Wat zijn de mooiste en beste boeken over de wielersport? Er zijn prachtige wielrenboeken geschreven om te kopen – en wij hebben de beste aanraders in onze toplijst gezet. Lees verder voor de beste boeken en biografieën over wielrennen en wielrenners…
Wielrennen boeken top tien: Tour de France, Parijs-Roubaix en meer
Wielrennen is misschien wel de populairste sport op de weg: zowel voor hobbyfietsers en professionals. Het is één van de weinige sporten waarbij je één wordt met een machine, de weg en het landschap.
Snel overzicht: Deze boeken over wielrennen raden we aan per categorie
Aanrader per categorie: | Beste uit de test: |
---|---|
Beste keuze voor wielerliefhebbers | De man en zijn wielerverhalen: Dit boek is een prachtige bundeling van columns en korte verhalen waarbij grote wielernamen als Lance Armstrong, Chris Froome, Eddy Merckx en Tom Dumoulin de revue passeren. Massasprints, kasseien, valpartijen, bergpieken en tijdritten, alles komt aan bod. We vinden dit boek vooral interessant voor de echte wielerfanaten die willen genieten van gevatte en doordachte columns over de wielersport. >> Check laagste prijs |
Beste literaire meesterwerk | De renner: Hoewel het een dun boek is, biedt het veel stof tot nadenken. Het beschrijft één van de vele wedstrijden die Tim Krabbé heeft gereden. De lezer duikt in het hoofd van de renner (Krabbé zelf) en krijgt een inkijk in de psychologie van een wielrenner. We waarderen dit boek vanwege het literaire gehalte en de unieke wijze waarop wielrennen wordt vergeleken met schaken. >> Check laagste prijs |
Beste humoristische blik op wielrennen | Draag nooit een gele trui: Alex van der Hulst geeft in dit boek een humoristische kijk op de wielersport, beschrijft de typen wielrenners en de ongeschreven regels die ze volgen. Zowel profs als fanatieke amateurwielrenners delen hun ervaringen. We houden van dit boek vanwege de humor en toegankelijkheid, waardoor het zowel voor kenners als nieuwkomers in de wielersport een aanrader is. >> Check laagste prijs |
De man en zijn wielerverhalen: Het complete fietswerk (1990-2020) – fijne bundel korte verhalen
Televisiepresentator en theaterartiest Wilfried de Jong (1957) schrijft al jaren succesvol over de wielersport. De man en zijn wielerverhalen is een bundeling van al zijn gevatte columns en meerdere korte verhalen: grote namen als Lance Armstrong, Chris Froome, Eddy Merckx en (Nederlands eigen) Tom Dumoulin passeren de revue. Ook het vrouwenwielrennen wordt belicht. Massasprints, kasseien, valpartijen, bergpieken, tijdritten en sprints komen allemaal aan bod.
De renner – een enerverend en meeslepend verhaal over Tim Krabbé’s 309e wedstrijd
De renner is uitgegeven door Prometheus en wegens het grote succes talloze keren herdrukt. Hoewel het boekje dun is, geeft het veel stof tot nadenken. Het beschrijft één van de kleine duizend wedstrijden die Tim Krabbé gereden heeft: een klimkoers in Zuid-Frankrijk, de Ronde van Mont-Aigoual. Het boek neemt je mee in het hoofd van de renner (Krabbé zelf dus) en wordt alom geprezen als literair meesterwerk. Tim Krabbé (geboren in 1943, te Amsterdam) is tevens schaker: hij laat op geheel eigen wijze zien dat wielrenner een vorm van schaken is.
Draag nooit een gele trui en andere geboden voor de bloedfanatieke wielertoerist – wielerwetten voor de hobbyfietser
Alex van der Hulst (geboren in 1977, te Nijmegen), Nederlands journalist en schrijver, beschrijft in dit boek de talloze typen (en typetjes) wielrenners en de ongeschreven regels waar zij zich aan houden. Zowel (oud)profs als fanatieke amateurwielrenners komen uitgebreid aan bod en lichten een tipje van de sluier over hun wielerroutines, motivaties en ervaringen. Dit boek zit vol humor, is voor iedereen toegankelijk en laat alle soorten fietsers in hun waarde.
De verborgen motor over de psychologie van het wielrennen – een wetenschappelijke benadering van de wielersport
Dit boek uit 2015 laat zien dat wielrennen zoveel meer is dan gewoon hard sporten. Het biedt een blik op de psychologische processen in het hoofd van de mens op de machine. Martijn Veltkamp (geboren in 1980) is psycholoog en in 2019 gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht. Zijn specialisatie ligt op het gebied van gedragsverandering en motivatie. Bovendien is hij – bijna als vanzelfsprekend – hobbyfietser en fanatiek volger van de wielersport.
De suikerspin en andere wielerverhalen – een titel die je meteen aan het denken zet
Thijs Zonneveld (geboren in 1980) was profwielrenner en schrijft inmiddels voor dagblad De Pers. Hij schrijft ook regelmatig voor Nu.Sport en De Muur. Hij heeft meerdere succesvolle en geestige boeken over wielrennen geschreven. In De suikerspin en andere wielerverhalen worden zijn beste verhalen gebundeld. Hij schrijft over de prestaties en de motivaties van Nederlands hedendaagse generatie topcoureurs: Bauke Mollema, Wout Poels, Niki Terpstra en Tom Dumoulin. Daar voegt hij de bijzonderste ervaringen uit zijn eigen wielerloopbaan aan toe.
Mijn gevecht – een samenwerking tussen Thijs Zonneveld en ‘gevallen prof’ Thomas Dekker
Thomas Dekker (geboren in 1984) was een uiterst populair aankomend talent, tot hij (net als zovelen voor hem) betrapt werd op het gebruik van doping en de wielersport achter zich verlaten. Dit boek toont een ongekend rauwe kant van het wielerbestaan: de drang om altijd het beste in jezelf naar boven te halen, ondanks alles. Daarbij heiligt het doel soms de middelen. In Mijn gevecht wordt het ware verhaal van Thomas Dekker vertelt, dat nooit eerder het licht wordt gezien. De waarheid komt naar boven: zowel de mooie, als de lelijke kanten.
Tank – autobiografische roman over één van Nederlands meest hartelijke wielrenners
Tank is kort voor ‘Tankink’: Bram Tankink. Het zegt ook iets over de man op het zadel. Hij is onverzettelijk en staat bekend om zijn altijd goede humeur en positieve instelling. In dit boek vertelt Bram Tankink over zijn ervaringen in het wielerpeloton, over de koers zelf en alles daar omheen. Hij is openhartig over zijn gezinsleven, zijn rol als echtgenoot en als vader. Het is een boek over emoties: angst en twijfel en over hoe wielrennen zijn blik op de wereld heeft verruimd.
De wielermaffia, het onthullende verhaal over doping in het Armstrong-tijdperk – de rauwe kant van de wielersport
Voormalig wielerprof Tyler Hamilton won in 2004 olympisch goud, maar werd datzelfde jaar schuldig bevonden aan dopinggebruik. Hier beschrijft hij zijn verhaal. Het was het tijdperk Armstrong: een periode waarin bijna het halve peloton aan de doping zat. Wielersport is een sport waarbij de renners vaak tot het uiterste moeten gaan. Om dat vol te houden, gingen zij soms over de scheef.
Wie De Trui Past, Trekke Hem Aan – een blik op de wielersport van Nederlands favoriete wielverslaggever
Maarten Ducrot staat bekend als de altijd geestige, scherpzinnige wieleranalist die samen met Herbert Dijkstra de Tour de Franceverslaggeving van de NOS verzorgt. Leuk om te weten: Ducrot is naast ex-wielrenner ook afgestudeerd als psycholoog. Dat blijkt. Als geen ander weet hij te vertellen wat er in het hoofd van de wielrenner omgaat en waarom dit psychologische gevecht tussen de renners tijdens de koers de wielersport zo uniek en mooi maakt.