Wat zijn de beste, meest inspirerende en meest gelezen biografieën en autobiografieën? Voor velen bieden (historische) biografieën inspiratie én spanning doordat het waargebeurde verhalen zijn. Lees verder en ontdek de beste biografieën die je gelezen moet hebben…

Onze zoektocht naar de beste biografieën

Biografieën kom je tegen in allerlei soorten en maten. Vaak blijkt dat je een heel verkeerd beeld van iemand hebt. In de media wordt die persoon bijvoorbeeld anders gepresenteerd dan hij of zij in de privésfeer is. Er zijn genoeg mensen bij wie we graag een inkijkje in het privéleven zouden nemen. Biografieën bieden uitkomst. Er worden zowel biografieën van historische personen geschreven, als van mensen die nu leven of net zijn komen te overlijden.


Snel overzicht: Deze biografieën & autobiografieën raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste sportieve levensverhaalBASTA – Edwin Schoon: Marco van Basten, een naam die elke voetbalfan kent. Edwin Schoon duikt diep in de hoogte- en dieptepunten van deze legendarische voetballer. We zijn onder de indruk van de manier waarop het verhaal verteld wordt. Het geeft ons een unieke blik op het leven van Van Basten. >> Check laagste prijs
Inspirerendste mindset-verhaalThe Mamba Mentality – Kobe Bryant: Kobe Bryant, niet alleen een icoon in de basketbalwereld, maar ook daarbuiten. Dit boek laat zien wat de ‘Mamba Mentality’ inhoudt en hoe Bryant dit in zijn leven toepaste. Voor ons is het een inspirerende reis door de gedachten van een van de grootste sporters ooit. >> Check laagste prijs
Beste criminele levensverhaalHolleeder, de jonge jaren – Auke Kok: Een diepgaande kijk in het leven van een van de bekendste criminelen van Nederland: Willem Holleeder. Auke Kok heeft dit verhaal op een boeiende en toegankelijke manier geschreven. Wij waarderen vooral de duidelijke schrijfstijl en de fascinerende details. >> Check laagste prijs

Waarom wij biografieën zijn gaan reviewen

De wereld barst van de interessante mensen. Of het nu mensen met veel macht zijn, zoals presidenten, of mensen beroemdheid hebben vergaard. Ook mensen uit de geschiedenis verdienen het extra onder de aandacht te worden gebracht. Wat blijkt: mensen hebben vaak meer met elkaar gemeen dan op het eerste gezicht lijkt. Wij zijn ervan overtuigd dat een biografie mensen kan verbinden en laat zien dat we in feite niet zo verschillend van elkaar zijn.

Dit zijn de beste en meest inspirerende biografieën en autobiografieën

Als jij wel wat inspiratie kan gebruiken, is deze lijst van de beste en meest inspirerende biografieën en autobiografieën perfect voor jou!

1. Federer – René Stauffer

We beginnen meteen met een topper. De René Stauffer heeft met deze biografie een uitstekend beeld geschetst van een van de beste tennissers allertijden: Roger Federer. Sportman, familieman en gewoon mens: in dit boek zie je alle kanten. Het mag dan ook niet ontbreken in de lijst van de beste en meest inspirerende biografieën en autobiografieën.

2. Hay – Sander Donkers

Biografie van de grootste rockster van Nederland.

3. Basta – Edwin Schoon

Elke voetbalfan weet wie hij is: Marco van Basten. Deze voormalig professioneel voetballer en bondscoach heeft veel meegemaakt in zijn carrière, zowel hoogte- als dieptepunten en journalist Edwin Schoon weet het prachtig op te schrijven.

4. Hitler – Peter Longerich

Een uniek kijkje achter de schermen in het leven van dictator Adolf Hitler.

5. The Mamba mentality – Kobe Bryant

Hoewel dit boek al lange tijd topfavoriet was onder fans van de basketballer, heeft het sinds zijn plotselinge dood begin 2020 nog meer aan populariteit gewonnen. In deze autobiografie vertelt Kobe Bryant over zijn leven, zijn inzicht in het spel en wat hij de ‘Mamba mentality’ noemt.

6. Holleeder, de jonge jaren – Auke Kok

Auke Kok nam de enorme taak op zich om een biografie te schrijven over een van de grootste criminelen die ons land ooit heeft gekend: Willem Holleeder. Dankzij de duidelijke schrijfstijl en interessante verhalen, lees je dit boek zo weg. Het is dan ook een absolute aanrader.

7. Prince – Matt Thorne

Alles wat je moet weten over het spannende, mysterieuze en bizarre leven van Prince. Verwacht een feitelijk boek over je favoriete artiest – zonder diepgaande achtergrondverhalen.

8. Johan Cruijf – Johan Cruijf en Matty Verkamman

Johan Cruijf schreef deze autobiografie in samenwerking met Matty Verkamman. Het boek staat vol bekende uitspraken en de achterliggende verhalen van een van de grootste voetbalhelden van Nederland.

9. Michael Jackson – Ceka

Deze biografie is eens wat anders dan de andere aanraders. Ceka heeft namelijk een getekende biografie gemaakt. Je leert in stripvorm alles over het leven van Michael Jackson, van zijn jonge jaren tot zijn dood in 2009. Dit boek is ideaal als je niet van enorme lappen tekst houdt.

10. Thomas Dekker, mijn gevecht – Thijs Zonneveld

Thijs Zonneveld vertelt in deze aangrijpende biografie het verhaal van wielrenner Thomas Dekker, die na jaren zwijgen eindelijk de waarheid vertelde over zijn dopinggebruik. Dit is een absolute aanrader voor elke wielrenfan.

Kritisch blijven op een biografie

Een biografie heeft de potentie de “verborgen kant” van een publiek persoon in beeld te brengen. Dat gedeelte dat je in de media niet te zien krijgt, maar alleen als je bij die persoon thuis bent en zonder camera’s. Het risico is wel dat een biografie een vertekend beeld van iemand geeft: de persoon wordt bijvoorbeeld te nobel of juist te egoïstisch afgebeeld. Het probleem met een biografie is dat deze nooit 100% objectief is: er worden altijd bepaalde keuzes gemaakt.

De beloften van biografen en autobiografische schrijvers

Natuurlijk beweren biografen zo objectief mogelijk te zijn. Maar in feite kampen zij met het zelfde probleem als historici: de bronnen zijn beperkt en geven vaak geen volledig beeld van hoe de situatie echt is of was. Het menselijk geheugen is bijvoorbeeld niet zo betrouwbaar als je zou hopen. Schrijft iemand een autobiografische roman, dan is het beeld helemaal vertekend. Mensen hebben altijd “blinde vlekken”: ze zien hun eigen tekortkomingen niet goed.

Wij beoordelen een biografie op het volgende

Een biografie van kwaliteit herken je wat ons betreft aan het volgende:

  • De biografie claimt niet objectief te zijn, maar biedt nieuw perspectief

  • De biografie heeft een bepaalde invalshoek (bijvoorbeeld bij een president wordt de “weg naar de macht” beschreven)

  • De biografie brengt de goede, maar ook de mindere kanten van de persoon in kaart

  • De biografie laat de complexiteit van iemands karakter goed zien

  • De biografie mag geen politieke agenda hebben (bijvoorbeeld niet claimen hoe geweldig iemand wel niet is)

  • Natuurlijk moet ook een biografie vlot en helder zijn geschreven

  • Er zit een duidelijke structuur in het verhaal.

Onze biografie onderzoeksdata

De biografieën die in deze review zijn opgenomen, zijn door ons persoonlijk gelezen. De redactie bestaat uit verschillende leden, die stuk voor stuk fanatieke lezers zijn en snel door een boek heen gaan. Zo hebben we in relatief korte tijd talloze biografieën tot ons kunnen nemen. We hebben geprobeerd een zo eerlijk en representatief mogelijk beeld te schetsen van het aanbod.

Beste biografieën van dit moment volgens Bruna

De onderstaande biografieën vormen volgens Bruna de top 10 van het moment in populariteit:

  • Op één staat Miss Dior van Justine Picardie – het boek over het ontstaan van het iconische modehuis (inclusief prachtige foto’s in kleur)

  • Adrenaline van Zlatan Ibrahimovic gaat over het (voetbal)leven van de Zweedse voetballer

  • De Palace Papers van Tina Brown gaat om de verhalen uit het Britse koningshuis na de dood van Princess Diana (Lady Di)

  • Tussen de Himalaya en de Hemel is het verhaal van Maggie Doyne’s reis rond de wereld

  • Derksen van Antoinette Scheulderman en Michel Egmond is het verhaal van de vaak bekritiseerde tv-persoonlijkheid Johan Derksen

  • Sigrid Kaag van Wilma Kieskamp gaat uiteraard over de D66-politica Sigrid Kaag

  • Al mijn Moeders van Anita Terpstra is een verhaal over veenarbeiders in Friesland

  • Vaderskind van Hans Goedkoop is het verhaal over een meisje dat haar tegenslag op papier zet en schrijversaspiraties opbouwt

  • Leven in de verbeelding van Aleid Truijens is een biografie over Hella S. Haasse, één van de grootste Nederlandse schrijfsters

  • Amalia van Claudia de Breij gaat uiteraard over de Kroonprinses en is geschreven ter ere van haar achttienjarige verjaardag.

Jouw biografische vervolgstap

Je ziet het: op het gebied van biografieën is ontzettend veel te ontdekken. Er zijn tal van biografieën en er komen er steeds meer bij. In dit artikel hebben we meerdere suggesties gedaan en onze eigen top 10 gedeeld. Het is nu aan jou een biografie te kiezen van een schrijver en/of persoon die het beste bij jou aansluit. Stel jezelf open en ontdek een wereld vol geheimen.