies Slegers uit 2019 gaat over jongeren die op backpackvakantie gaan. Wat leuk begint, verandert al snel in een ware nachtmerrie. Uiteindelijk is het toch een goede keuze van je geweest om lekker thuis te blijven!

Een halfjaar met drie onderbroeken – een Herculische inspanning

Een halfjaarlang drie stukken ondergoed rouleren, hoe doe je dat? Veel uitwassen en niet te vies zijn van jezelf. André de Jel beschrijft, net als Tim Voors hierboven, zijn reis langs de Pacific Crest Trail. Het is de ultieme uitdaging voor iedere backpacker en gegarandeerd de reis van je leven. André en Lian de Jel maakten de tocht samen. De hoofdstukken zijn vanuit hun perspectief geschreven: het ene wordt door André verteld en het volgende door Lian. Duik in hun emoties en zie hoe hun bevindingen overlappen en verschillen. Ze tonen je de schoonheid van de natuur en het genot van elkaars gezelschap, maar ook de uitputting die ze ervaren.

Het zoutpad – over het overwinnen van tegenslag

Raynor Winn is een ervaren langeafstand wandelaar en het Zoutpad (in het Engels The Salt Path) is haar eerste roman over haar ervaringen. Het werd een bestseller in 2018. Het boek vertelt het ingrijpende verhaal van Raynor en haar terminale echtgenoot, die na een verkeerde investering dakloos raakten en besloten de South-West Coast route, oftewel: het Zoutpad te wandelen. Ruim 1000 kilometer over menselijke uitputting en tegenslagen. Een aanrader voor iedereen die zichzelf wandelaar noemt en voor iedereen die tijdelijk in de put zit.