Wat zijn de beste boeken over Amerika? In deze boekenlijst vind je de mooiste boeken over Amerika, de cultuur en de prachtige geschiedenis ervan. Lees verder…

De top 10 beste boeken over Amerika; persoonlijke ervaringen, geschiedenis en leermomenten

Amerika is een land dat je graag tijdens je vakantie bezoekt, maar zou je er ook – een tijd of je hele leven – willen wonen? Ken je het land wel echt? De volgende boeken geven je inzicht in de meest bijzondere elementen van het land, maar laten je ook kijken wat er achter de façade zit.

Snel overzicht: Deze boeken over Amerika raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste diepgang in Amerikaanse media en politiekNieuws Als Wapen: Dit boek biedt inzichten in de cultuur van Amerika door de lens van media en politiek. Het schetst op uitstekende wijze hoe Amerika functioneert, belicht recente gebeurtenissen in de Amerikaanse media en de politieke lading erachter. We waardeerden de extra media-inhoud die je via QR-codes kunt raadplegen, waardoor je visuele en auditieve context krijgt bij wat er in Amerika gebeurt. >> Check laagste prijs
Beste reflectie op de Amerikaanse natuur en persoonlijke groeiDe wildernis in: Dit boek vertelt het verhaal van Chris McCandless’ reis naar Alaska. We werden geraakt door de beschrijvingen van de indrukwekkende Amerikaanse natuur en de emotionele worstelingen van een jongen in een complexe gezinssituatie. De combinatie van prachtige landschappen en diepe innerlijke reflectie maakte dit boek voor ons een indrukwekkende leeservaring. >> Check laagste prijs
Beste avontuurlijke solo-reisverhaalAlleen: Dit boek neemt je mee op Tim Voors’ reis over de Pacific Crest Trail. We voelden zijn angsten, pijnen en de uitdagingen van alleen zijn. Maar wat we het meest inspirerend vonden, was zijn vermogen om te genieten van de wildernis en de waarde van nieuwe vriendschappen. Een prachtig verhaal over persoonlijke groei en avontuur. >> Check laagste prijs

1. Nieuws Als Wapen: De Mediaoorlog Die Amerika Verscheurt

Dit boek heeft alles om de cultuur van Amerika te begrijpen, en wel via hun media en politiek. Daarom konden we niet anders dan dit boek op #1 zetten qua beste boeken over Amerika. Vandaag Inside-gast Raymond Mens legt ons op uitstekende wijze uit hoe Amerika in elkaar steekt, en dat doet hij via recente gebeurtenissen in de Amerikaanse media. Wij vonden dit boek veel diepgang hebben in de Amerikaanse nieuws-gebeurtenissen en hoe politiek geladen het daar allemaal is. Wat we vooral verhelderend vonden, is de extra media (via handige qr-codes) die je steeds bij het boek kunt bekijken om ook beeld en geluid duiding te krijgen over wat er in Amerika allemaal gebeurt.

2. De wildernis in van Jon Krakauer

Dit boek is geschreven naar aanleiding van de trektocht van Chris McCandless naar Alaska. Het boek is ook verfilmd (Into the Wild). Het gaat niet alleen over de prachtige Amerikaanse natuur die Chris op zijn reis naar het Noorden tegenkomt, maar ook over de worsteling van een opgroeiende jongen uit een allesbehalve perfecte gezinssituatie en een wereld die immens ver van hem afstaat.

3. Alleen van Tim Voors

Reis mee in het verhaal van Tim Voors, waarin ook hij de PCT aflegt. Angst, pijn, alleen zijn wordt allemaal ervaren en overwonnen. Wat overblijft is een intens genieten van de wildernis en nieuwe vriendschappen.

4. Amerikanen lopen niet van Arjen van Veelen

Amerika een derdewereldland? Je leest het door de ogen van de schrijver die emigreerde naar een Amerikaanse grote stad en daar aantrof wat hij in de verste verten niet had zien aankomen.

5. Mijn leven undercover van Amaryllis Fox

In dit waargebeurde verhaal lees je over een undercover agente bij de CIA. Lees hoe haar ervaringen – onder andere hoe om te gaan met martelingen in trainingsfaciliteit “The Farm” – ertoe geleid hebben dat ze als spion op pad gestuurd werd en infiltreerde in terroristische netwerken.

6. Geschiedenis van de Verenigde Staten van Frans Verhagen

De context bepaalt in hoeverre je het Amerika van dit moment kunt begrijpen en het begint dan ook bij de geschiedenis van het land.

7. Patronen van bedrog, niets is wat het lijkt van Willem Middelkoop

Geloof jij in Amerikaanse complottheorieën en wil je er meer over lezen? Willem Middelkoop onderzocht het fenomeen en komt in dit boek met verrassende uitkomsten.

8. Extreme Ownership van Jocko Willink en Leif Babin

Lees uit eerstehands ervaringen hoe de aanpak van de Amerikaanse Navy SEALs ertoe leidt dat elke operatie slaagt, ongeacht wat er voor verrassingen voor de voeten geworpen worden. Er wordt ook gesproken over verlies, maar altijd staat de vorm van leiderschap centraal. Hoe vorm je een team, hoe geef je er goed leiding aan en hoe leidt je het team vervolgens door bepaalde situaties; daar geeft dit boek antwoord op.

9. De val van Amerika van Michael Persson

Is er nog plek voor optimisme na een president die het land op zoveel vlakken op de wereldranglijst heeft doen zakken? Deze vraag wordt in alle delen en aan diverse mensen gesteld tijdens een reis door Amerika.

10. Een beloofd land van Barack Obama

Barack Obama vertelt over het pad dat hij afgelegd heeft als jongeman, tot zijn uiteindelijke prestatie om president van Amerika te zijn. Dit eerlijke verhaal in de harde wereld van het presidentschap is ook hartverwarmend, met hier en daar de humor die je van hem kent. Het boek is – voor wie de grappen liever in de originele taal leest – ook in het Engels verkrijgbaar.

Bonus-tip: Een half jaar met drie onderbroeken van André de Jel en Lian de Jel

Het toneel is een van de mooiste stukjes wildernis van Amerika: the Pacific Crest Trail. Dit is een 4600 kilometer lange route, waarin je van Mexico naar Canada wandelt. Alle facetten van het leven komen in het verhaal dat gedaan wordt door André en Lian aan de orde. Een indrukwekkend en inspirerend boek, of je nu ook van plan bent de PCT te gaan wandelen of gewoon van avontuur houdt.