Wat zijn de beste boeken over gamen en games? Uiteraard zijn er verschillende soorten games, waaronder videogames op de computer en console… en wat meer offline-achtige games. Lees verder voor de beste aanraders…

De beste gameboeken overzichtelijk voor je op een rijtje

Boeken over games, is daar ook al een markt voor? Jazeker, je leert er meer van dan je in eerste instantie misschien zou denken. Een beetje een allegaartje dit, maar voor ieder wat wils.

Snel overzicht: Deze boeken over gamen & games raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Diepgaande console analyseConsole Wars: Ontdek hoe Sega het opnam tegen de gigant Nintendo. Dit boek belicht de intense concurrentiestrijd tussen deze twee game-giganten. We waarderen vooral hoe het boek de marktstrategieën en zakelijke beslissingen van die tijd onthult. >> Check laagste prijs
Omvattende gamegeschiedenisUltimate History of Video Games: Dit is een klassieker die elk game-enthousiast in zijn collectie zou moeten hebben. We waren onder de indruk van de diepgaande analyses en details over de meest invloedrijke videogames in de geschiedenis. >> Check laagste prijs
Iconische game-encyclopedieSuper Mario Encyclopedia: Voor de Mario-liefhebbers is dit boek een must-have. We waren gecharmeerd door de uitgebreide details van elk Mario-spel en de nostalgie die het boek oproept. Het is een fantastische duik in de wereld van een van de meest geliefde game-iconen. >> Check laagste prijs

Console Wars – achter de schermen bij de grootste videogame producenten

De ondertitel van dit boek van Blake Harris uit 2015 is Sega, Nintendo, and the Battle That Defined a Generation. Ontdek hoe underdog Sega het opnam tegen een grote, gevestigde naam als Nintendo, dat rond het jaar 1990 een virtueel monopolie had op de games industrie. Ontdek hoe Tom Kalinske, een man die niets van videospelletjes afwist, maar alles van effectief en onconventioneel marketen, het opnam tegen Nintendo in een strijd van Bijbelse proporties.

Ultimate History of Video Games: From Pong to Pokémon and Beyond – alle hoogtepunten

Dit boek uit 2001 is inmiddels alweer een klassieker in zijn eigen recht. Auteur Steven Kent is een Amerikaanse schrijver en video games enthousiasteling. Dit boek vertelt je alles wat je ooit hebt willen over alle grootste en succesvolste videogames die een stempel op de wereld hebben gedrukt.

The Game Console: A History in Photographs – een uniek perspectief

Dit unieke werk uit 2018 biedt je een tot nu ongekend perspectief op gamen: het behandelt niet de games, maar de consoles en dat aan de hand van foto’s. Maar liefst 86 consoles passeren de revue. Je wordt er spontaan nostalgisch van. Zie de evolutie van de simpelste speltoestellen tot en met de moderne giganten als de PlayStation 4 en de Xbox One.

Escape boek – een echte breinbreker

Vrijwel iedereen is inmiddels bekend met Escape rooms: er zijn er inmiddels honderden in Nederland. Maar heb je ooit gehoord van een escape boek? Nee? Nu wel. Het werkt op de zelfde manier, al kan je het boek gemakkelijk naar jou toehalen in plaats dat je speciaal ergens naartoe moet gaan. Bovendien kan je het even wegleggen als je het zat bent. Het escape boek is verkrijgbaar in verschillende varianten en is in het leven gebracht door Ivan Tapia, een ontwerper van raadsels en de oprichter van Cocolisto, dat intelligente spelletjes uitgeeft. Hij studeerde drama en is de bedenker en de regisseur van de populaire escape show.

Superkrachten voor je hoofd: Mindgym voor Kids – leerzaam én ontzettend leuk

Auteur van dit boek is Wouter de Jong, een professional trainer, consultant en spreker. Hij is afgestudeerd in het Nederlands recht en volgde bovendien de opleiding aan de toneelschool in Amsterdam. Hij is bekend van onder andere van Goede Tijden Slechte Tijden en Villa Achterwerk. Met behulp van dit boek kunnen kinderen met behulp van simpele oefening hun denkproces verbeteren. Een uitvoering van Mindgym is ook beschikbaar voor volwassenen.

Mindf*ck Next Level – illusionist licht een tipje van de sluier

Dit boek, naar aanleiding van het populaire televisieprogramma van de Nederlandse illusionist Victor Middelkoop (oftewel Victor Mids), biedt je een inkijkje in maar liefst 102 illusies en experimenten. Samen met Oscar Verpoort komt hij met een boek waarmee je zelf de leukste, interessantste, verbazingwekkendste trucjes eigen kunt maken. Je leert alles over hoe je brein en je zintuigen werken en hoe je ze voor de gek kunt houden. Kortom: een breinbreker.

Minecraft: Alles over… – Tips en toelichten over het populaire online spel Minecraft

In deze reeks geeft Craig Kelly, een bekende in de uitgeverswereld, op gestructureerde en eenvoudige wijze uitleg over verschillende facetten binnen het spel Minecraft. Heb je het spel altijd willen spelen of lukt het je maak niet om te verschillende spelelementen onder de knie te krijgen? Dan is dit de ideale reeks voor jou. Minecraft: Alles over… heeft onder de uitvoeringen Redstone, Survival, Verkennen, Minigames, Betoveringen, Oceanen en Nether & de End.

Game Over, Pete Watson – absurditeit op zijn best

Dit boekje van Joe Schreiber uit 2015 tilt absurditeit naar een hoger niveau. Deze hilarische roman gaat over hoofdpersoon Pete Watson, die verslaafd is aan het spelen van online spellen. Hij raakt verzeild in een groot avontuur als hij een spelconsole verkoopt waarop geheime informatie van de overheid blijkt te staan, die zijn vader (een spion) daarop heeft gezet. Hij moet het op nemen tegen schurken, cyberaanvallen en mechanische bugs en alles video game style.

Super Mario Encyclopedia – nostalgie in topvorm

Over nostalgie gesproken: wat is er meer iconisch en memorabel dan Mario? Deze vrolijke loodgieter met snor en tuinbroek gaat al vele jaren mee. Dit boek (in het Engels) uit 2018 biedt je alle hoogtepunten uit de geschiedenis van Mario games. Bovendien staan alle spelelementen, personages en andere toepassingen erin die je ooit in een Mario spel bent tegengekomen.

Ninja Gaming Guide – dé strategiegids voor het spelen van spellen

Dit boek uit 2020 is geschreven door één van de meest vooraanstaande Fortnite spelers wereldwijd. Hij wijdt dit boek in zijn geheel aan middelen waarop je je medespelers kunt overtroeven. Slecht in gamen? Ninja laat zien hoe het moet. Binnen no time zal je resultaat boeken.