Wat zijn de beste boeken over vriendschap? In deze lijst vind je de beste aanraders voor zowel jeugd als volwassenen. Vriendschap is een geliefd thema in de literatuur, dus lees gauw verder…

De top 10 van te lezen boeken over vriendschap

Sommige vriendschappen zijn voor het leven, andere maar voor heel even… Lees in de volgende boeken de theorie achter het fenomeen vriendschap, de beste verhalen waarin vriendschap centraal staat of kinderboeken die met het thema te maken hebben.

1. Vriendschap in tijden van eenzaamheid van Selma Franssen

Je hoort vaak in het nieuws over eenzaamheid, hoeveel erger het tegenwoordig is ten opzichte van vroeger. Maar hoe zit het dan met het bouwen van vriendschappen en hoe verhoudt dit zich dan weer tot liefdesrelaties? Met behulp van wetenschappelijke data geeft Selma Franssen – in combinatie met haar eigen ervaringen en inzichten – hier antwoord op in dit boek.

2. Over vriendschap van Wil Derkse

Waarom heb je eigenlijk vrienden? Heb je ze wel echt nodig om te kunnen leven? Je zult deze vragen met behulp van de uiteenzettingen in dit boek kunnen beantwoorden voor jezelf en ook het belang van vriendschappen in de loop der tijd achterhalen. De essentie van het fenomeen vriendschap wordt aan de hand van diverse uitgangspunten behandeld.

3. Friendship – the Evolution, Biology, and Extraordinary Power of Life’s Fundamental Bond van Lydia Denworth

Met wetenschappelijk onderzoek als basis word je in dit boek onder andere uitgelegd wat er voor vriendschap nodig is (een sociaal brein), welke fasen vriendschappen doorlopen en of er zoiets als digitale vriendschappen bestaan. Vriendschappen zijn er in verschillende soorten en maten, maar na het lezen van dit boek zul je weer doordrongen zijn van het belang van vriendschap in je leven.

4. How to Hug a Porcupine van Dr. Debbie Joffe Ellis

We zijn niet allemaal hetzelfde – gelukkig maar – en dat maakt het soms zo moeilijk om vriendschap te sluiten met anderen. Dat kan aan jezelf liggen, maar juist ook aan die ander die niet makkelijk in de omgang is. Dit boek geeft je handvatten in het begrijpen van de ander en jezelf (als je niet de makkelijkste bent), maar reikt ook tips aan over hoe om te gaan met lastigere mensen in je omgeving.

5. De kleur van vriendschap van Roxanne Henke

Door de combinatie van humor, ziekte en het geloof, wordt in dit verhaal duidelijk wat vriendschap tussen twee vrouwen voor henzelf en hun omgeving betekent. Zelfs wanneer iemand op het eerste gezicht onmogelijk je vriend(in) lijkt te kunnen worden, kan een situatie makkelijk verandering brengen in je initiële gedachten over die persoon. Dit is een roman over twee mensen die uiteindelijk beste vriendinnen worden.

6. Het kleine boekje over vriendschap van Lucy Lane

Geen ellenlange theorie over wat vriendschap is en hoe het ontstaat, maar een leuk boek met citaten over kameraadschap en tips over hoe je aan een vriendschap kunt werken.

7. Geschenk van de dolfijnen van Kirsten Kuhnert

Lees je graag over de bijzondere relatie tussen mens en dier? Dan is dit boek van Kirsten Kuhnert een echte aanrader. Het verhaal gaat over een vrouw met een gehandicapt kind, dat door in contact te treden met dolfijnen een betere kwaliteit van leven krijgt.

8. Beste vriendjes van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp

Wie is er niet groot geworden met de boeken van Jip en Janneke? Beste vriendjes gaat over alles wat specifiek met de vriendschap tussen hen beide te maken heeft.

9. Samen kunnen we alles van Ingrid en Dieter Schubert

Ook dit kinderboek handelt over vriendschappen, maar je kunt het verhaal van Beer, Bever en Egel ook bewust gebruiken om de balans in vriendschappen te bespreken, wanneer dit in het leven van je kind nodig blijkt te zijn. Een verhaal over geven en nemen, hoe het niveau ervan kan verschillen tussen mensen en of je hier altijd mee akkoord moet gaan.

10. Deze geweldige digitale producten rondom relaties, communicatie en vriendschap

Op jouw geluk!