Misdaad loont niet. Behalve voor de schrijver. Wij geven je er hier 10 van, dus lees verder voor de beste misdaadboeken die je moet hebben gelezen.

Snel overzicht: Deze misdaadboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste keuze voor realistische weergaveHet Kartel – Don Winslow: Dit boek dompelt de lezer onder in de wereld van de drugskartels in Mexico. Terwijl het fictie is, heeft Winslow zich diepgaand verdiept in de echte gebeurtenissen rondom deze kartels. We waarderen vooral de gelijkenis met klassiekers zoals The Godfather, maar dan in een hedendaagse setting. >> Check laagste prijs
Beste karakterontwikkelingDe sneeuwman – Jo Nesbø: Deze thriller introduceert ons aan Harry Mole, een personage met een complexe persoonlijkheid, getekend door zijn alcoholverslaving. Zijn onconventionele methoden in het oplossen van misdaden maken het verhaal boeiend. Wat wij vooral waarderen is hoe het charisma van het hoofdpersonage het verhaal draagt en de lezer vasthoudt. >> Check laagste prijs
Beste familiedynamiekEerste familie – Pieteo Valsecchi: Dit boek vertelt het verhaal van twee broers in een Amerikaans-Italiaanse migrantenfamilie. Hun keuzes in het leven zetten hen op tegenovergestelde paden – één in de misdaad en de ander bij de politie. We vinden het bijzonder intrigerend hoe het boek de innerlijke conflicten en de dynamiek tussen de broers verkent. >> Check laagste prijs

De beste misdaadboeken

Een spanend misdaadboek is altijd een goed idee voor echte boekenliefhebbers. Laten we naar de top 10 gaan kijken…

1. Het Kartel – Don Winslow

Dit boek vertelt over de geschiedenis van de drugskartels uit Mexico. Hoewel het om fictie gaat, heeft Winslow zich bij zijn schrijven goed ingelezen in de realiteit. Dit geeft de lezer een goed beeld van het wel en wee van de drugskartels. Enigszins is dit boek te vergelijken met The Godfather, maar dan is het in een modern hedendaags jasje gegoten.

2. De sneeuwman – Jo Nesbø

Deze misdaadthriller vertelt het verhaal van de eigenzinnige Harry Mole. Geteisterd door zin alcoholverslaving is hij een echte rouwdouwer wanneer het gaat om de opsporing van criminelen en het oplossen van de moeilijkste zaken. Met zijn grote charisma redt hij zich uit menig probleem.

3. Eerste familie – Pieteo Valsecchi

Dit boek geeft een intrigerende tweestrijd binnen een Amerikaans-Italiaanse migrantenfamilie weer. Waar de ene broer carrière maakt binnen de misdaad, kiest de andere broer voor een baan bij de politie. Een derde broer beschrijft de levens van beide broers die in het leven tegenover elkaar zijn komen te staan.

4. Schemer – William Gay

Een uitvaartondernemer neemt wraak op mensen door hun lijken te misbruiken. Dan komen een broer en zus hierachter na de begrafenis van hun vader. Zij besluiten tot chantage van de uitvaartbegeleider. Deze ondernemer begeeft zich echter in duistere kringen. Hij schakelt een bevriende psychopaat in om de broer en zus te vermoorden. Een spannende jacht en vlucht volgen.

5. De ontvoering van Alfred Heineken

Het is misschien wel het bekendste ontvoeringsverhaal in Nederland: de ontvoering van Freddie Heineken in 1983. Peter R. de Vries raakte bevriend met Cor van Hout, een van de ontvoerders. Samen met hem beschrijft hij hoe van Hout samen met onder meer Willem Holleeder de Heineken eigenaar en zijn chauffeur drie weken lang gijzelden. Uiteindelijk zou er 35 miljoen gulden (ongeveer 15 miljoen euro) losgeld betaald worden. Een ongekend hoog bedrag voor die tijd. Dit boek geeft een indrukwekkend beeld van de werkwijze en het leven van de ontvoerders.  

6. De Dominee. De opkomst en ondergang van maffiabaas Klaas Bruinsma – Bart Middelburg

Hij was een van de grootste criminelen die Nederland ooit gekend heeft: Klaas Bruinsma. In 1991 werd hij bij het Hilton hotel in Amsterdam doodgeschoten. Zijn groep was in de jaren tachtig de machtigste die Nederland ooit gekend heeft. Drugshanden, witwassen en moord waren Bruinsma verre van vreemd. Middelburg publiceerde al bij Bruinsma’s leven over zijn syndicaat. Middelburg kwam zelfs op een dodenlijst te staan maar hij overleefde. Met als eindresultaat onder meer dit prachte op waarheid gebaseerde misdaadboek.

7. Een tijd voor genade – John Grisham

In Clanton wordt een zestienjarige jongen van de moord op een politieman beschuldigd. Hier diep in het zuiden zijn de oordelen van het volk hard en de straffen zwaar. Drew Gamble loopt grote kans op de doodstraf. Zijn advocaat Jake Brigance gelooft in zijn onschuld en doet er alles aan hem vrij te krijgen.

8. Verzwegen – Karin Slaughter

Nadat op morbide wijze een jonge vrouw wordt aangevallen en dood achtergelaten. Het door de politie ingestelde onderzoek loopt vast en de enige kans op het oplossen van de zaak ligt bij de gevangene Wil Trent. Hij vertelt dat de aanvalt een exacte kopie is van de aanval waar hij voor is veroordeeld, jaren geleden.

9. De schreeuw van het lam – Thomas Harris

The Silence of the Lambs, deze filmklassieker is gebaseerd op het gelijknamige boek. Deze crimethriller heeft de tand des tijds doorstaan en is nog steeds heel spannend om te lezen. Het verhaal draait om de psychopathische moordenaar Hannibal Lecter en de agente Clarice Starling die hem op de huid zit.

10. The Godfather – Mario Puzo

Zeg je maffia, dan zeg je godfather. Het boek vertelt het verhaal van Vito Corleone die de scepter zwaait over zijn misdaadfamilie. In New York is een strijd ontstaan tussen vijf maffiose families en Corleone strijd om de macht. Naast kapers op de kust, bestaat er nog een ander gevaar: dat van de politie. Uiteindelijk barst er een niets ontziende maffia oorlog uit.