Tijdens de donkere avonden doen bloedstollende horrorboeken het altijd goed. Daarom geven we je in dit artikel de top 10 beste horrorboeken. Lees verder en kies jouw volgende horror-boek uit in deze top-lijst…

Snel overzicht: Deze horrorboeken raden we aan per categorie

Aanrader per categorie:Beste uit de test:
Beste tijdloze klassiekerDe Shining – Stephen King: Deze bloedstollende klassieker is niet alleen bekend van de film maar het boek staat ook op zichzelf als een must-read. Wanneer Jack en zijn gezin ingesloten raken in het Overlook Hotel tijdens de winter, escaleert het verhaal in een angstaanjagende ervaring. We vinden dit boek ideaal voor iedereen die houdt van een mix van psychologische horror en bovennatuurlijke elementen. >> Check laagste prijs
Beste psychologische thrillerAmerican Psycho – Bret Easton Ellis: Op het eerste gezicht lijkt Patrick Bateman het perfecte voorbeeld van de Amerikaanse Droom. Maar zijn duistere kant wordt geopenbaard tijdens de nacht wanneer hij zich bezighoudt met verschrikkelijke daden. We waarderen de diepgaande karakterschets van een psychopaat en de manier waarop het verhaal de donkere kanten van de menselijke natuur verkent. >> Check laagste prijs
Beste supernatural thrillerEcho – Thomas Olde Heuvelt: Dit boek neemt je mee naar de mysterieuze berg, Le Maudit, in Zwitserland. Met zijn spookachtige sfeer en onverwachte wendingen, is het een perfect voorbeeld van hoe een setting een rol kan spelen in het creëren van spanning. We vinden het fascinerend hoe de vloek van de berg mensen beïnvloedt en tot waanzin drijft. >> Check laagste prijs

De top 10 beste horrorboeken

Een goed, eng, spannend boek is altijd welkom bij iedere boekenliefhebber. Laten we dus gauw naar de top 10 beste horrorboeken kijken.

1. De Shining – Stephen King

We starten met een echte bloedstollende klassieker. Velen kennen de film maar ook dit tijdloze boek is een must voor iedere Horrorliefhebber. Jack en zijn gezin worden ingehuurd om tijdens de gure wintermaanden in het Overlook Hotel te verblijven. Jack is hier huismeester. Onder meer als gevolg van de vele sneeuwstormen komt het gezin steeds verder van de beschaafde wereld af te staan. Jacks gedrag wordt steeds vreemder en angstaanjagender. De mysterieuze en onheilspellende verschijningen in het hotel stuwen Jack de waanzin voorbij. Zijn gezin is het leven niet meer zeker.

2. American Psycho – Bret Easton Ellis

Hij lijkt de perfectie zelve. Knap, charmant en succesvol. Hét voorbeeld van de Amerikaanse Droom. Maar niets is wat het lijkt. De nacht verandert Patrick Baterman in een ijzingwekkende verschijning. Een spoor van verkrachtingen, dood en verderf laat hij daarbij achter. Met name prostituees zijn de slachtoffers van zijn geschifte nachtelijke rooftochten. Wanneer Baterman een collega op zijn pad tegenkomt en ook deze op lugubere wijze vermoordt, wordt het hem teveel. Hij besluit zijn advocaat alles te vertellen, maar de advocaat gelooft hem niet, met alle gevolgen van dien.

3. Echo – Thomas Olde Heuvelt

Men neme een mysterieuze berg, een spookachtige stilte en het huiveringwekkende gevoel niet alleen te zijn en voilà: je hebt de perfecte ingrediënten voor een horrorboek. In 2018 reizen Nick en zijn vriend naar de Le Maudit in Zwitserland. Er is bij bergbeklimmers maar weinig bekend over de berg, misschien maar goed ook.

Het boek begint al unheimisch, met enge geestverschijningen in een Zwitsers chalet aan de voet van de berg. Langzamerhand neemt krankzinnigheid de overhand. Totdat Nick door zijn mede bergbeklimmer met een bijl in het gezicht wordt geslagen. Hij duwt zijn vriend in een bergspleet, deze wordt nooit gevonden. In de nacht dat Nick aan zijn afschuwelijke verwondingen wordt geholpen in het Amsterdamse AMC, sterven er tientallen patiënten. De vloek van de berg lijkt geen grenzen te kennen. Wat is hier aan de hand?

4. The Exorcist – William Peter Blatty

Wanneer hij het beeldje opgraaft, schrikt hij op van een plotselinge, koude wind. Als de archeoloog en priester Merrin een afgodsbeeldje uit Irak meeneemt naar zijn huis, beseft hij zich niet welk horrorverhaal hij hiermee wordt ingezogen. Langzaam maar zeker beseft hij dat hij met het beeldje een demon in huis heeft gehaald. Ver weg van Irak, in Georgetown, woont ver van de bewoonde wereld Chris met haar dochter Regan. Als Regans gedrag steeds vreemder wordt, besluit Chris om hulp te zoeken. Het blijkt dat iemand bezit heeft genomen van Regans geest, iemand die een priester genaamd Merrin vreest. Hierop wordt de hulp ingeschakeld van pater Merrin om de duivel uit de dochter te drijven.

5. Rainfall – Max Schoolenberg

Duistere geheimen verschuilen zich in het plaatsje Rainfall achter een eindeloos lijkende stroom van regen. In 2016 wordt een jongetje dood gevonden. Hoe hij het leven heeft gelaten blijkt een mysterie. De dood van dit jongetje staat niet op zichzelf. Tegelijkertijd wordt een jong meisje in Rainfall meegetrokken in een onheilspellende donkere wereld. Een wereld die haar maak niet los wil laten. Met hulp uit onverwachte hoek, probeert het meisje los te komen uit de beangstigende greep van het kwade.

6. De denkbeeldige vriend – Stephen Chbosky

Zeven jaar is hij nog maar, als Christopher kennis maakt met zijn denkbeeldige vriend. Het is echter de vraag hoe vriendelijk deze kameraad is. Als Christopher op een dag verdwijnt en na zes dagen ongedeerd aan de rand van het bos wordt teruggevonden, blijkt zijn karakter veranderd. De stem dwingt het jongetje tot het bouwen van een hut. Doet hij dit niet, dan wacht de dorpsbewoners een afschuwelijk lot. 

7. Stranger Things: Verwante Geesten

Wie de serie Stranger Things niet kent, heeft een Netflix-afslag gemist. In boekvorm heeft de serie nu een gevolg gekregen. Verwante Geesten vertelt het verhaal van geheime wetenschappelijke experimenten in een bos in de late jaren zestig van de twintigste eeuw. Vier tieners besluiten hier tegen betaling aan deel te nemen. Niets blijkt wat het lijkt en ze komen in een duistere wereld terecht die hen almaar achtervolgt. Totdat ze kennismaken met de hulp van een meisje, genaamd ‘008’.

8. IT- Stephen King

Het monster heeft zich decennia lang niet meer in het afgelegen dorp laten zien. Een groep vrienden heeft elkaar beloofd om terug te keren naar het dorp wanneer het onheil zich weer zou openbaren. En zo geschiedde. Het mysterieuze monster, dat wederom jonge kinderen op het menu heeft staan, zaait met de dood. De taak aan de groep voormalige tieners, nu 28 jaar ouder, om het demon voor eens en altijd te verslaan.

9. De Visser – John Langan

Een miniem stukje ‘Nederland’ in een Amerikaanse horror: ‘Dutchmans Creek’. Rond 1900 hebben er zich volgens een restauranthouder in de buurt in dit stukje water ijzingwekkende zaken te hebben afgespeeld. Twee vissers, die kapot zijn door de dood van hun vrouw en kinderen, lijken te voelen waar de geesten van hun dierbaren zich schuilhouden. Dit brengt hun uiteindelijk bij de woeste rivier. Wat er waar is van de duivelse verhalen, laat zich langzaam raden.

10. Ik ben een legende – Richard Matheson

De kaskraker ‘I am legend’ is de verfilming van dit boek, dat eigenlijk veel beter is. Een pandemie heeft de mensheid doen uitsterven, op een man na. Robert Neville probeert in alle eenzaamheid te overleven. Overdag strijdt hij tegen vampiers, ’s nachts schuilt hij voor de bloeddorstige wezens. De eenzaamheid is misschien wel zijn ergste vijand. Toch doet hij er alles aan om te overleven.