Wat zijn de beste boeken over autisme? In deze lijst met aanraders vind je zowel goede boeken over autisme voor vrouwen als voor mannen. Een autistische man is immers makkelijk te diagnosticeren, maar bij vrouwen ligt dat net wat anders. Ook kinderen kunnen zeker wat hebben aan deze boekenlijst. Lees verder voor de beste informatieve boeken én romans om autisme beter te begrijpen.

Ontdek hier de beste boeken over autisme

Als je meer wilt weten over wat autisme nu eigenlijk is en hoe je hier het beste mee om kunt gaan, is deze lijst van de beste boeken over autisme een goede plek om te beginnen.

1. Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps

Dit bijzondere boek gaat op een verfrissende manier in op de feiten en fabels rondom autisme. Bianca Toeps bespreekt niet alleen haar eigen ervaringen, maar gaat ook in gesprek met specialisten en lotgenoten. De resultaten vat ze samen in handige tips voor niet-autistische mensen. Haar werk hoort dan ook zeker thuis op de lijst van beste boeken over autisme.

2. Mindfulness bij volwassenen met autisme – Annelies Spek

Een wegwijzer voor hulpverleners en mensen met ASS.

3. Anders gaat ook – Elise Cordaro

Elise Cordaro vertelt haar persoonlijke verhaal over een leven met autisme en ADHD.

4. Draaikolken in Luna’s hoofd – Colette de Bruin

Het boek Draaikolken in Luna’s hoofd is uitermate geschikt om te lezen samen met je kind. Het is een luchtig verhaal waar aan de hand van herkenbare situaties wordt verteld wat autisme nu precies inhoudt.

5. Zelfcontrole bij volwassenen met autisme – Jeroen Bartels

Omgaan met boosheid, onrecht en frustratie.

6. Aspergirls – Rudy Simone

Het syndroom van Asperger is een van de vormen waarop autisme zich kan uiten. Dit syndroom wordt bij vrouwen heel anders gezien dan bij mannen, waardoor er nog veel onduidelijkheid over is. In Aspergirls lees je de bijzondere verhalen van 35 vrouwen en meisjes met Asperger.

7. Zondagskind – Judith Visser

Dit boek neemt je mee in het hoofd van iemand met Asperger. Je volgt het verhaal van Jasmijn Vink, die alleen praat tegen dieren en objecten, omdat die niet terugpraten. Het is een zeer bijzonder boek dat je een kijkje geeft in de belevingswereld van mensen met autisme.

8. Help, ik ben een autist – Pascal van IJzendoorn

Het verhaal van Pascal van IJzendoorn, die pas op latere leeftijd werd gediagnosticeerd met ASS.

9. Autismespectrumstoornissen bij volwassenen – Annelies Spek

In dit boek geeft Annelies Spek een duidelijk en overzichtelijk beeld van alles wat we nu weten over autismespectrumstoornissen bij volwassenen. De belangrijkste invalshoek is het feit dat bekend is geworden dat de symptomen van autisme aanzienlijk veranderen naarmate een persoon ouder wordt. Dit brengt interessante en ook lastige bijwerkingen met zich mee.

10. Meer rust en minder stress bij autisme – Marja Boxhoorn

Een praktisch stappenplan voor volwassenen met ASS.

11. Om Wie Je Bent – Aaltje van Zweden

Wat gebeurt er als je een zoon hebt met autisme? Een prachtig, ontroerend boek!

12. Jaarkalender met 365 autisme-tips

Als je op een praktische en compacte manier tips wilt krijgen om beter om te gaan met autisme, dan raden we deze kalender aan.

Bonustip: Het NLP Doe-Boek – Rubin Alaie

Het NLP Praktijk Doe-Boek Werkboek

Had je al eens van NLP gehoord? Deze methode vertaalt iets ‘menselijks’ als communicatie – iets waar autisten moeite mee hebben – naar iets zwartwits zoals programmeren – iets waar autisten op gedijen. Deze vertaalslag blijkt al sinds de jaren 70 een welkome tool voor autisten wereldwijd. Wij raden Het NLP Doe-Boek aan omdat het op 139 kleine, leuke manieren communicatie in praktische doe-stapjes giet voor autisten. Absolute aanrader!
Bestel dit leuke boek hier >>