Wat zijn goede mindfulness-boeken en -werkboeken voor een gelukkig leven? Op deze pagina vind je onze beste aanraders, zowel in hardcover als pdf. Lees verder…

Onze zoektocht naar de allerbeste mindfulness boeken

Mindfulness is een fenomeen dat in opkomst is. Nog niet zo lang geleden had niemand in Nederland van mindfulness gehoord. Inmiddels weten we bijna allemaal wat het min of meer betekent. Mindfulness is een concept dat in de drukke, haastige westerse maatschappij erg tot de verbeelding spreekt. Vandaar dat wij er ons extra in zijn gaan verdiepen. Wat blijkt? Mindfulness is veel eenvoudiger te beoefenen dan we aanvankelijk dachten.

Snel overzicht: Deze mindfulness-boeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste diepgaande inzichtStilte – Thich Nhat Hahn: We vinden dit boek bijzonder omdat de boeddhistische monnik Thich Nhat Hahn op een diepgaande manier uitlegt hoe men naar de stilte kan luisteren. Het leert ons hoe we de innerlijke rust kunnen vinden en zo een meer betekenisvol leven kunnen leiden. >> Check laagste prijs
Beste voor dagelijkse gewoontesLeven met wind mee – Jelle Hermus: Dit boek sprong er voor ons uit vanwege de eenvoudige gewoontes die een enorme impact kunnen hebben. Jelle Hermus legt uit hoe je je leven kan transformeren door enkele simpele veranderingen. Wij waarderen de praktische aanpak die rust in het hoofd kan brengen. >> Check laagste prijs
Meest verrassende perspectiefZenles in een wereld vol lawaai – Charly Lownoise: Als je op zoek bent naar een unieke kijk op mindfulness, dan is dit boek van Charly Lownoise een aanrader. Het was verrassend voor ons om te leren hoe een happy hardcore producent zen vond in een wereld vol chaos. Het geeft een interessant inzicht in de ontdekkingsreis naar zijn spirituele kant. >> Check laagste prijs

Onze expertise op mindfulness gebied

Wij hebben onze mindfulness-redactie opgetrommeld om de beste boeken op dit gebied te verkiezen. Onze expertise op het gebied van mindfulness zit hem dus ook zeker in boeken over mindfulness. Met boeken lezen, beluisteren en reviewen hebben wij heel wat ervaring. Zo onderscheiden we een goed boek moeiteloos van een minder geslaagd boek. In dit artikel hebben we volop gefocust op boeken waarin het thema mindfulness aan bod komt.

Het beste e-boek over mindfulness

Laten we beginnen met de beste aanrader over mindfulness in e-boekvorm. Het voordeel van e-boeken is dat je niet op de post hoeft te wachten en dat het wat goedkoper is. Het beste e-boek is in onze beleving de titel: “Het Mindfulness Werkboek: Alle Mindfulness-Oefeningen & -Scripts In Een Ultiem Doe-Boek Voor Beginners Én Gevorderden”. Dit boek vinden we namelijk het meest praktisch, terwijl het ook nog eens prachtige quotes over mindfulness bevat. Bekijk hem hier >>

Een overzicht van de tien beste mindfulness-boeken

We hebben een overzicht gemaakt van de tien beste mindfulness-boeken. In dit overzicht kijken we verder dan puur mindfulness, doordat we er ook boeken bij hebben gezet die meer aspecten hierover betrekken.

In deze boekenlijst wordt mindfulness dus steeds vanuit een andere invalshoek belicht. Soms in het kader van mindset, soms in het kader van pure mindfulness, soms in het kader van nuchter leven, soms in het kader van HSP en weer andere boeken behandelen mindfulness in het kader van minimalistisch en eenvoudig leven.

1. Stilte – Thich Nhat Hahn

De boeddhistische monnik Thich Nhat Hahn gaat in Stilte in op het belang van luisteren naar de stilte. Hij leert je de rust in jezelf te vinden en zo een rijker en volwaardiger leven te leiden.

2. Leven met wind mee – Jelle Hermus

In deze bestseller beschrijft Jelle Hermus hoe je je leven voorgoed kunt veranderen aan de hand van een aantal simpele gewoontes. Laat alle drama los en geniet van de rust in je hoofd.

3. Zenles in een wereld vol lawaai – Charly Lownoise

Happy hardcore producent Charly Lownoise ging een aantal jaren geleden op zoek naar een manier om rust te vinden in zijn drukke leven vol shows, lange dagen en onregelmatigheid. In dit boek vertelt hij hoe hij zen werd en zijn spirituele kant ontdekte.

4. You are a badass – Jen Sincero

Adviezen om je #lifegoals waar te maken. Ook mindfulness speelt daar een rol in.

5. Het vollehoofdenboek – Linde Kraijenhoff

Hoe creëer je stilte in je hoofd? Dat zocht Linde Kraijenhoff voor ons uit. Het bijzondere van dit boek is dat het geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen.

6. Leven met hooggevoeligheid – Susan Marletta-Hart

Hooggevoeligheid is een aandoening waar nog niet veel over bekend is. In dit boek gaat Susan Marletta-Hart in op wat hooggevoeligheid nu eigenlijk is en hoe je hier mee om kunt gaan. Ze doet dit onder andere aan de hand van verhalen van ervaringsdeskundigen.

7. Good vibes, good life – Vex King

De perfecte gids voor een mooier en zinvoller leven.

8. Holistik handboek – Evelyn van Hasselt en Karlijn Visser

Het holisme staat in het teken van het idee dat alles in de wereld met elkaar verbonden is. Evelyn van Hasselt en Karlijn Visser nemen je mee in hun persoonlijke verhalen, waardoor je meer inzicht krijgt in wat een holistische leefstijl nu eigenlijk inhoudt.

9. Eenvoudiger leven – Mark Verhees

10 gelukzones in jezelf.

10. Master your mindset – Michael Pilarczyk

Hoewel dit boek zeker kleine mindfulness-meditaties bevat, is het geen pure mindfulness. Leer hoe je jouw zelfontwikkeling in gang kunt zetten door jezelf belangrijke vragen te stellen. Waarom doe je wat je doet? Wat houdt je tegen om te doen wat je wilt doen? Waarom doe je dingen die je niet wilt doen? Het nadenken over en beantwoorden van deze vragen zal je volgens Michael Pilarczyk helpen in alle aspecten van je leven, thuis en op het werk. Daarom hoort dit boek zeker thuis in de lijst van beste mindfulness-boeken.

Bonustip: goede videocursus over mindfulness

Naast bovenstaande mindfulness-boeken raden we ook deze vriendelijk geprijsde video- en e-mailcursus aan over mindfulness. Hiermee kun je met een coulante prijs een volledige 8-weekse mindfulness-ervaring krijgen.

Het aanbod mindfulness boeken kritisch bekeken

Natuurlijk mag je best kritisch zijn op het concept mindfulness. Mindfulness is namelijk gelinkt aan het oosterse zen, yoga en mediteren. Het risico bestaat natuurlijk altijd dat bepaalde westerlingen deze oosterse leer verkeerd interpreteren en in hun boeken vervolgens verkeerd proberen over te brengen. Ook loop je het risico dat mindfulness boeken te snel wat zweverig worden en niet genoeg tips en adviezen voor in de praktijk bieden.

Enige scepsis over mindfulness op zijn plaats?

Ja, natuurlijk mag je sceptisch zijn. Sceptisch zijn we in eerste instantie altijd over alles dat we reviewen. We kunnen er niet blindelings van uitgaan dat alles deugt en geweldig is. Dat is het nooit. Gelukkig hebben we gemerkt dat er heel wat goeds te vinden is op mindfulness gebied.

Beloften van mindfulness auteurs

Mindfulness auteurs beloven allemaal ongeveer hetzelfde. Namelijk dat je aan de hand van hun levensinzichten en praktische adviezen rustiger in het leven zult komen te staan. Met andere woorden: je zult meer balans vinden in het leven, waardoor de gehele kwaliteit van leven verbetert wordt. Klinkt goed. Natuurlijk zit er een kern van waarheid in die beloften, al zijn ze soms ietwat te overdreven optimistisch. Ook worden er zo nu en dan open deuren ingetrapt.

Op deze criteria beoordeel je een goed mindfulness boek

Een goed mindfulness boek herken je wat ons betreft aan het volgende:

 • Het boek is allereerst niet te duur
 • Het boek wordt niet zweverig, maar zit vol praktijkvoorbeelden en praktische adviezen
 • Het boek doet suggesties, in plaats dat het je dwingt op een bepaalde manier te kijken of denken
 • Het boek leest lekker weg
 • Van een beetje humor en zelfspot zijn we ook niet mis
 • Het boek laat zien hoe jouw persoonlijke groei aan de hand van mindfulness eruit kunt zien
 • Het boek is behalve als fysiek exemplaar ook als e-boek beschikbaar.

Onze mindfulness boeken onderzoeksdata

Om mindfulness boeken te beoordelen, moeten we mindfulness boeken in de praktijk testen. Dat is dan ook wat we met veel enthousiasme gedaan hebben. We zijn met flink wat mensen op de redactie, die allemaal graag (en ook snel) lezen. Dat houdt in dat we vrij snel door de materie hebben kunnen gaan. Zo is elk boek door minstens één van onze reviewers gelezen.

Beste mindfulness boek volgens Psychologievansucces.nl

Psychologievansucces.nl benoemt meerdere mindfulness boeken die van hoog niveau zijn:

 • Mindfulness voor Beginners van Jon Kabat-Zinn is één van de meest gezaghebbende auteurs op mindfulness gebied. In dit boek wordt de basis van mindfulness voor de echte beginner geschreven. Het boek staat vol tips om direct mee aan de slag te gaan.
 • Mindfulness voor Dummies van Shamash Alidina heeft veel weg van Mindfulness voor Beginners. Het boek is geschreven door een Engelse mindfulness trainer, coach en spreker. De hoofdstukken zijn helder ingedeeld en de materie is goed te begrijpen.
 • Houden van dingen die niet perfect zijn van Haemin Sunim is docent Boeddhisme en een invloedrijke boeddhistische leermeester. Dit boek leert je liefde voor jezelf te vinden en met afwijzingen om te gaan. Het boek is heel toegankelijk: er zit iets in voor iedereen.
 • Mindgym, Sportschool voor je geest is een titel van Wouter de Jong. In dit boek leer je in slechts 12 weken tijd stapsgewijs meer rust, focus en energie opbouwen.
 • Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt is een werk van Haemin Sunimuteur, een Zuid-Koreaanse, naar Amerika geïmmigreerde boeddhistische monnik. Dit boek draait om positivisme. Het is makkelijk te lezen en voor iedereen begrijpelijk.
 • Voluit leven: Mindfulness of de kunst van het aanvaarden is een werk van psycholoog en hoogleraar dr. Ernst Bohlmeijer. Het is één van de eerste titels op het gebied van positieve psychologie in Nederland. In dit boek leer je je eigen complicaties en beperkingen aanvaarden, in plaats van te vluchten voor je angsten en ze te vermijden.
 • Stilzitten als een kikker is een mindfulness boek speciaal voor kinderen van de leeftijd 5-12 jaar. Ook ouders kunnen iets opsteken van dit werk van Eline Snel. Wist je dat Stilzitten als een kikker een internationale bestseller is met ruim 600.000 verkochte exemplaren?

Mindfulness volgens Radar, Kassa, de Consumentenbond

Helaas hebben instanties als de Consumentenbond, Kassa, maar ook Radar nog weinig tot niets over mindfulness geschreven. Misschien komt dat nog, want de professionals die hier werkzaam zijn, zitten nooit stil en zijn altijd op zoek naar nieuwe materie om aan de tand te voelen.

Jouw mindfulness vervolgstap

Ben je warm geworden voor mindfulness? Mooi! In dit artikel hebben we al onze kennis op het gebied van mindfulness en mindfulness boeken met je gedeeld. Je zult nu prima in staat zijn zelf het fraaiste mindfulness boek aan te schaffen. Ook weet je waar je een goed boek over mindfulness aan herkent. Veel plezier met kiezen en succes met je persoonlijke groei.

Op jouw geluk!