Wat zijn de beste boeken over rouwen en het proces van rouwverwerking? Bevelen we de bekende boeken over dit onderwerp aan, zoals ‘Van Harte Gecondoleerd’, ‘Rouw na een jaar’ of ‘Ze Zeggen Dat Het Overgaat’? Lees verder voor de beste rouwliteratuur…
Vind hier de beste boeken over rouw en rouwverwerking
Voor iedereen die meer wilt weten over het verwerken van een groot verlies, is deze lijst van de beste boeken over rouw en rouwverwerking een goede plek om te beginnen.
1. Anne – Hans Faber
We beginnen deze lijst met een boek dat iedereen ooit een keer gelezen zou moeten hebben. Het verhaal van Hans Faber, die in september 2017 op gruwelijke wijze zijn dochter Anne Faber verloor. Ze werd op veel te jonge leeftijd vermoord door een tbs’er op proefverlof en in dit boek vertelt haar familie hoe zij deze periode hebben ervaren. Het hoort dan ook zeker thuis op de lijst van beste boeken over rouw en rouwverwerking.
2. Eindeloos bewustzijn – Pim van Lommel
Een wetenschappelijke visie op de bijna-dood ervaring.
3. Vingerafdruk van verdriet – Manu Keirse
Vingerafdruk van verdriet is een boek over het leven na het verliezen van een geliefde. Dit is een boek dat je telkens opnieuw op kunt pakken, om er troost uit te halen en kracht te vinden om weer verder te gaan.
4. Je mag mij altijd bellen – Karin Kuiper
1001 dagen van rouw.
5. Dan neem je toch gewoon een nieuwe – Antoinnette Scheulderman
Bij rouwverwerking denk je vaak aan het proces dat je doorloopt na het verliezen van een persoon die dicht bij je stond. Het is echter ook belangrijk om te rouwen om overleden huisdieren. Dan neem je toch gewoon een nieuwe is een verzameling van anekdotes van bekende baasjes, advies van deskundigen en manieren om je voor te bereiden op het naderende verdriet.
6. Als je wereld instort – Pema Chodron
Adviezen voor moeilijke tijden.
7. Helpen bij verlies en verdriet – Manu Keirse
Een gids voor het gezin en de hulpverlener.
8. Van harte gecondoleerd – Ameline Ansu
Ameline Ansu heeft een diepgaand boek geschreven over rouwervaringen van jonge mensen die een of beide ouders zijn verloren. Hoe gingen zij om met het feit dat ze er opeens alleen voor stonden?
9. Je kunt het maar één keer doen – Barbara van Beukering
Een persoonlijke zoektocht naar sterven, het grootste taboe in ons leven.
10. Wat gebeurt er als je dood gaat? – Hans Stolp
Hoewel de meeste boeken in deze lijst bespreken hoe je met het verlies van een dierbare om kunt gaan, heeft Wat gebeurt er als je dood gaat een andere invalshoek. Hans Stolp vertelt namelijk in detail over de spirituele reis die je geest aflegt nadat je lichaam je is ontvallen. Een bijzonder boek met een bijzondere boodschap.
Hartmama van Susan van der Beek. Prachtig boek. Het heeft een diepe indruk bij mij achtergelaten. Verdriet, leegte, liefde, nieuwsgierigheid, dankbaarheid, gemis en angst. Susan schrijft er openhartig over.
Ikzelf heb gelukkig geen ouder op jonge leeftijd verloren. Ik was wel jong toen ik het bij anderen meemaakte. Ik was er bij betrokken, maar kan nu pas goed voelen wat zij hebben ervaren (en nog voelen); dankzij het boek Hartmama. Een aanrader.
“Dagboek aan mijn overleden vader” van Ronald Rhijnsburger heeft werkelijk mijn hart geraakt.
Hij laat in dit boek zen dat leven en dood met elkaar verbonden zijn.
Ronald beschrijft de verwerkingstocht van het rouwproces.
Een boek met een lach en een traan.
Voor mij een aanrader als je vastloopt in je eigen verwerkingsproces.