In literaire thrillers ligt de nadruk vaak meer op het verhaal en het mysterie dan op het geweld. Hierin onderscheidt dit genre zich van de gewone thriller. De spanning zit hierdoor veel meer in de sterk uitgewerkte personages en verhaallijnen. Hieronder geven we je de beste literaire thrillers.

Snel overzicht: Deze literaire thrillers raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste spanningsopbouwWiegelied – Cilla en Rolf Börjlind: In het Zweedse Småland ontdekt men een gruwelijk tafereel: een jongen met een doorgesneden keel. Tom Stilton en Olivia duiken in Boekarest op zoek naar aanwijzingen over deze gruweldaad. Ze stuiten op een verdachte organisatie, wat het begin markeert van een gevaarlijke achtervolging. De spanning en mysterie in dit verhaal maakt dit boek volgens ons tot een echte pageturner. >> Check laagste prijs
Meest intrigerende personagesSchemerzone – Amanda Stevens: Amelia Gray wordt tegen haar zin ingezogen in een moordonderzoek en kruist paden met John Devlin, haar oude vlam. Terwijl ze verstrikt raakt in een web van raadsels en duistere magie, blijkt John een sleutelrol te spelen in dit mysterie. Wij vinden dat de complexiteit en diepte van de personages dit boek echt tot leven brengen. >> Check laagste prijs
Beste plotwendingenSluit alle deuren – Riley Sager: In het hart van Manhattan begint Jules Larsen aan haar baan als housesitter in een luxe appartement. Maar wanneer een andere oppasser, Ingrid, haar waarschuwt en vervolgens verdwijnt, wordt Jules geconfronteerd met angstaanjagende ontdekkingen. De onverwachte wendingen in dit verhaal hebben ons constant op het puntje van onze stoel gehouden. >> Check laagste prijs

Beste literaire thrillers: het overzicht

Wat zijn de best gewaardeerde, mooiste literaire thrillers? Laten we naar de beste aanraders kijken.

1. Wiegelied – Cilla en Rolf Börjlind

Ergens in Småland, dat in Zweden ligt, wordt een macaber graf ontdekt. Hierin ligt een jongen met een doorgesneden keel. Vlakbij het graf wordt een mes gevonden. In het mes staat een boodschap gekerfd. Deze boodschap lijkt er op te wijzen dat Roemeense criminelen hem hebben vermoord.

Tom Stilton gaat samen met Olivia in Boekarest op onderzoek uit. Zij willen daar achterhalen wie de jongen kan zijn en wie zijn moordenaars kunnen zijn. Wanneer ze een verdachte organisatie op het spoor komen, worden ze door de criminelen opgemerkt. Vanaf dat moment zijn ze hun leven niet meer zeker.

2. Schemerzone – Amanda Stevens

Tegen haar zin in raakt Amelia Gray betrokken bij het onderzoek naar de moord op een rechercheur. Hierop komt ze opnieuw John Devlin tegen, op wie ze nog steeds verliefd is. Toch probeert ze hem op afstand te houden. Dit doet ze uit zelfbescherming.

Wanneer ze  in haar speurtocht verstrikt raakt in een doolhof van raadsels en zwarte magie, lijk John de enige te zijn die haar hieruit kan helpen. Daarom laat ze hem weer toe in haar leven.

Steeds meer komt ze erachter dat de moord met gebeurtenissen uit het verleden van John te maken heeft. Hij wil niet praten over deze verschrikkelijke gebeurtenissen. Op zoek naar antwoorden begeeft ze zich op glad ijs. Zal ze hier ooit uitkomen?

3. Sluit alle deuren – Riley Sager

In een exclusief appartementencomplex voor superrijken in Manhattan, New York, begint Jules Larsen aan haar nieuwe baan als housesitter. Omdat ze op dit moment geen woning heeft, is Jules enorm blij met deze baan.

Er gelden wel enkele regels. Zo mag ze geen bezoek ontvangen, moet ze elke avond in het appartement doorbrengen en ze mag de andere bewoners niet storen. Maar dit lijkt geen probleem voor Jules.

Tot ze een andere oppasser leert kennen, Ingrid. Niets is wat het lijkt, vertelt ze en ze wordt steeds banger. Wanneer Jules haar niet gelooft, verdwijnt ze plotseling. Waar Jules dan achter komt is huiveringwekkend: Ingrid is niet de eerste housesitter die spoorloos verdwijnt..

4. Voor altijd still – Linda Castillo

Elk huisje heeft zijn kruisje, ook bij de amish. Maar wanneer de politie huiszoeking doet in een boerderij van een lid van de streng conservatieve gemeenschap, komen zij tot een morbide ontdekking. Het hele amish gezin is uitgemoord.

De gemeenschap, die bekend staat als vredelievend, is geschokt. Er is zoveel geweld gebruikt en de moorden lijken willekeurig te zijn gekozen. Alleen, is dit wel zo?

Omdat bij de amish achter iedere familie geheime schuilen, duikt Kate dieper in de familiegeschiedenis. Samen met een andere agent komt ze tot de ontdekking dat een jong gezinslid, een vrouw, met een groot geheim rondliep. Kate heeft zelf met een soortgelijk geheim te maken gehad. Ze probeert daarom professionele afstand te bewaren, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht.

5. Spanning – René Appel

Het verhaal speelt zich af in het Amsterdam van 1980, als Jeroen Wiel bezig is met zijn proefschrift. Het onderzoek gaat over stress, maar zelf staat hij ook onder grote druk. Zijn onderzoeksresultaten vallen namelijk tegen. Daarbij staat zijn relatie ook nog eens onder druk. Hij is namelijk vreemdgegaan en zijn vriendin is hierachter gekomen.

Het is 25 jaar later, als Jeroen op televisie komt. Hij is inmiddels een gevierd hoogleraar. Gespecialiseerd in de wetenschap over stress. Marjon wil alsnog haar gram halen: ze besluit tot wraak. Ze weet namelijk meer over de manier hoe en met welk onderzoek de carrière van Jeroen is begonnen.

6. 29 seconden – T.M. Logan

Als professor aan de universiteit worstelt Sarah met haar baan. Ze heeft namelijk een tv persoonlijkheid als baas en hij intimideert haar. Ook steelt Alan haar ideeën. Hij heeft het op haar voorzien. Steeds meer voelt Sarah zich in het nauw gedreven.

Tot ze op een avond voorkomt dat een meisje wordt ontvoerd. De vader van het meisje is een zakenman met veel macht. Hij gaat over lijken. Als dank biedt hij Sarah aan om haar problemen te doen verdwijnen. Hiervoor hoeft ze niet meer te doen dan een telefoontje te plegen. Een telefoontje van 29 seconden.

7. Tinker tailor soldier spy – John Le Carré

Het zijn de donkere, neerslachtige dagen van de Koude Oorlog. De oud spion George Smiley geniet van de herfstdagen van zijn leven. Tot hij wordt terug geroepen door M16, zijn voormalige werkgever. De Britse geheime dienst wil dat hij op een moeilijke zaak wordt gezet. Een zaak die zoals alleen Smiley die kan oplossen.

In Tsjecho-Slowakije is namelijk een geheim agent neergeschoten. Deze zaak moet tot op de bodem worden uitgezocht. Tijdens zijn onderzoek ontdekt George dat er binnen de M16 een verrader actief is. Hij speelt zijn informatie door aan de Sovjet Unie. Wie is deze mol?

8. Doelwit Alex Cross – James Patterson

Een schok dendert door de Verenigde Staten: de president is vermoord. Honderdduizenden mensen komen af op de begrafenis, toch kan niet niemand het geloven. Iedereen is beduusd.

Aan Alex de opdracht om de moord te onderzoeken. Als hoofd van de politie staan hij en zijn vrouw onder enorme druk. Ze moeten antwoorden vinden, maar dit blijkt lastiger dan gedacht. Alex heeft een angstig voorgevoel.

Het lijkt er namelijk op dat de moord niet alleen een aanval op de president was, maar een aanslag op het land. Alex doet er alles aan om de groep huurmoordenaars te pakken, voordat ze opnieuw kunnen toeslaan.

9. 48 uur – James Patterson

Amy Cornwal is inlichtingenofficier bij het Amerikaanse leger. In deze functie heeft ze al het nodige meegemaakt en ze raakt daarom niet zo snel meer onder de indruk. Tot ze op een dag thuiskomt.

Wat ze dan aantreft, gaat al haar verbeelding te boven. IJselijk. Verstijfd neemt ze het waar. Het hele huis is leeg. Ze ziet niemand, ze ruikt niets.

Dan wordt ze gebeld door iemand op een telefoon die op tafel ligt. Er blijkt iets goed mis. Binnen 48 uur moet ze een gevangene, van wie ze de naam niet weet, zien te vinden. En bevrijden. Als haar dit niet lukt, dan zal zij haar gezin nooit meer terugzien.

10. De elfde plaag – Wilbur Smith

Het verhaal speelt zich af ten tijde van de farao’s. De ene na de andere plaag overspoelt Egypte. De ramp wordt des te groter wanneer de Nijl droog komt te staan. Geen druppel stroomt er meer doorheen. Het hele land droogt uit. De bevolking leeft in honger, ziekte en angst.

Voor de farao’s rest er nog één mogelijkheid: het inroepen van de hulp van Taita. Zijn moed en wijsheid moeten Egypte er bovenop brengen.

De voormalige slaaf gaat diep de binnenlanden van Afrika in. Op zoek naar de bron van de rivier. Alleen zo kan hij achter de oorzaak van de droogte komen. Wat hem daar te wachten staat, had hij nooit verwacht.