Wat zijn de beste boeken over Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP?) Onze redactie zocht het uit. Omdat NLP een populaire, maar nogal ongereguleerde visualisatie- en communicatiemethodiek is, kon een top 10-literatuurlijst over dit onderwerp niet ontbreken. Lees verder en ontdek welke als beste uit onze test kwamen…

Onze zoektocht naar het perfecte NLP-boek

NLP maakte onze redactieleden jaren geleden al nieuwsgierig. Het leek ons een zinvolle methodiek met veel potentie. We wilden onze communicatie namelijk beter en leuker maken – en onze relaties versterken.

Maar de scepsis sloeg al gauw toe. We waren gewoon op zoek naar praktische handvatten, maar in allerlei boeken en filmpjes over NLP werden we doodgegooid met goeroepraat over ‘de kracht van ons brein.’ Sorry, maar als je iets over het brein wilt leren, ga je een academisch boek van Dick Swaab lezen en niet van een gladjanus-mindset-goeroe.

Zijn er eigenlijk wel goede NLP-boeken? Boeken die echt ingaan op wat NLP is en doet? Geen gladde verhalen over ‘zenuwstelsels’ en ‘neuro-verbindingen’, maar gewoon de praktische how-to van communicatie, fantasie en visualisatie?

Het lukte maar niet om een goed NLP-boek te vinden. Het was moeilijker dan we dachten – en we waarschuwen dan ook echt voor mindset-goeroe-auteurs die te veel Dick Swaab na willen doen om zo als een medische autoriteit voor de dag te komen.

Totdat we per ongeluk op Het NLP Praktijk Doe-Boek stuitten – evenals enkele andere goede NLP-boeken. Wat ons positief verraste, was hoe iedere pagina echt op de praktijk inging, zonder enige stoerdoenerij over hoe ‘geleerd’ de auteur is over ‘het menselijk brein’. Niet lullen maar poetsen: de do-how dus!

Snel overzicht: Deze NLP-boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
#1 Beste & meest praktijkgerichte keuzeHet NLP Praktijk Doe-boek is de beste keus: Wij zijn van mening dat dit boek het meest hands-on is. Het stelt lezers in staat om elke week een kleine NLP-techniek in hun dagelijks leven te integreren. Deze methodische benadering helpt daadwerkelijk om NLP volledig te begrijpen en toe te passen. >> Check laagste prijs
Populairste keuzeJe ongekende vermogens: Hoewel het misschien niet het meest pure NLP-boek is, is het ongetwijfeld het populairste, omdat de auteur Tony Robbins een gigantische naam is. Het boek slaagt naar ons oordeel vrij aardig om lezers hun potentieel te laten ontdekken en te benutten. >> Check laagste prijs
Beste keuze voor diepgangEssenties van NLP: Deze dikke pil, geschreven door de auteur die NLP naar Nederland bracht, biedt diepe inzichten. We vinden het boeiend en rijk aan informatie, wat het ideaal maakt voor degenen die een grondige studie van NLP willen. >> Check laagste prijs

Wie zijn wij zelf dan om dit te reviewen?

Wij van besteboekentips.nl zijn niet alleen bijna de grootste boekensite van Nederland, maar we zijn ook enthousiast over NLP en wilden de verschillende NLP-boeken eens goed uittesten. Voldoen ze aan onze kwaliteitsnormen? We gaan het zien…

Waarom je altijd kritisch moet zijn op dit soort NLP-producten

NLP is moeilijk dossier. De vele NLP-auteurs willen hun producten zo mooi mogelijk verpakken door allerlei beloftes te doen – met uitnodigende woorden op een zo aantrekkelijk mogelijke verkooppagina. Het is onze taak als recensent om te testen of ze inderdaad eerlijk zijn geweest op hun verkooppagina – of dat ze duur klinkende termen en nikszeggende kreten als ‘het neuronale netwerk’ hebben gebruikt om je te overtuigen.

De criteria waar we NLP-boeken op beoordelen

Wat vinden wij belangrijk aan NLP-boeken en wat moet erin zitten? Ons onderzoek naar goede NLP-boeken is gebaseerd op de volgende criteria:

  • Criterium 1: Opleidingsniveau van de auteur: is de auteur opgeleid door de grote NLP-trainers van Nederland of wereldwijd, zoals dr. Vincent van der Burg, Peter Dalmeijer, John Grinder en Richard Bandler?
  • Criterium 2: Geen stoerdoenerij over hun medisch de auteur onderlegd is. Want geloof ons: dat is bijna geen enkele NLP-trainer. Een NLP-trainer is van origine vaak een huisvader, administratief medewerker of kunstenaar. Prima. Deze mensen zijn uitstekend in staat om ons iets te leren over fantasie, visualisatie en communicatie. Maar ze moeten niet doen alsof ze een master in neurowetenschap hebben.
  • Criterium 3: De mate van praktijkgerichte stappen, handelingen en oefeningen in het boek. NLP is echt een doe-ervaring. Richard Bandler zegt dan ook: je hoeft NLP niet te snappen. Je moet het alleen maar even doen. Richard Bandler – de bedenker van NLP – waakt dus hoogst persoonlijk voor hysterisch blèrende goeroes die graag voor een whiteboard staan om anderen eventjes de les te lezen.
  • Criterium 4: De kwaliteit van de teksten, evenals de kwaliteit van de tips en voorbeelden in het boek.
  • Criterium 5: De hoeveelheid praktische voorbeelden in het boek.
  • Criterium 6: De mate waarin er een vertaalslag wordt gemaakt naar de praktijk in het dagelijks leven.
  • Criterium 7: De verkoopcijfers. Is het boek daadwerkelijk meer dan 10.000 keer over de toonbank gegaan in Nederland?
  • Criterium 8: Het aantal jaar aan NLP-ervaring van de auteur.
  • Criterium 9: De actualiteit van het boek. Bevat het boek nog steeds de oude, achterhaalde NLP-handelingen uit de jaren 70? Of heeft het de nieuwste ontwikkelingen van onder andere John Grinder en Richard Bandler gevolgd en verwerkt?

Hoe we dit product getest hebben: onze onderzoeksdata

Om deze top 10 beste NLP-boeken samen te stellen, hebben we zoveel mogelijk NLP-boeken aangeschaft en doorgespit. Ook hebben we met inhoudelijke vragen contact gehad met enkele auteurs, medewerkers en de klantenservice zelf, zodat we konden testen hoe bekwaam en snel ze reageren.

Het #1 NLP-Boek is: Het NLP Praktijk Doe-boek

Het beste NLP-boek vinden wij Het NLP Praktijk Doe-Boek. Dit boek zetten wij op #1 omdat het NLP in de praktijk brengt. Aan de hand van kleine, simpele missies ga je iedere week een klein NLP-techniekje toepassen in je dagelijks leven. Deze gestructureerde, praktijk-houding is het recept om NLP goed in de vingers te krijgen.

Ook is dit boek al 10.000 keer verkocht, zijn er talloze lovende recensies van lezers online te vinden en heeft de auteur 10 jaar ervaring met NLP. Wijzelf vonden het al een fantastisch boek – en deze feiten maken het helemaal een aanrader.

>> Check laagste prijs

Bijbehorende leuke NLP-producten voor het NLP Doe-Boek

nlp doe kaarten

Overigens is er ook een bijbehorende NLP-scheurkalender en NLP-kaartspel beschikbaar die we zeker aanraden als je van extra praktijktoepassingen van NLP houdt. De leuke illustraties maken deze bijbehorende producten helemaal uniek in NLP-land!

Overige goede NLP-boeken

Als het op NLP-literatuur aankomt, kunnen onderstaande boeken niet ontbreken…

Het NLP Doe-Boek

Zoals gezegd is dit onze beste keuze. Kleine tip: op de officiële website is dit boek stukken goedkoper dan op Bol.com.

Je ongekende vermogens

Niet per se het beste pure NLP-boek, maar wel het populairste.

Essenties van nlp

Geschreven door de persoon die NLP naar Nederland bracht. Erg interessant en vooral: veel.

NLP-gids voor optimaal functioneren

Interessant boek voor wie meer wil weten over NLP.

De betovering van de taal

Een van de originele NLP-boeken, door Richard Bandler zelf.

Het complete NLP werkboek

Voor Dummies – NLP voor Dummies

Verander Je Leven Met Nlp

Voor Dummies – Coachen met NLP voor dummies

The Ultimate Introduction to NLP

Ankertjes 354 – Het ABC van NLP

Effectief lesgeven met NLP

NLP en spirituele ontwikkeling

NLP Practitioner

NLP voor ouders

De NLP-Coach als inspirator

NLP

NLP Magick

Coachen met NLP

NLP in spelvorm

Meta Me Meta You NLP speelkaarten

Het NLP Spel

Meta Me Meta You – NLP Metaprogramma’s

Aanbeveling voor alle NLP-theorie op een plek: Het Grote NLP Audiopakket

Er bestond nog geen audioboek dat rustig alle NLP-principes uitlegde. Daarom kozen wij deze mp3 voor in onze aanraderslijst. Dit NLP-audioboek is zo groot als zes boeken bij elkaar. Dat bleek ook wel nodig, omdat alle NLP-theorie erin verwerkt zit. Aanrader voor de NLP-liefhebber.

Op jouw succes!