Wat zijn de beste boeken over bomen die je gelezen moet hebben? Zodat je je kennis over bomen in Nederland en over de grens kunt verrijken? Wij geven je hier onze beste aanraders. Lees verder…

De top 10 van beste boeken over bomen

Bomen zijn een belangrijk onderdeel van onze natuur. Lees in de onderstaande boeken over bomen in Nederland, in ons buurlandje of verdiep je in bomen over de hele wereld. De experts zijn aan het woord.

Snel overzicht: Deze boeken over bomen raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste wereldreis door bomenEen reis om de wereld in 80 bomen van Jonathan Drori: Na het lezen van dit fascinerende boek kijken we anders naar de bomen om ons heen. De auteur neemt ons mee op een reis rond de wereld, waarbij hij 80 unieke bomen beschrijft die op bijzondere locaties over de hele wereld staan. Een echte eye-opener voor iedereen die meer wil weten over de wonderen van de natuur. >> Check laagste prijs
Meest educatieve keuzeBomen van de gematigde streken van Roger Phillips en Th. F.Burgers: Dit boek, dat meer dan 500 bomen beschrijft, is volgens ons ideaal voor iedereen die snel een boom wil identificeren. Of je nu in je eigen tuin bent, in een park wandelt of op vakantie, dankzij de handige indeling op vorm kun je eenvoudig de gewenste boom terugvinden. We waarderen vooral hoe het boek is georganiseerd en hoeveel we hebben geleerd! >> Check laagste prijs
Beste keuze voor natuuronderzoekBasisboek Veldbiologie van Sander Turnhout: Ook al richt dit boek zich niet alleen op bomen, we vinden het zeker een waardevolle toevoeging voor iedereen die geïnteresseerd is in veldbiologie. Het boek is mede tot stand gekomen met de expertise van de Bomenstichting en tal van andere bronnen, wat garant staat voor betrouwbaarheid en diepgang. Of je nu een hobbyist bent of een professional, met dit boek heb je echt een schat aan informatie in handen. >> Check laagste prijs

1. Inheemse bomen en struiken in Nederland en Vlaanderen van Jan Bastiaens en Otto Brinkkemper

Steeds vaker zie je om je heen bomen die van oorsprong helemaal niet uit Nederland (of België in dit boek) komen. Wanneer je weet dat slechts 5% inheemse boomsoorten betreft, begrijp je al snel hoe diverse partijen er nu voor willen gaan zorgen dat er weer meer bomen en struiken uit de eigen regio geplant gaan worden.

2. Een reis om de wereld in 80 bomen van Jonathan Drori

De auteur neemt je mee in zijn beschrijving van 80 typische bomen – op soms net zo typische plekken – van over de hele wereld. Nadat je dit boek gelezen hebt, zul je anders naar de bomen in je omgeving kijken.

3. Winterflora bomen en struiken van Dirk Slagter

Wie denkt dat de natuur in de winter slaapt en daarom saai is, mag dit boek lezen. Verdiep je in de 400 prachtige illustraties en bijbehorende teksten om meer over de natuur in de winter te weten te komen.

4. Bomen van de gematigde streken van Roger Phillips en Th. F.Burgers

Meer dan 500 bomen zie je terug in dit boek. Doordat de inhoud naar vorm ingedeeld is, kun je snel de juiste boom opzoeken. Je leert snel de bomen in je tuin, park of op vakantie herkennen.

5. Bossen in België van Olivier Baudry

Woon je in de buurt van de Belgische grens? Dan kun je de bossen in dit boek waarschijnlijk makkelijk een bezoek brengen. De auteur is bosbouwkundige en dat merk je al snel aan de gedetailleerde informatie over de 15 bossen die besproken worden. Diverse topics komen aan de orde.

6. Welke boom is dat? van Joachim Mayer en Christa Söhl

Met dit handzame boekje kun je snel en praktisch op zoek gaan naar een van de 170 bomen die erin beschreven worden.

7. Van den Berk over bomen van Boomkwekerij Gebr. Van den Berk

Van een boek van een echte kweker mag je meer verwachten en deze verwachting wordt geheel waargemaakt. 1032 bladzijden, 1101 soorten bomen, meer dan 1700 foto’s… Dit is een boek voor de echte liefhebber, bomenkenner en –specialist. Praktische informatie (Hoe kiezen? Waar planten? Et cetera) worden uitgebreid behandeld.

8. Basisboek veldbiologie van Sander Turnhout

Dit boek gaat over meer dan alleen bomen, maar is wel samen met de Bomenstichting (en nog vele andere kundige bronnen) tot stand gekomen. Iedereen die interesse heeft in de natuur – hobbymatig of professioneel – heeft goud in handen met dit basisboek veldbiologie.

9. Het verborgen leven van bomen van Peter Wohlleben

Je ziet meestal de boom met stam, takken en bladerdek, maar met “Het verborgen leven van bomen” ga je je kennis flink uitbreiden. De auteur beschrijft namelijk welke wonderen er in het bos allemaal plaatsvinden. De foto’s zijn daarbij de kers op de taart.

10. Wat bomen ons vertellen van Valerie Trouet

Deze auteur is tevens topwetenschapper en dat merk je aan elk woord dat in dit boek geschreven is. Ze deelt haar passie en kennis over veel meer dan alleen bomen, want bomen hebben ook werkelijk meer te vertellen dan alleen hoe oud ze zijn (aan de hand van het aantal ringen). Hoe het klimaat veranderd is, wat ontbossing doet met de rest van de natuur en alle gevolgen van het ingrijpen van de mens, worden belicht in dit 288 pagina’s tellend boek. Je zult verrast worden door de invloed die bomen in de loop van de geschiedenis hebben gehad en in de toekomst nog zullen gaan hebben.