Wat zijn de mooiste spirituele gedichten en de meest prettige spirituele dichters om te lezen? Laten we eens kijken naar onze lijst met aanraders…

Ontdek mooie, spirituele gedichten en dichters

Als je op zoek bent naar prachtige, spirituele teksten, is deze lijst van mooie, spirituele gedichten en dichters ideaal voor jou.

1. Spirituele gedichten – Lilian Fox-Dolata

Deze prachtige gedichtenbundel staat vol inspirerende en meeslepende gedichten van Lilian Fox-Dolata. Ze weet met haar woorden precies de juiste snaar te raken en schrijft over alle belangrijke thema’s in het leven: liefde, verdriet, hoop en passie. Deze bundel hoort dan ook zeker thuis op de lijst van mooie, spirituele gedichten en dichters.

2. Een vrouw beminnen – Ed Hoornik

Dit gedicht uit de bundel Ex Tenebris is een van de vele meesterwerken van dichter Ed Hoornik. Het bespreekt de hoogte- en dieptepunten van het beminnen van een vrouw op bijzondere wijze, die het hart van menig dichtliefhebber sneller zal doen kloppen.

3. De moerbeitoppen ruisten – Nicolaas Beets

Nicolaas Beets, die ook wel werkzaam was onder het pseudoniem Hildebrand, was een 19e eeuwse dichter die bekend stond om zijn prachtige, spirituele gedichten. De moerbeitoppen ruisten is waarschijnlijk de bekendste van allemaal, en dat is ook niet zo gek.

4. Narcis – Louis Couperus

Elke dichtliefhebber heeft wel eens van Louis Couperus gehoord en dat zegt natuurlijk al genoeg over de kwaliteit van zijn meesterwerken.

5. Voor de liefste – Frederik van Eeden

Dit liefdevolle gedicht dat Frederik van Eeden voor zijn vrouw schreef, legt al zijn diepste emoties in slechts enkele zinnen bloot.

6. Soms, als gij zwijgt – M. Vasalis

M. Vasalis was het pseudoniem van dichtster Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans. Ze heeft in haar lange leven vele dichtenbundels uitgebracht en stond bekend om de personificatie en het antropomorfisme in haar gedichten.

7. Zwerversliefde – Adriaan Roland Holst

Dit is typisch zo’n gedicht waarbij je je nadat je het af hebt gelezen, realiseert dat je al die tijd je adem inhield. Dat is het effect dat Adriaan Roland Holst vaak had op zijn lezers. Zijn werk verdient dan ook zeker een plekje op deze lijst van spirituele gedichten.

8. Moeder – Jacqueline van der Waals

Jacqueline van der Waals schreef dit bijzondere gedicht over haar moeder, die op jonge leeftijd overleed. Ze schrijft over haar verlangen naar een weerzien na de dood en haar zorgen hierover.

9. Elk kloppen van mijn bloed is een gebed – Willem Kloos

Dit gedicht vol spiritualiteit laat goed zien waar Willem Kloos bekend om stond. Zijn dichtbundels worden dan ook nog steeds in grote getallen verkocht.

10. Holland – E. J. Potgieter

Hoewel E.J. Potgieter niet voor iedereen even bekend is, horen zijn gedichten zeker thuis in deze lijst.